Mihai Georgiadi, fotograf de hotel și design interior: „Hotelurile au un ghid de fotografiere, un brand book”

martie 17, 2025

În calitate de fotograf profesionist specializat exclusiv în industria hotelieră, Mihai Georgiadi și-a rafinat stilul fotografic pentru a crea conținut vizual excepțional care întruchipează esența luxului și a rafinamentului.

Pasiunea profundă pentru arhitectură și design interior, combinată cu un ochi meticulos pentru detalii, îi permite să prezinte caracterul unic al fiecărui spațiu într-un mod care rezonează cu clienții și publicul lor. 

Acesta a avut privilegiul de a lucra cu unele dintre cele mai prestigioase mărci hoteliere de lux și studiouri de design din România și nu numai, inclusiv: JW Marriott, Ana Hotels, Hilton, Radisson Blu (România și Republica Moldova), Corinthia, InterContinental, Accor’s MGallery (Bulgaria și Republica Moldova) sau Monte Santo Resort Algarve (Portugalia), printre altele.

Recent, am vorbit puțin cu Mihai, despre echipamentul necesar, crearea propriului stil sau Instagram.

Bună! În primul rând, ce anume ți-a dat impulsul acesta creator? De ce fotografia? 

Bună! A fost un proces lung de căutare. Îmi plăcea mult să fac fotografii când eram în liceu și descoperisem natura. Mergeam pe munte cât de des puteam și fotografiam peisaje. Apoi am lucrat în televiziune și film în departamentul de producție, iar șeful meu de atunci mă tot certa că sunt prea artist pentru munca asta (râde). La fotografia profesională am ajuns mai mult întâmplător, trecând prin videografie.

Ai fost interesat dintotdeauna să documentezi mediul construit?

Inițial am vrut să fotografiez străzi și clădiri, dar mai mult din pasiunea pentru cinematografie. Nu am reușit să mă împac cu faptul că nu puteam muta mașini, tăia stâlpi, cabluri etc. și m-am lăsat. Apoi am învățat Photoshop și m-am reapucat. (râde)

În general, există un anumit mesaj sau un sentiment pe care dorești să îl transmită imaginile tale?

Încerc să amplific sentimentul pe care ar trebui să îl ai când calci pentru prima dată în spațiul respectiv. Ca fotograf comercial, e datoria mea să fac spațiile cât mai primitoare și ademenitoare. Cel mai frumos compliment e când aflu că cineva și-a planificat o noapte romantică sau un city break după ce a văzut fotografiile mele realizate la un anume hotel.

Ana Hotels Sport

Hotel Epoque – Relais & Chateaux

Mercure Conacul Cozieni

Cât de important este echipamentul în momentul în care te decizi să faci din această activitate o meserie?

Aș spune că pentru început deloc. Sigur, spre deosebire de alte tipuri de fotografie (unde un telefon performant e suficient), chiar e bine să ai o cameră, un obiectiv și un trepied, dar de top.

Primele mele job-uri le-am fotografiat cu un mirrorless de vacanță cu senzor aps-c. Cu același aparat și cu un obiectiv de pe Olx, am făcut și aproximativ 20 de ședințe foto culinare. Îmi dau voie să trec la un echipament mai performant abia când mă incomodează limitările respectivului echipament. Până acum, în 10 ani, am strâns o camera plină de scule și la orice job, merg cu un troler de peste 30 kg și cu un rucsac mare.

Cât de importantă este crearea propriul stil? Cum echilibrezi acest lucru cu nevoile individuale ale clienților sau ale proiectului?

Toți suntem un remix din toată informația vizuală cu care ne hrănim zilnic. Chiar dacă am un stil propriu, trebuie să mă mulez pe estetica dorită de client și pe nevoile lui de marketing. Pentru un proiect mare cu care am început anul, simt că a trebuit să șterg cu buretele o mare parte din obișnuințele mele artistice și să adopt un stil cu care nu eram deloc confortabil.

Înainte de a începe un nou proiect și în funcție de natura ședințelor foto, ce tip de cercetare faci și de ce? Care este primul lucru pe care îl faci când ajungi la fața locului?

Întotdeauna, când e posibil, fac o prospecție cu câteva zile înainte de ședința foto. Cunosc echipa și trecem împreună prin fiecare spațiu pe care urmează să-l fotografiem și facem fotografii ghid cu telefonul. Totodată verificăm toate corpurile de iluminat, perdelele și toate elementele care ar putea necesita reparații sau ajustări.

Dacă hotelul este într-un oraș îndepărtat sau în altă țară, folosesc aplicații care prezic traiectoria soarelui pe cer și stabilesc anumite locații în funcție de asta. Apoi am un document pe care i-l trimit clientului cu cerințe pe departamente, ca totul să meargă cât mai fluent la ședința foto. 

Lanțurile hoteliere au un ghid de fotografiere, un fel de brand book, de obicei detaliat pentru fiecare tip de spațiu. 

Hotel Sport, Poiana Brasov

Hotel Sport, Poiana Brasov

The Marmorosch Bucharest, Autograph Collection, București

Fotografia este într-o continuă evoluție. Cum te asiguri că munca ta rămâne relevantă într-o industrie cu ritm rapid?

Foarte bună și foarte grea întrebarea. Sunt lipit de Instagram (deși îmi vine zilnic să-l șterg) și urmăresc toți fotografii de top specializați pe ospitalitate.

Mereu mi-am dorit o meserie dinamică și fără monotonie, care să mă țină în priză și cu mintea lucidă. Și totul merge perfect până mă întâlnesc cu cea mai gravă problemă a momentului… fotografiile care par făcute de un amator generează mai mult engagement pe social media!

Directorii de marketing foarte tineri sunt atrași de estetica produsă de aparatele de unică folosință pe film pe care le utilizam acum 20 de ani din lipsă de altceva. Aparatele performante sunt la îndemână și nu mai e așa greu să produci imagini cu aspect comercial, așa că sare în ochi aspectul cel uitat. Istoria e ciclică, se pare.

Hotel Radisson Blu, Bucuresti

InterContinental Bucharest Athenee Palace

Radisson Blu Chisinau, Moldova

Alma Health & Spa Retreat, Lacu Sărat

Toate imaginile aparțin (c) Mihai Georgiadi

Puteți urmări activitatea lui Mihai pe:
Website | Instagram | Facebook | LinkedIn