Profilul clientului: PORR România face parte din Grupul PORR, una dintre cele mai importante companii de construcții din Europa din 1869. PORR România este un furnizor de servicii complete concentrat pe aducerea de calitate, eficiență și inovație în construcțiile de clădiri, inginerie civilă, și proiecte de infrastructură.
Scopul implementării BIM: o execuție mai rapidă și o calitate superioară a proiectul Autostrada Lotul 1 Sibiu-Pitești, un proiect de 13 kilometri în România și unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din țară.
Soluții și programe implementate:
- Platformă de control al nivelului Trimble Earthworks
- Lucrări rutiere Trimble
- Trimble Connect
- Trimble Quadri
- Software-ul Trimble Business Center
- Stația totală de scanare Trimble SX10
- Software-ul Trimble WorksManager
- Software-ul Trimble WorksOS
- Trimble SiteVision
Beneficii:
- Lotul 1 al autostrăzii Sibiu-Pitești a fost finalizat cu 4 luni înainte de termen
- Echipele de pe șantier și de birou au folosit același set de date, conectate pentru studiul de fezabilitate, proiectare, management de proiect, management al timpului, construcție, topografie și actualizări de progres
O abordare BIM este esențială pentru a crește productivitatea și eficiența
În 2018, PORR a luat decizia de a începe implementarea unei abordări moderne BIM în proiectele de infrastructură. În comparație cu partea de construcție, sunt multe de făcut în proiectele de infrastructură în ceea ce privește modeul BIM și colaborarea.
Dan Vlăsceanu, inițial inginer topografist, lucrează pentru PORR România din 2019. Acesta a fost angajat ca inginer topografist, dar a continuat să lucreze cu proiectul DEEP SOIL (Digital Enduring Earthworks Performance & Survey On Intelligent Logistics) ca și coordonator BIM. Mai mult, Vlăsceanu face parte din echipa Departamentului de Inovare/BIM & Design supervizată de Costel Cojanu.
Proiectul autostrăzii Sibiu – Boița
Autostrada de 123 km de la Sibiu la Pitești este situată pe Coridorul Transeuropean Rin-Dunăre și este una dintre cele mai importante conexiuni ale Europei cu Marea Neagră. Este și prima autostradă care traversează Carpații.
Proiectul a inclus proiectarea și construcția tronsonului cu patru benzi de la Sibiu la Boița, în inima României. PORR a construit șase structuri de poduri. În plus, două legături de autostradă, o parcare și un centru de întreținere a drumurilor au fost realizate de PORR.
Pe baza acestui proiect, PORR a dezvoltat proiectul DEEPSOIL, în care un sector de 1,5 km lungime (inclusiv un sens giratoriu și zonă de întreținere) a fost tratat cu soluții inovatoare ca suport în planificarea procesului și pregătirea construcției, cu o atenție deosebită terasărilor. Scopul acestui proiect a fost implementarea tuturor sistemele și tehnologiilor necesare pentru a crea un mediu integrat BIM, pentru toate etapele unui proiect de infrastructură.
Obiectivul proiectului de cercetare este controlul utiliajelor, managementul productivității și implementarea unei abordări BIM. Pentru controlul utiliajelor și gestionarea productivității, PORR a utilizat hardware-ul Trimble montat pe utilaje, împreună cu Works Manager și VisionLink/Works OS pe partea software.
Ce este Trimble Quadri?
Trimble Quadri este o platformă avansată de colaborare pentru proiecte de infrastructură ce permite colaborarea în timp real într-un model BIM central.
Software-ul este bazat pe obiecte. Modelul folosește o colecție de obiecte cu date codificate care descrie modul în care obiectele se relaționează între ele. Acestea permit actualizări de design în timp real, astfel încât echipa proiectează întotdeauna după cel mai recent model.
Pe de altă parte, implementarea unei abordări bazate pe BIM pentru datele de proiectare a fost puțin mai greu de măsurat. Acest lucru se datorează faptului că designerii încă lucrează într-un mod tradițional, majoritatea lucrărilor vizează producția de desene și lăsând multă muncă antreprenorului, pentru a transforma desenele în modele 3D, pregătite de utilizare ulterioară în domeniu.
