Ediția de anul acesta a Innoconstruct, conferință internațională despre inovarea în construcții, a surprins provocările din domeniul construcțiilor. Resursele umane, digitizarea, inovația, eficiența energetică și economia circulară sunt principalele provocările cu care se va confrunta industria construcțiilor din țară în perioada următoare, este concluzia specialiștilor în domeniu, prezenți la conferință.
Cristian Erbașu a afirmat că ,,sectorul construcțiilor trebuie să fie o prioritate pentru orice guvern, cu o contribuție de 8% din PIB, la fel cum noi, cei din industrie, trebuie să fim conștienți că avem o responsabilitate uriașă, cu atât mai mult cu cât acest deceniu este marcat la nivel european de tranziția construcțiilor verzi și transformarea digitală în toate sectoarele. Clusterul TEC este aici pentru a sprijini atât industria, cât și guvernul în atingerea acestor obiective.”
Un al treilea subiect de maximă importanță sunt resursele umane și toate provocările care sunt legate de competențe, upscaling, reducerea migrației, integrarea imigranților din diferite culturi, creșterea motivației, integrarea noilor tehnologii și reducerea reticenței de a le adopta. Nu în ultimul rând, rămânem la fel de interesați de eficiența energetică și de economia circulară.
a subliniat Rodica Lupu, directorul Clusterului TEC (Technology Enabled Construction)
La ediția de anul acesta au participat peste o sută de speakeri, conferința fiind împărțită în 14 evenimente paralele, inclusiv șase workshop-uri, două conferințe, un hackathon și un eveniment de match-making.
Subiectele au variat de la calificări la modelarea informațiilor privind clădirile, la eficiența energetică la tehnologii inovatoare din sector, de la inovare la finanțare, și până la servicii de inovare digitală, iar abordarea a fost un mix de prezentare a celor mai bune practici sau tehnologii inovatoare, cu dezbateri în diverse formate și discuții unu-la-unu între participanți.