Este bine cunoscut faptul că piața construcțiilor din România se confruntă în ultimii ani cu o criză în ceea ce privește forța de muncă necalificată și calificată. Principalele cauze ale acestei probleme sunt salariile mici, migrația profesioniștilor în țările Europei de Vest unde nivelurile salariale în construcții sunt mult mai ridicate decât în țara noastră și desigur, absența școlilor profesionale care ar putea forma noile generații de muncitori în construcții.
O privire asupra evoluției forței de muncă în sectorul construcțiilor din România
Din punct de vedere istoric, se pare că deficitul de forță de muncă pe piața construcțiilor din România a început cu mult înainte de criza care a lovit sectorul imobiliar în 2008. În 2007, de exemplu, sectorul construcțiilor din țara noastră număra circa 360.000 de angajați, cu un deficit de peste 150.000 de persoane. Potrivit cercetărilor statistice și estimărilor din acei ani, aproape 100.000 de muncitori români în construcții lucrau în străinătate în 2007, majoritatea în Israel, Germania, Spania și Italia.
În 2008 situația s-a îmbunătățit întrucât, conform estimărilor, România avea peste 414.000 de angajați în construcții. Dar, din nou, între 2009 și 2017, peste 260.000 de muncitori în construcții, atât calificați, cât și necalificați, părăsiseră țara, căutând locuri de muncă mai bine plătite în Europa de Vest și nu numai. Drept urmare, în 2017 am întâlnit un deficit de circa 200.000 de muncitori în construcții și numărul de angajați care au rămas în țară a fost de aproape 332.000 de persoane. În 2018, numărul de angajați în construcții din România a ajuns la 384.000.
Acum însă, numărul total de contracte individuale de muncă active, declarate de firmele din sectorul construcțiilor, la nivel național, este de 578.946, la finalul lunii februarie a acestui an, potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, din subordinea Ministerului Muncii.
Câți angajați au firmele de construcții și arhitectură din TOP 10?
Sectorul construcțiilor din România a cunoscut creșteri semnificative în ceea ce privește numărul de angajați în 2023, reflectând o revitalizare puternică și un interes sporit pentru dezvoltarea infrastructurii și proiectelor de construcții.
Cine sunt cei mai buni angajatori din TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții?
Cum văd antreprenorii din construcții piața?
Perioada 2023-2024 a fost una extrem de interesantă în domeniul construcțiilor, însă și una extrem de profitabilă, conform datelor financiare anunțate pentru finalul de an fiscal. La fel ca și în edițiile precedente, cei mai puternici 100 antreprenori generali în construcții au reușit să surprindă cu rezultate extraordinare și să-și îmbogățească portofoliile cu unele dintre cele mai însemnate proiecte de construcții din ultimii ani. Aceste valori optimiste par să continue, fapt confirmat și de principalii actori din piața de construcții, care au dat curs invitației IBC Focus de a participa la un chestionar care să surprindă tendințele și estimările pentru perioada următoare.
Mai multe detalii pot fi citite în catalogul TOP 100 ANTREPRENORI GENERALI ÎN CONSTRUCȚII, care poate fi comandat AICI.