Jonay Fernandez (Alsina): ”Piața de cofraje se schimbă, vrem să fim cu un pas înainte”

iulie 18, 2025

Alsina România continuă să crească pe o piață în schimbare, extinzându-și operațiunile dincolo de granițele țării și introducând soluții tehnologice inovatoare în execuția lucrărilor. Jonay Fernandez, Country Manager, vorbește despre direcțiile strategice ale companiei, tendințele care modelează piața locală de cofraje și impactul real al noilor sisteme, precum VCM, în eficientizarea șantierelor.

Cum a fost 2024 pentru Alsina România, din punct de vedere operațional și financiar? A fost un an de consolidare, expansiune sau stagnare?

Anul 2024 a fost un an de creștere și consolidare pe piața din România. Vestea bună este că am început să ajungem în Bulgaria și în Republica Moldova, unde am reușit să realizăm operațiuni foarte interesante. Sperăm ca acesta să fie doar începutul.

Alsina e prezentă în zeci de țări, ce definește ADN-ul companiei dincolo de produse?

ADN-ul nostru este foarte bine definit și astfel este recunoscut de clienți din întreaga lume: apropiere față de client și servicii de calitate.

Cum a evoluat piața cofrajelor în România în 2024? Ați observat tendințe noi sau schimbări majore față de anii anteriori?

Piața construcțiilor a înregistrat o ușoară scădere față de nivelul din 2023, ca urmare a majorării costurilor materialelor și scăderii investițiilor publice. În primele șase luni din 2025, sectorul construcțiilor a început anul sub presiunea inflației și a deficitului bugetar.

Așteptăm ca sectorul să fie susținut de creșterea numărului de autorizații, deblocarea investițiilor publice și digitalizarea producției de cofraje, cu toate că presiunile pe costuri și fiscalitate continuă să frâneze ritmul de dezvoltare.

Există o schimbare de tendință, în sensul că primim mai multe solicitări de vânzare de cofraje decât în alți ani.

Ce tendințe observați în piețele mature (Spania, Germania, Franța etc.) și cum credeți că vor influența direcția industriei și în România?

Pe piețele mature, unde utilizarea cofrajelor ca mijloc auxiliar de îmbunătățire a producției și siguranței pe șantier este stabilă și de lungă durată, se observă o cultură diferită față de cea pe care o întâlnim zilnic pe piața din România.

Cu alte cuvinte, se închiriază „mai puțin cofraj”, dar acesta este „folosit în mod constant”. Pe șantierele locale, observăm adesea că cofrajul este „inactiv”, așteptând „următoarea turnare”.

Din punctul nostru de vedere, considerăm că atunci când cofrajul nu este în utilizare, generează un cost direct, de multe ori considerabil, deoarece cantitățile implicate sunt foarte mari. Aici intervenim noi, încercând să explicăm perspectiva noastră.

Un alt aspect pe care începem să-l observăm tot mai des este introducerea elementelor de siguranță. Suntem convinși că, mai devreme sau mai târziu, siguranța va juca un rol foarte important pe șantiere.

VCM este prezentat ca un “game changer.” Ce înseamnă acest lucru în termeni reali, pe șantier? Cum schimbă acest sistem modul în care inginerii și antreprenorii abordează lucrările suspendate sau în zone greu accesibile?

În România, în special în București, din cauza componentei seismice, există un număr foarte mare de grinzi suspendate, ceea ce face ca execuția să fie lentă, deoarece nu există un sistem de cofrare industrial care să permită reducerea utilizării lemnului (sub formă de panouri sau placaj fenolic).

Alsina a introdus pe piață soluția. Este vorba despre sistemul nostru VCM, care va revoluționa modul de execuție a planșeelor.

Acest lucru va duce la termene de execuție mai scurte, mai multă siguranță pe șantier și, cel mai probabil, o reducere a costurilor, atât pentru investitor, cât și pentru constructor și, sperăm, și pentru clientul final.

Acest sistem este testat pe scară largă în țări cu structuri similare celor din România, iar rezultatele au fost un succes deplin.

Ce feedback ați primit din partea echipelor tehnice sau a beneficiarilor care l-au testat deja?

