Cornelia Rotaru, Director General al companiei Audiența Generală AG și organizator al evenimentului RoBuild, ne dezvăluie culisele rebranduirii târgului-festival de utilaje pentru construcții din România, de la CoBuild la RoBuild. Schimbarea reflectă o strategie de consolidare a produselor sub un singur brand, Robuild, deja bine-cunoscut în industrie, și marchează trecerea către un format mai unitar și interactiv, care pune accent pe comunitate, inovație și sustenabilitate.
Aceasta vorbește despre noutățile ediției 2025, importanța experiențelor live și a componentelor educaționale, dar și despre provocările și lecțiile din organizarea unui eveniment de amploare. RoBuild devine astfel mai mult decât un târg, o platformă de networking, testare tehnologică și reflecție asupra viitorului industriei construcțiilor din România.
RoBuild este continuarea Cobuild, dar cu o nouă identitate. Ce a determinat această schimbare și ce înseamnă „Robuild” în noul context?
Da, Robuild este continuarea firească a Cobuild. După 2 ani, am analizat întregul portofoliu de produse și am decis, ca strategie generală, să mergem dinspre direcția de diversitate în direcția de unitate. În acest sens, am ales să sintetizăm produsele noastre și să le aducem sub aceeași umbrelă, trecerea de la Cobuild la Robuild făcând parte dintr-un plan mai complex care va fi implementat în următorii 2 ani.
Robuild este brandul nostru deja consacrat, sub care, de peste 10 ani, am organizat conferințele și expozițiile de 1 zi. În mod organic, acest brand, deja foarte cunoscut în piața construcțiilor din România, a fost ales pentru a dezvolta mai departe ideea noastră de târg-festival. Această alegere a venit în urma unor factori interni, strategici. Vom continua dezvoltarea produselor noastre sub umbrela cuprinzătoare a brandului Robuild.
Care sunt principalele noutăți din cadrul ediției Robuild din acest an? Ce nu ar trebui să rateze vizitatorii?
Noutățile sunt multe. Mulți parteneri vor prezenta la Robuild noutățile lansate la Bauma München, care a avut loc în aprilie. Piața românească este o piață cu nevoi complexe. Orice este necesar pentru a eficientiza procesele și a optimiza timpii și costurile este de neratat și trebuie căutat în continuu. Prezența la un târg regional, care „dă ora exactă” în regiunea de interes, atât ca expozant, cât și ca vizitator avizat, este obligatorie.
Ce rol are experiența interactivă și demonstrațiile live în cadrul târgului Robuild?
Experiența interactivă directă este foarte importantă. Să vezi și să simți utilajul direct, comparativ cu doar a-l vedea, este un factor important în decizia de achiziție. La Robuild avem atât Zona Demo, unde se fac demonstrații cu utilaje și camioane de către operatorii-specialiști ai distribuitorilor, dar avem și Zona de Test, unde utilajele se pot testa de către operatorii clienților. Anul acesta am creat 2 astfel de zone distincte în cadrul târgului.

Cât de important este pentru România să aibă un astfel de eveniment dedicat utilajelor de construcții?
Importanța existenței unui asemenea târg la nivel național și regional este esențială pentru o bună reprezentare și comunicare a tot ceea ce înseamnă noutate a sectorului nostru, parte esențială din tot ceea ce înseamnă industria de construcții. Fără utilaje și tehnologii în construcții ne-am întoarce la sapă și cazma, nimic din ce și cum se construiește în prezent nu ar putea fi posibil, drept pentru care un târg național/regional este din principiu foarte important.
Cum a evoluat industria utilajelor de construcții în ultimii ani, din perspectiva dvs.? Ce tendințe observați?
Industria utilajelor și tehnologiilor pentru construcții evoluează în tandem cu timpurile. Cuvintele și trendurile-cheie sunt sustenabilitatea, eficiența, fiabilitatea, digitalizarea, autonomia, AI. Sunt multe de povestit cu privire la fiecare dintre aceste trenduri, dar și la cum se influențează și întrețes unele pe altele.
Fiecare producător de utilaje pentru construcții include aceste trenduri în strategia sa, uneori soluțiile alese sunt de-a dreptul vizionare. Rămâne ca toate acestea să fie descoperite în detaliu în cadrul Robuild.
Care sunt provocările majore cu care se confruntă actorii din această industrie în România? Dar oportunitățile?
Provocările sunt multiple și destul de dureroase: situația social-politică globală, regională și națională, modificările legislative care împiedică predictibilitatea, lipsa forței de muncă calificată. Dar oportunitățile sunt și ele pe măsură: în România este încă mult de construit.
