Investiții pentru reabilitarea barajului Leșu. Câte alte lucrări hidrotehnice sunt în lucru?

august 21, 2024

De mai bine de un deceniu se așteaptă reabilitarea barajului Leșu din județul Bihor. În anul 2015, acesta a fost golit din cauza infiltrațiilor foarte mari ce puneau în pericol construcția acestuia. Construit în perioada 1969-1973, barajul Leșu este realizat din bolovani, cu o înălțime de 60,5 m și o lungime de 180 de m. Are un volum de apă de peste 28 de milioane de metri cubi, iar suprafața este de aproape 150 de hectare. De când a fost pus în funcțiune, acesta nu a beneficiat de nicio lucrare majoră de reparații.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri va mai reabilita, pe lângă barajul Leșu, și barajele Sălard (Bihor), Tămașda (Bihor), Chigher (Arad), Șicula (Arad), și Zerindu Mic (Arad). Suma alocată pentru aceste reabilitări este de aproximativ 114 milioane de euro.

Ce prevăd lucrările de reabilitare a barajului Leșu?

Acumularea Leșu se află în responsabilitatea Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri, fiind și cea care a elaborat caietul de sarcini pentru derularea proiectului. Așadar, pe lângă lucrările de etanșeizare și de înlocuire a echipamentelor hidromecanice, proiectul mai prevede și monitorizarea barajului prin aparatură modernă de tip laser-scaner, și asigurarea independenței energetice necesare pentru funcționarea echipamentelor prin panouri fotovoltaice.

Se vor lua toate măsurile necesare pentru reducerea impactului negativ asupra apei, a habitatelor și a speciilor protejate care depind direct de apă. Se va instala, astfel, și un sistem de colectare a deșeurilor.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, se aloca 105 milioane de euro pentru reabilitarea a 100 km de diguri până la sfârșitul anului, și a 506 km până la sfârșitul lui martie 2026. Se mai au în vedere reabilitarea a 20 de baraje ce aparțin acumulărilor permanente de apă și 20 de baraje ale unor acumulări nepermanente. Suma alocată acestora este de 281,5 milioane euro.

Victa: 61 de lucrări hidrotehnice

Potrivit singurei asistențe de ofertare pe șantier, de la începutul anului sunt 61 de lucrări hidrotehnice (baraje, rezervoare, hidrocentrale, acumulări, diguri de apărare, etc).

Valoarea estimată a acestor proiecte este de 3,22 miliarde RON, din care:

  • 17,52 milioane RON pentru 4 proiecte de construcții noi
  • 3,15 miliarde RON pentru 54 de proiecte de renovare și reparații
  • 51,69 milioane RON pentru 3 proiecte de modernizare și extindere

Topul județelor cu cele mai multe lucrări hidrotehnice este:

  • Prahova și Bihor, cu câte 5 proiecte
  • Bacău, Neamț, Argeș, Vâlcea cu câte 4 proiecte
  • Mureș și Maramureș cu câte 3 proiecte