Înainte de a începe proiectul, PORR a apelat la SITECH România și Arkance Systems pentru ajutor în configurarea software-ului potrivit. Decizia PORR de a utiliza soluțiile Trimble s-a datorat experienței bune anterioare cu Trimble ca furnizor de hardware și software. Într-unul dintre primele workshop-uri, Chris Dheere, CTO al Arkance Systems, a propus Quadri, un mediu comun de date, și astfel, s-a decis folosirea acestuia.
Trimble Quadri, o platformă BIM unică
PORR a folosit Quadri pentru a aduna toate datele modelului din proiect, atât date de proiectare, cât și date as-built de pe șantier. Acest lucru le-a oferit posibilitatea de a calcula volume, de a compara proiectul teoretic cu rezultatul real de pe șantier și de a urmări progresul.
Abilitatea de a calcula volume direct în platforma BIM le-a câștigat acestora mult timp și efort. Aceasta este o caracteristică care face Quadri unic. „Sincer, Quadri este cea mai completă platformă pe care am văzut-o vreodată”, a declarat Dan Vlăsceanu.
Mai mult, acesta a explicat fluxul de lucru din proiect, “În primul rând, am primit date de la designerii noștri sub formă de modele CAD, unele în 2D și altele în 3D. Cele mai frecvente date pe care le-am primit sunt liniile de rupere 3D pentru partea de sus a drumului, restul sunt în 2D. De obicei modelez drumul în Civil 3D, pentru că acesta este instrumentul de design pe care îl cunosc cel mai bine.
Apoi am adăugat modelele de drum la Quadri pentru a le folosi ca referință pentru datele as-built mai târziu. De asemenea, am adăugat terenul existent, ortofotografiile și alte materiale de bază la modelul Quadri. Funcțiile de modelare incluse în Quadri, cum ar fi funcțiile de triangulare a terenului, măturare și extrudare, sunt, de asemenea, caracteristici unice pentru Quadri dacă îl comparați cu alte soluții.
Am exportăm fișierele de control al mașinii din Civil 3D și le-am pregătit folosind Trimble Business Center înainte de a le trimite la utilaje, folosind WorksManager. Acesta este un proces în care am putea folosi Quadri și mai integrat folosind conectorii Quadri atât pentru Trimble Business Center, cât și pentru Civil 3D, dar acesta nu era disponibil când am început proiectul. Deci este loc de îmbunătățire în următorul proiect.”
Operatorii și-au făcut apoi munca folosind fișierele de control ale utilajelor pe șantier și la birou, inginerii topografi oferind actualizări folosind WorksManager, dacă modelele sunt modificate dintr-un motiv oarecare. Pe măsură ce utilajele se deplasează, ele sunt monitorizate folosind VisionLink (înlocuit acum de Works OS) și acestea creează, de asemenea, date despre suprafețele pe care le produc atunci când efectuează lucrările de terasare sau construirea caroseriei.
Integrare între birou și șantier
În fiecare zi datele produse de utilaje au fost înregistrate în Quadri ca suprafețe. Acest lucru a oferit companiei PORR documentația despre ceea ce se face, unde și cât de mult a fost produs în fiecare zi.
“Cu aceste suprafețe, în comparație cu suprafața terenului, s-a produs cu ușurință un calcul de volum direct în Quadri. Abilitatea de a efectua calcule de volum direct în model este unul dintre lucrurile pe care le apreciez cel mai mult la acest software”, a mai adăugat Vlăsceanu.
Inspectorii PORR au scanat, de asemenea, șantierul în mod regulat și au adăugat și norul de puncte modelului Quadri. Toate acestea au oferit o imagine foarte bună a progresului, a volumelor și a modului în care schimbările au afectuat proiectul în moduri diferite.
“Trimble SiteVision este un software pe care vrem să-l folosim mai mult și să îl integrăm în activitatea noastră de zi cu zi, deoarece această soluție este o schimbare totală pentru întreaga afacere de infrastructură” a concluzionat Dan Vlăsceanu.
Informații și imagini: (c) Trimble Construction