Cât de dificil este să organizezi un eveniment de anvergura Robuild? Ce presupune logistica unui astfel de târg?
Organizarea unui târg de anvergura Robuild este complexă, ia mult timp pentru planificare, strategie și implementare. Este, în același timp, mereu riscantă, deoarece dacă partenerii noștri se confruntă cu provocări, acestea se traduc și către noi. Orice inflexiune a pieței se resimte și la noi. Până și factorul vreme este o provocare și poate da peste cap multe planuri.
Însă, pe de altă parte, un târg-festival cum este Robuild este atât de frumos de construit de la an la an. Faptul că ne vedem cu toți partenerii într-un cadru informal, de teren (nu în birou, ci direct on-site), unde putem vedea și utilajele la treabă în zonele demo, unde putem lega prietenii și discuta direct multe din problemele sectorului, este partea cea mai aducătoare de satisfacție.
Partenerii noștri au avut încredere în noi încă dinainte de prima ediție. Deja am organizat 2 ediții și au văzut că ne-am străduit să le oferim un eveniment complet, cu comunicare cuprinzătoare, cu organizare și logistică pe teren cât am putut noi de bine. Este clar că nicio ediție nu a fost perfectă, am întâmpinat uneori probleme, însă ne-am străduit să le îndreptăm cât de repede și bine și asta a fost apreciat. Prima ediție Robuild (Cobuild pe atunci) a fost planificată cu mai mult de un an înainte, efortul a fost unul uriaș.
Am avut însă și noroc cu parteneri care ne-au susținut, echipă profesionistă, logistică de excepție. Colegul nostru de la logistică nu a spus niciodată că nu se poate ceva. De câte ori l-am sunat, găsea o soluție. Odată chiar l-a prins miezul nopții în Dedeman căutând prelungitoare și scule; au stins Dedeman lumina și el era încă acolo. Asta este intensitatea cu care se lucrează, mai ales în săptămânile de dinaintea evenimentului, cât și în timpul acestuia. Însă, fără această atitudine proactivă nu ar fi posibile multe lucruri, deoarece neprevăzutul există mereu, oricât de mult ne străduim să-l prevedem.
Partenerii au apreciat atitudinea noastră și au revenit chiar și acum, la a 3-a ediție. Avem un returning de aproape 80%, ceea ce spune ceva. Iar diferența de 20% parțial este un non-returning din motive independente de noi.
În Dubai, de exemplu, există Ministerul Fericirii, care se ocupă de fericirea comunității și urmărește anumiți parametri ai calității vieții. Urmând același model, așa ne-am propus și noi: să avem parteneri și vizitatori mulțumiți. Următorul nivel este să-i facem fericiți, însă până acolo mai avem de lucru.

Cum selectați expozanții și ce criterii trebuie să îndeplinească pentru a participa?
Nu selectăm noi expozanții, ci expozanții ne selectează pe noi exprimându-și intenția de a participa la eveniment. Principiul nostru de bază este câștigul win-win. Oferim o experiență completă: de la un spațiu în care se întâlnește cererea cu oferta într-un cadru relaxat, plin de alte evenimente mai mici care să întrețină dinamica, până la o comunitate în continuă expansiune, din care să simțim că facem parte, că ne aducem aportul și că suntem necesari.
Există o componentă educațională sau de networking în cadrul evenimentului? Dacă da, cum este structurată?
Componenta educațională este un element important în cadrul tuturor evenimentelor noastre. În special în cadrul Robuild, strategia noastră este să susținem educația încă de la învățământul primar, liceu, facultate, până la comunitatea de seniori. Toate acestea sunt prezente punctual în cadrul dinamicii Robuild.
O componentă la care țin personal foarte mult este implicarea seniorilor în activitatea comunității. Consider că seniorii sunt o comoară de experiență de viață care poate aduce un input important atât profesional, cât și în toate celelalte aspecte ale vieții. Ca reper, avem 2 colegi cu care lucrez de peste 18 ani în echipă, seniori, pensionați de ani buni, fără de care nu știu ce m-aș face. Aportul lor la tot ce am realizat este unul important, fiind factori importanți de stabilitate și reziliență și un exemplu atât pentru mine, cât și pentru toată echipa.
Unul din motivele pentru care am rezonat așa de mult cu Primăria Ciugud este și interesul crescut în a susține calitatea vieții seniorilor, unul din programele importante implementate de Primăria Ciugud. Cred că o componentă importantă a umanității din noi este reflectată în felul în care ne tratăm seniorii, cum ne educăm copiii să respecte pe cei mai în vârstă, cum ne raportăm la aceștia cu respectul bine câștigat și cum le acordăm atenția bine meritată.
