Arhitectura este un domeniu cunoscut pentru dificultatea sa. Studiile arată că este al doilea cel mai greu domeniu după medicină, făcându-l automat un sector dominat de bărbați într-o lume stereotipă.
Raportul privind decalajul global între femei și bărbați din 2022 publicat de Forumul Economic Mondial a avertizat că progresele în materie de egalitate de gen la nivel mondial au stagnat din cauza “consecințelor economice și sociale ale pandemiei și ale conflictului geopolitic” și ar putea chiar să se inverseze. Însă numărul femeilor din industria construcțiilor crește vizibil.
În ciuda tuturor nedreptăților, există femei care au reușit să conducă într-un domeniu în care păreau că nu au voce. Arhitecți precum Zaha Hadid, prima femeie care a primit premiul Pritzker pentru arhitectură în 2004 și prima care a câștigat medalia de aur de la Institutul Regal al Arhitecților Britanici (RIBA), dau speranță tinerelor care aspiră să lucreze în industria construcțiilor.
„Poate nu se știe, dar suntem o echipă exclusiv de fete momentan, însă fără să urmărim acest lucru.”
Sorana Leru, Co-fondator MiSo Architects și arhitect de interior
De-a lungul anilor, femeile s-au confruntat cu diverse provocări și bariere care le-au împiedicat să ia în considerare intrarea sau progresul în forța de muncă din construcții. De la prejudecăți de gen, diferență de remunerare între sexe, sau lipsa unui program de lucru flexibil, aceste bariere țin tot mai mult de domeniul trecutului. Sectorul construcțiilor lucrează acum pentru diversitate și incluziune.
Concepțiile greșite despre rolurile specifice genului se diminuează treptat, odată cu un număr tot mai mare de femei care aleg o carieră în construcții, inginerie și arhitectură. Un studiu arată că 37% din noii intrați în industria construcțiilor care provin din învățământul superior sunt femei.
„Unul dintre cele mai mari mituri este acela că arhitectura este un domeniu de activitate predominant masculin. Noi am reușit să demontăm acest mit printr-o abordare inclusivă și prin promovarea diversității de gen în cadrul companiei noastre, astfel că echipa noastră este formată din 53% femei, cu o prezență impresionantă de 60% în pozițiile de top și middle management.”
Cătălin Podaru, CEO & Founder LeviatanGROUP pentru IBC Focus (pentru publicația Cele mai puternice 100 firme de arhitectură)
În prezent, în Europa, femeile reprezintă 10 % din forța de muncă din industria construcțiilor, un procent aflat în continuă creștere în ultimii ani, în timp ce în Statele Unite ale Americii, putem vorbi despre atingerea unor niveluri istorice de creștere a numărului femeilor care au ales această industrie.
Forța de muncă feminină din mediul urban românesc a avut o evoluție spectaculoasă de-a lungul timpului. S-au raportat progrese semnificative în echilibrarea numărului de femei și bărbați în poziții de leadership în România. De fapt, conform Plan Radar, cea mai mare creștere este înregistrată la nivelul sectorului imobiliarelor și al construcțiilor, unde 45% dintre pozițiile de conducere aparțin femeilor. Dar tot mai multe femei lucrează pe șantier, ca șefi de șantier, manageri HR, operatori de macara, și multe altele, contribuind la creșterea diversității de gen.
“Femeile au dovedit de-a lungul timpului că, prin ambiție și muncă multă, disciplină și organizare, pot avea succes în orice domeniu. Femeile sunt mai puternice decât cred, iar implicarea acestora în șantier aduce plusvaloare echipei.“
Roxana Enache, Inginer Responsabil cu Controlul Tehnic de Calitate în Construcții, UBITECH (sursa)
În ciuda obstacolelor de mai sus, industria construcțiilor pare mai hotărâtă ca niciodată să promoveze diversitatea de gen în cadrul echipelor sale. Construcțiile sustenabile atrag din ce în ce mai multe femei în funcții tehnice sau în inginerie civilă. Cu profiluri de specializate, femeile profită acum din plin de oportunitățile oferite de această industrie, care adeseori se confruntă cu dificultăți în a angaja persoane noi. Chiar și angajatorii își schimbă treptat atitudinea.
„Femeile nu au idee despre multitudinea de oportunități de carieră disponibile în cadrul unui grup ca al nostru. Și mai problematic, consideră în mod eronat că nu se oferă nicio oportunitate femeilor și că nu au ce căuta într-o mare companie de construcții”.
Magdalena Panek, mentor Saint-Gobain
Recunoscută ca fiind o companie în top Forbes care susține femeile, Holcim este semnatară a principiilor ONU pentru încurajarea femeilor în industria construcțiilor, având diversitatea și incluziunea în centrul strategiei sale din 2025.
„Cu toții avem un potențial extraordinar pe care avem datoria să-l explorăm. Mă bucur că și în industria construcțiilor forța de muncă evoluează și se îmbrățișează activ diversitatea de gen. Fiecare om trebuie să fie, în primul rând, autentic și să-și urmeze pasiunea.”
Simona Munteanu, inginer constructor Holcim Romania. (sursa)
Așa cum digitizarea construcțiilor a crescut lent în ultimele decenii, la fel a crescut și numărul femeilor din construcții. Iar, pe măsură ce inițiativele Diversitate, Echitate și Incluziune (DEI) devin tot mai comune în rândul multor companii, industria are oportunitatea de a reduce decalajul de gen și de a beneficia de inovația și performanța îmbunătățită care vin cu echipe tot mai diverse.