Orașele mari devin tot mai poluate și supraaglomerate, însă plantarea de copaci în spațiile urbane poate crește biodiversitatea și crea habitate pentru animale sălbatice în viitor.
Printre străzile aglomerate, parcurile și centrele comerciale, o transformare verde este în desfășurare, aducând natura înapoi în extinderea urbană a orașelor. Micro-pădurile, așa cum sunt numite, sunt zone mici de copaci dens plantați. De la Londra la Los Angeles, micro-pădurile au început să fie plantate peste tot.
Ce sunt micro-pădurile și de ce avem nevoie de ele?
Peste 420 de milioane de hectare de pădure au fost pierdute pentru alte utilizări din 1990, conform Raportului ONU 2020 privind starea pădurilor din lume.
Cu mai mult de 85% din populația globală trăind în zonele urbane, micro-pădurile din orașe oferă o oportunitate esențială pentru combaterea defrișărilor. Tehnica pădurii Miyawaki , inventată de profesorul Akira Miyawaki, expert în ecologia plantelor și botanist japonez, este sursa de inspirație pentru micro-pădurile din întreaga lume.
Aceste păduri mici, diverse, organice, pot fi create pe locuri de până la nouă metri pătrați și folosesc numai specii native care altfel ar crește natural în zona de plantare. Ele cresc de până la 10 ori mai repede decât pădurile de monocultură, în doar două până la trei decenii.
ONG Earthwatch Europe a plantat 285 de păduri minuscule din 2022. Loturile lor, formate din 600 de copaci, pot atrage peste 500 de specii de animale și plante în primii trei ani. Locațiile includ un teren de sport și un parc în Haringey, nordul Londrei.
Între timp, „SUGi”, un program de plantare de copaci care are ca scop restabilirea biodiversității și reintroducerea speciilor native , a creat 230 de păduri în 52 de orașe din întreaga lume, de la Toulouse, la Madrid și chiar în Sfântu Gheorghe.
Cum ajută micro-pădurile mediul?
În zonele urbane, micro-pădurile pot ajuta la restabilirea calității solului, apei și aerului.
Dimensiunea lor mică permite plantarea în spațiul urban relativ limitat, profitând adesea de spațiile neutilizate, cum ar fi locurile de joacă pentru școli, cimitire și în apropierea stațiilor de metrou. Ele pot ajuta, de asemenea, la reducerea impactului ploilor abundente și la menținerea unei temperaturi mai scăzute în orașe.
Micro-pădurile pot crea mai multe habitate pentru fauna sălbatică din orașe, cum ar fi mierlele sau aricii. Când sunt plantate în straturi distincte, pot dezvolta, de asemenea, comunități de plante de arbuști și ierburi mai mici, care le permit să devină auto-susținute după doar trei până la cinci ani de creștere.
Poate cel mai important, pot sprijini bunăstarea pozitivă a comunităților. Din punct de vedere psihologic, interacțiunea cu natura reduce stresul fizic și poate îmbunătăți simptomele de sănătate mintală, inclusiv anxietatea sau depresia. Devin, astfel magneți pentru conexiunea umană.
De asemenea, au un impact pozitiv asupra copiilor și tinerilor. 140 dintre totalul de micro-păduri au fost plantate în școli, pentru aproape 80.000 de copii. Plantarea acestora le oferă copiilor o oportunitate unică de a se angaja cu natura și de a vedea că acțiunile lor pot avea rezultate tangibile asupra mediului.
Care sunt provocările plantării în zonele urbane?
În ciuda beneficiilor micro-pădurilor urbane, există și probleme implicate în dezvoltarea lor în orașe.
Expunerea la poluanți, temperaturile ridicate și seceta pot preveni creșterea rădăcinilor adânci și pot crește probabilitatea de îmbolnăvire, potrivit Cities4Forests, o alianță globală care sprijină natura în orașe.
Toate acestea sunt probleme care trebuie luate în considerare, dar cu timpul, micro-pădurile ar putea contribui la reducerea poluării în orașe.
Toate imaginile aparțin SUGi