Industria funerară se mută online, iar cimitirele devin digitalizate

noiembrie 20, 2024

Confruntându-se cu o populație care îmbătrânește rapid și cu deficitul de terenuri, Beijing lansează spații de înmormântare cu ecrane electronice în loc de pietre funerare.

Un ecran electronic care afișează imagini și videoclipuri ale defunctului înlocuiește acum tradiționala piatră funerară. Este o opțiune de economisire a terenului, care este, de asemenea, mai accesibilă și se potrivește cu tendința în creștere a familiilor care doresc înmormântări mai personalizate pentru cei dragi.

Atât guvernele locale, cât și companiile funerare din China experimentează noi moduri de a desfășura ritualuri de înmormântare, în timp ce țara se confruntă cu deficitul de terenuri urbane și cu o populație îmbătrânită. Decesele anuale au crescut la 10,4 milioane în 2022, cu 6,7% față de 2016, potrivit Biroului Național de Statistică. Consiliul de Stat a declarat că Beijingul va încerca să reducă suprafața totală ocupată de cimitirele publice la aproximativ 70% din suprafața actuală până în 2035, iar țara a făcut eforturi pentru a economisi spațiu în alte forme de înmormântare.

Beijing Jiuli Digital Technology Co., un furnizor de servicii electronice, lucrează cu autoritățile și cimitirele locale pentru a muta industria funerară online. Cu toate acestea, va trebui să convingă mai multe generații că ritualurile online pot avea la fel de multă semnificație, dacă nu mai mult, decât tradițiile fizice ce au existat de secole.

Autoritățile chineze consideră schimbarea un pas necesar pentru conservarea terenurilor și reducerea costurilor. Cu o populație de 1,4 miliarde de oameni, China este lider mondial în cererea de servicii funerare: dimensiunea pieței sale în 2020 a fost de 258 de miliarde de yuani (35,6 miliarde de dolari) și se estimează că va ajunge la 411 miliarde de yuani până în 2026, potrivit unui raport.

Însă, Beijingul nu este primul oraș din China care încurajează funeraliile digitale. În august 2022, Shanghai a deschis un cimitir cu tehnologie digitală. Serviciile mai noi includ microfilme de viață sau fotografii ale decedatului pentru memoriale online.

Scopul este de a consolida toate urmele digitale ale unei persoane într-un singur loc. Acest memoriu poate ajuta generațiile viitoare să înțeleagă cine a fost decedatul când era încă în viață.

Un cimitir digital condus de Beijing Jiuli Digital Technology Co. Fotograf: Lucille Liu/Bloomberg

Cimitirul digital, mult mai accesibil

Accesibilitatea este unul dintre cele mai atractive aspecte ale unui cimitir digital. O înmormântare digitală medie costă aproximativ 56.000 de yuani la Cimitirul Taiziyu din Beijing, o treime din costul unui teren de înmormântare tradițional în aceeași zonă. De la începutul anului, în Beijing au fost vândute peste 500 de parcele digitale din aproximativ 7.000 de locuri disponibile.

Majoritatea oamenilor care mor în China sunt incinerați, dar unii rezidenți cumpără totuși un teren pentru a îngropa cenușa în subteran, în semn de respect. Deși depinde de administrația locală a fiecărui oraș, înmormântarea cadavrelor este interzisă în majoritatea zonelor țării pentru a conserva terenul.

Alte inițiative pentru promovarea așa-numitelor înmormântări verzi includ împrăștierea cenușii pe mare.

Un cimitir digital cu o suprafață de 20 de metri pătrați poate găzdui mai mult de 150 de loturi, în timp ce un sit de această dimensiune ar conține doar șase morminte tradiționale.

O demonstrație a unui serviciu comemorativ la un cimitir digital din Beijing. Fotograf: Lucille Liu/Bloomberg

Digital Twins rescrie lumea virtuală

Folosind tehnologia gemenelor digitale , Fu Shou Yuan din Shanghai a deschis un mausoleu online care reflectă mediul fizic, unde pot fi efectuate înmormântări virtuale. Proiectul său „Heaven on the Cloud”, parte a acestei lumi online, le permite clienților să creeze insule virtuale cu imaginile unei persoane, activele digitale, fișierele de sunet și multe altele. Utilizatorii pot personaliza elemente precum condiții meteorologice, plante și pot chiar deține animale de companie virtuale pe insulă. Prin replicarea vocii și identității decedatului, cei dragi pot interacționa cu forma digitală a acestuia, pot împărtăși poveștile lor de viață și pot transmite narațiunile de familie pentru generații.

Fu Shou Yuan a făcut echipă cu Unity Software. Companiile lucrează pentru a crea reprezentări digitale realiste ale oamenilor odată ce aceștia au murit și au lansat deja o versiune 3D a regretatei personalități din media locală Cao Jingxing.

Astfel de progrese tehnologice atrag tinerii în industrie. În ultimele luni, hashtag-ul „Funeral Major are 100% Employment Rate” de pe Weibo a strâns 200 de milioane de vizualizări. Oportunitățile de angajare promițătoare au dus la un număr tot mai mare de înscrieri la programele legate de funeralii la unele colegii, într-un moment în care există o rată record a șomajului în rândul tinerilor în China.

O vitrină a unui cimitir digital condus de Beijing Jiuli Digital Technology Co.Fotograf: Lucille Liu/Bloomberg

Sursa articol