Investițiile în infrastructură conduc piața construcțiilor din România

octombrie 24, 2024

Piața construcțiilor din România a atins cote istorice în ultimii doi ani datorită investițiilor publice sporite, finanțate atât din fonduri naționale, cât și europene. În același timp, cererea de pe piața rezidențială a rămas limitată din cauza procesului lent de autorizare pentru noile dezvoltări din București. 

În sectorul autostrăzilor, România are în prezent în construcție aproximativ 800 km de drumuri de mare viteză, față de o rețea existentă de 1.100 km. Sute de tronsoane suplimentare de autostradă sunt, de asemenea, în diferite stadii de dezvoltare, unele fiind deja scoase la licitație. 

Investițiile majore nu se limitează la infrastructura rutieră. Modernizarea căilor ferate este, de asemenea, în derulare, iar în prima jumătate a acestui an a început construcția mai multor spitale regionale majore. 

Guvernul a cheltuit peste 11 miliarde EUR pentru proiecte de capital sprijinite de UE în prima jumătate a anului 2024, reprezentând aproximativ 3,3% din PIB. În comparație, în aceeași perioadă din 2019, cheltuielile cu investițiile guvernamentale s-au ridicat la 3,5 miliarde EUR, sau aproximativ 1,6% din PIB. 

Numărul de muncitori din sectorul construcțiilor a atins un nivel record în mai 2024, cu aproape 453.000 de angajați, înregistrând o creștere modestă de 1% față de anul anterior, dar un avans semnificativ de 15% față de perioada pre-pandemică.

Conform datelor Eurostat, intențiile de angajare rămân pozitive, ceea ce indică faptul că firmele de construcții continuă să caute forță de muncă, determinând astfel creșterea salariilor. În ultimii cinci ani, salariile din acest sector au crescut cu 63%. Un alt aspect important este că lucrătorii din construcții au beneficiat de scutiri fiscale începând din 2019, contribuind astfel la majorarea veniturilor nete. Cu toate acestea, având în vedere presiunile asupra bugetului public, guvernul intenționează să elimine aceste facilități fiscale începând cu 2025 (măsură care încă nu a fost aprobată la începutul trimestrului trei din 2024). Această schimbare ar putea complica și mai mult piața, punând presiune pe marjele de profit ale companiilor, care vor fi nevoite să crească salariile pentru a reține sau atrage angajați. O parte din aceste costuri suplimentare este probabil să fie transferată în prețuri mai mari pentru beneficiarii finali.

Pe termen mediu, piața construcțiilor se află într-o poziție solidă, cu o cerere puternică din partea beneficiarilor și un flux consistent de proiecte pentru companiile din domeniu.  Varietatea factorilor care influențează cererea creează un context mai favorabil decât în trecut, în special în comparație cu perioada 2006-2008, când piața era impulsionată în mare parte de investitori privați, în special dezvoltatori rezidențiali.