Atelierul românesc de arhitectură Modul 28 a modernizat și extins casa parohială a unei biserici din Transilvania, transformând-o într-o pensiune care „echilibrează conservarea cu inovația”.
,,Intervenția de la Curciu include două direcții de proiectare, în primul rând o abordare axată pe conservarea existentului, păstrarea valorii istorice a ansamblului de construcții anexe, și creșterea calității spațiului arhitectural pentru a atinge un punct de confort corespunzător cerințelor contemporane, fără a neglija substanța istorică. În al doilea rând, este o instalație cu proprie autonomie, o anexă formată dintr-un pavilion cu structură din lemn și o scară exterioară, a căror amplasare completează din punct de vedere compozițional ansamblul, dar a căror tipologie se diferențiază de țesutul medieval organic. Obiectivul urmărit este în consecință și el unul dublu,” a declarat echipa Modul 28.
O serie de modificări minime și reversibile au fost făcute în casa parohială existentă, creând spațiu pentru un dormitor dublu alături de o bucătărie și o zonă de luat masa. Ieșită din peretele de delimitare al șantierului, absida poligonală a fostei capele găzduiește acum zona de locuit principală. Trei ferestre gotice care înconjoară acest spațiu, care fusese parțial distrus, au fost restaurate cu rame metalice cu profil subțire. Ușile și obloanele ferestrelor au fost actualizate cu lemn pal, contrastând cu exteriorul de zidărie brută al capelei și al porții.
Situată în satul Curciu, clădirea a fost renovată în cadrul unei inițiative conduse de Fundația Bisericilor Fortificate, care are ca scop păstrarea numărului mare de biserici fortificate din regiune datând din secolele XIII-XVI.
„Propunerea noastră, în special pentru intervențiile exterioare, pune accent pe reversibilitate și caracterul temporar prin utilizarea materialelor ușoare, și anume lemn și inserții metalice”, explică arhitectul Andra Nicoleanu. „În esență, această abordare servește ca un exercițiu de materialitate contemporană, contribuind la contrastul dintre ceea ce există deja și ceea ce se construiește în prezent”, a adăugat ea. „Cel mai semnificativ gest în proiectare a fost poate decizia de a adăuga o construcție la exterior, care decurge din dorința de a nu altera volumul spațiilor interioare. Deși se potrivește contextual, în ceea ce privește rezoluția planului și imaginea rezultată, iese în evidență prin contrast.”
Echipa: arh. Tudor Pavelescu, arh. Andra Nicoleanu, arh. Robert Makkos
Studiu Istoric: dr. arh. Hermann Fabini
Studiu de parament: rest. Lorand Kiss
Restaurare componente litice: rest. Sidonia Olea
Fotografii: arh. Vlad Pătru