O nouă fabrică în jud. Cluj: KÉSZ Group își extinde operațiunile în România

aprilie 4, 2025

Pe scurt:

  • Grupul KÉSZ din Ungaria investește în județul Cluj, deschizând o fabrică susținută de fonduri guvernamentale maghiare.
  • Noua fabrică produce structuri metalice și componente HVAC, având planuri de extindere

Pe larg:

Grupul KÉSZ din Ungaria își extinde activitatea pe piața românească printr-o investiție semnificativă în județul Cluj. Recent, compania a inaugurat o fabrică de producție în localitatea Moldovenești, beneficiind de sprijin financiar din partea guvernului maghiar.

Fiind unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul construcțiilor din Ungaria și cu o prezență de peste 20 de ani în România, grupul derulează simultan un proiect rezidențial de 51 de milioane de euro în București.

O investiție strategică la Moldovenești

Noua fabrică din Moldovenești reprezintă o investiție de 1,8 miliarde HUF (aproximativ 4,6 milioane EUR), din care 761 de milioane HUF provin din fonduri guvernamentale maghiare. Aceasta va produce structuri metalice și componente pentru sisteme HVAC (încălzire, ventilație și aer condiționat), conform Budapest Business Journal.

În prima etapă, unitatea va crea 13 locuri de muncă, dar compania are deja în vedere planuri de extindere.

István Albu, directorul filialei KÉSZ Group din România, consideră că această investiție va permite companiei să abordeze proiecte mai complexe și să-și sporească competitivitatea pe piața locală și regională.

„Prin această nouă capacitate de producție, ne dorim să atragem proiecte care necesită componente specializate, extinzându-ne astfel baza de clienți și consolidându-ne poziția pe piață”, a declarat Albu.

În prezent, KÉSZ Group este activ în cinci țări: Germania, Serbia, Ucraina, Ungaria și România.

Proiectele KÉSZ Group în România

Pe lângă fabrica din Moldovenești, grupul dezvoltă mai multe proiecte în România, inclusiv:

  • Un centru de wellness și spa în Covasna

  • Construcția unei fabrici Stihl

  • Restaurarea unor clădiri de patrimoniu, precum Castelul Kálnoky din Micloșoara și Biserica Sf. Mihail din Cluj-Napoca, distinsă cu premiul Europa Nostra

  • Reabilitarea clădirii Mathias Corvinus Collegium din Oradea

Un alt proiect important este Corallis Apartments, un complex rezidențial premium din București, cu o valoare estimată la 51 de milioane EUR.

Tamás Vida, CEO-ul KÉSZ Group, subliniază importanța României în strategia de dezvoltare a companiei.

„Investim constant în extinderea capacităților noastre pentru a răspunde cerințelor pieței regionale. Obiectivul nostru este să devenim un lider regional, oferind soluții inovatoare și de înaltă calitate”, a declarat Vida.