Așadar, componenta educațională pe care o considerăm acoperă aproape întreaga plajă a vieții: de la învățământul gimnazial până la păstrarea și reintegrarea seniorilor în activitățile comunității.
Cu toate promisiunile despre automatizare, roboți, AI – cât de aproape suntem, realist vorbind, de șantiere autonome?
Vorbind de automatizare, roboți, AI, suntem destul de aproape de șantierele complet autonome, cât și de alte procese care vor deveni în curând în mare parte autonome. Această autonomie vine cu părți benefice, dar și cu elemente mai puțin benefice, ca orice lucru în viață. Cred că în următorii 5 ani viața noastră va arăta cu mult mai diferit comparativ cu prezentul. Rămâne de văzut.
Cum se simte piața: în expansiune, în reinventare sau într-un slow-motion sănătos?
În 2025 piața se simte mai matură, mai stăpână pe propriile forțe. Am prins criza din 2008 și am văzut atunci câte ravagii a produs, cât de puțin pregătiți eram cu toții, ca nivel de înțelegere și flexibilitate antreprenorială. De câțiva ani însă observ în piață un anumit tip de „calm în timpul furtunii”, o anumită încredere și integrare a ideii că, indiferent de soare sau de vreme rea, mergem înainte căutând soluții.
Ne asumăm că putem greși uneori, însă nu ne mai plângem, ci facem pași asumați spre viitor. Piața la început de 2025 nu este grozavă din punct de vedere al cifrelor. Anul 2023 a fost unul foarte bun, anul 2024 a înregistrat o scădere destul de simțitoare, iar 2025 a început sub auspicii nu chiar grozave.
Însă, când vorbesc cu partenerii, nu mai observ panică sau luarea unor măsuri disperate. Uneori este chiar opusul: văd asumare, planificare, încredere. Mă bucur să activez într-un sector care s-a așezat, s-a maturizat, s-a reinventat uneori cu curaj. Așa se simte piața în 2025.

Cum reușește o companie ca Audiența Generală AG să rămână relevantă într-un domeniu atât de „dur” precum construcțiile?
Audiența Generală activează ca publisher, organizator de evenimente, creator și integrator de comunitate, brand creator and developer, marketing strategy supplier de peste 18 ani. Cred că unul din secrete este perseverența și constanța în a livra expertiză pe nișa noastră, a utilajelor și tehnologiilor pentru construcții. Așa am devenit experți în livrarea serviciilor specializate în această piață.
Fix ca în descrierea de mai sus referitoare la piața utilajelor, așa am crescut și ne-am maturizat și noi. Ne-am instruit continuu, atât prin cursuri interne, externe, chiar și prin MBA în afara țării. Am experimentat, am creat, am greșit uneori, dar asta nu ne-a oprit din a merge înainte. Fiecare zi este un challenge, uneori apar situații provocatoare.
Robuild, de exemplu, este o provocare care ne scoate din zona de confort zilnic, însă prin intermediul proiectului suntem de câțiva ani mult mai conectați cu întreaga piață la un nivel mult mai apropiat datorită comunității create.
Ce lucruri/lecții din zona de organizare de evenimente credeți că s-ar putea aplica direct în managementul șantierelor?
Lucrurile și lecțiile învățate de noi din zona de organizare sunt enorm de multe, însă nu suntem descoperitorii apei calde. Odată ce începi să faci anumite acțiuni, te lovești implicit de anumite situații. Lecția majoră a mea personală este cea a rezilienței. Nu poți spune că ai pierdut dacă nu ai renunțat.
Există anumite limite ale acestei reziliențe; pentru fiecare dintre noi este diferit. Însă, odată ce ai învățat să lărgești intenționat aceste limite și dacă are un sens clar pentru noi de a face asta, atunci mai târziu sau mai devreme vin și beneficiile.
Cred că este un model de a obține succesul care se poate aplica în orice activitate sau zonă a vieții noastre: răbdare, flexibilitate, nerenunțare, strategie, planificare, reinventare, învățare continuă. Ca și viața.
Ce planuri aveți pentru viitoarele ediții Robuild?
Planul nostru principal este de a continua dezvoltarea comunității Robuild, creând o umbrelă cuprinzătoare unde toți jucătorii din această piață să găsească relevanță. Ne dorim o construcție pe termen lung, care să aducă plus-valoare partenerilor și întregii comunități prin aplicarea valorilor care ne definesc: bun simț, win-win, umanitate, empatie, dar și strategie, claritate și structură.

Toate imaginile aparțin (c) RoBuild
Citește și: