Infografic: România, a doua țară pe piața spațiilor industriale și logistice din ECE

mai 31, 2024

Pe scurt:

  • 200.000 mp de spatii logistice și industriale închiriați în primele trei luni ale anului.
  • Se dorește livrarea a unor noi proiecte ce însumează 500.000 mp.
  • Tenneco deține primul loc pentru ce mai mare tranzacție, într-un proces de tip sale & leaseback.

Pe larg:

România a ajuns pe locul doi în regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) la volumul de spații industriale și de logistică închiriate în primul trimestru. Lider incontestabil este Polonia.

În România, în primele trei luni ale anului, companiile au închiriat aproape 200.000 mp, cererea cea mai mare venind de la firmele de producție, de logistica, și operatorii FMCG, conform datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Clasamentul este continuat de Cehia cu 160.000 mp închiriați și Slovacia cu 107.000 mp. Cea mai mare tranzacție în țară a fost încheiată de compania Tenneco, rezultând dintr-un proces de tip sale & leaseback, spațiu care acum este deținut de WDP.

Ștefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox, declară într-un comunicat de presă că „de obicei firmele de producție preferă să opereze în spații proprii, însă pe fondul dinamicii obiceiurilor de consum, acestea au nevoie de o flexibilitate mai mare, pe care o pot obține prin închirierea spațiului. Credem că această tendință se va accentua în perioada următoare, iar proiectele de infrastructură în derulare vor deschide noi zone pentru investiții în proiecte industriale.

După ce anul trecut au fost efectuate proiecte noi cu o suprafață de 450.000 mp (în scădere cu 46% față de 2022), pentru anul acesta dezvoltatorii ar putea livra proiecte care însumează 500.000 mp în diverse orașe, Bucureștiul, Timișoara și Brașovul fiind destinațiile preferate. Aproape 50% din proiectele viitoare vor fi localizare în aceste hub-uri logistice, în timp ce Arad, Sibiu și Slatina urmează sa beneficieze de spații noi semnificative.

România, Hub Logistic European

Conform informațiilor de pe Victa.ro, anul 2024 marchează o creștere majoră în sectorul construcțiilor de spații logistice și de depozitare. De la începutul anului, au fost monitorizate 247 de spații logistice și de depozitare în județul București și Ilfov, cu o suprafață totală de 1,05 milioane de metri pătrați. Investiția totală se ridică la aproximativ 1,60 miliarde de lei. (sursa: Infohale)