În prezent, executăm un proiect în zona Cluj folosind acest sistem, iar, în afară de mici întârzieri în livrarea materialelor (fiind un sistem nou, este necesară o investiție importantă și aprovizionarea se face fie direct de la producător, fie din țări în care Alsina are un surplus de echipamente, ceea ce implică importuri, tranzit și formalități vamale), feedbackul clientului nostru este pozitiv și acesta este mulțumit de investiția realizată.

Avem deja alte proiecte semnate, iar interesul pentru acest sistem este în continuă creștere, depășind așteptările inițiale.

Unde vedeți cea mai mare aplicabilitate pentru VCM în România: infrastructură, poduri, clădiri industriale?

Sistemul este conceput pentru proiecte rezidențiale. Ca toate sistemele de cofrare, există un anumit nivel de versatilitate, însă obiectivul nostru este să îl utilizăm conform scopului pentru care a fost proiectat.

Aveți un exemplu de proiect în care un sistem Alsina (ex: VCM) a salvat timp semnificativ sau a redus costuri în mod demonstrabil? Cum s-a întâmplat asta?

De exemplu, în America de Sud, în țări cu risc seismic ridicat și un număr mare de grinzi suspendate, ne-am consolidat ca fiind compania numărul 1 în execuția de spitale și proiecte rezidențiale, devenind fără îndoială un reper în sector.

Cât de importantă este reutilizarea inteligentă a sistemelor de cofrare în reducerea costurilor și a impactului de mediu? Este România pregătită să valorifice asta?

Decofrarea parțială este cheia pentru utilizarea corectă a cofrajului. Până când nu ajungem aici, companiile de construcții suportă costuri complet inutile, iar pentru noi acest lucru implică necesitatea de a avea o cantitate mai mare de material, ceea ce înseamnă mai mult spațiu în depozite, mai mult personal etc.

Sincer, cred că România începe să adopte acest concept treptat, în special în zonele cu risc seismic mai scăzut, dar pentru o implementare mult mai puternică este necesară o implicare mai mare la un nivel superior, deoarece de multe ori ne întâlnim cu profesioniști din domeniu care, în loc să aleagă calea îmbunătățirii și a schimbării, se simt mai confortabil în zona lor de confort și în metodele tradiționale.

Industria cofrajelor este adesea percepută ca una tradițională. Care sunt, în realitate, cele mai importante inovații tehnologice care o transformă în acest moment?

Sectorul cofrajelor a evoluat enorm! Este adevărat că, în activitatea noastră de zi cu zi, avem adesea senzația că „se construiește ca întotdeauna”, însă în proiectele mai speciale, unde nivelul de complexitate este ridicat, există numeroase soluții și sisteme de cofrare cu un grad tehnologic foarte avansat.

Aș spune că în lucrările de infrastructură, de la poduri la spitale, aeroporturi etc., s-au înregistrat cele mai mari progrese, deoarece în proiectele rezidențiale obișnuite, nivelul de complexitate este mai redus și nu a existat nicio revoluție reală. (Sperăm ca sistemul nostru VCM să revoluționeze piața locală!)

În ce măsură devine cofrajul un produs „inteligent”? Se poate vorbi despre digitalizare și în această zonă – poate prin planificare asistată, senzori, modele 3D, BIM?

Încet-încet, se fac progrese în această direcție. Noi deja facem teste pentru a vedea cum putem contribui la un salt calitativ în sector. În perioada următoare vor exista evoluții importante în domeniul cofrajelor.

Ce investiții majore sunt planificate pentru Alsina România în 2025/2026, fie în echipă, logistică, produse sau digitalizare?

Ne extindem echipa la nivel uman, investim în noi sisteme de cofrare, extindem centrul nostru logistic (cu o suprafață suplimentară de 4.000 m²) și ne concentrăm pe țările vecine, care ne pot sprijini în procesul de creștere și dezvoltare într-un mod sustenabil.

Ce faceți în afara biroului ca să vă reîncărcați bateriile? 

Sunt un mare iubitor al vieții de familie și încerc să petrec tot timpul meu liber alături de ea. În plus, îmi place să citesc și încerc să practic cât mai mult sport. Sunt moduri prin care rup rutina săptămânală și îmi reîncarc bateriile.

Urmăriți activitatea ALSINA pe:
Website | Facebook | LinkedIn