O perspectivă asupra industriei țevilor PEHD în ultimul an

iulie 17, 2024

Dimensiunea globală a pieței țevilor PEHD, cunoscute și sub numele de țevi din polipropilenă cu densitate ridicată, a fost în valoare de aproape 20.82 miliarde UDS în 2022, preconizându-se că va crește la aproximativ 31.36 miliarde USD până în 2030, cu o rată de creștere anuală de 5.32% între 2023 și 2030.

Numele țevilor PEHD reprezintă acronimul de la Polietilenă de Înaltă Densitate, iar varianta în engleză este HDPE, adică High-Density Polyethylene.

Țevile PEHD pot fi folosite fără probleme în rețele de alimentare cu apă, având avantajul de a fi realizate dintr-un material non-toxic, cu o rezistență crescută la acțiunea substanțelor chimice agresive. Au de asemenea o rezistență crescută la coroziune și proprietatea de a nu se dilata ca urmare a ciclurilor repetate de rece-cald. Polietilena este un material care nu eliberează substanțe toxice în apă, iar acest lucru o face recomandată pentru sisteme de alimentare cu apă potabilă.

Proiectele de gestionare a apelor pluviale – un motor de creștere major

Creșterea aplicațiilor în sistemele de îndepărtare a apei de suprafață stimulează fără doar și poate dezvoltarea pieței. Este de așteptat ca industria țevilor PEHD să crească datorită aplicării tot mai mari a acestor țevi rezistente la substanțe chimice în sistemele de drenaj de îndepărtare a apei de suprafață, ce face referire la procesul de îndepărtare și gestionare a apelor pluviale.

Conform multor înregistrări oficiale, în fiecare an, încălzirea globală și numărul de precipitații în exces fac ca numărul tot mai mare de proiecte de drenaj ce utilizează țevi PEHD să ajute jucătorii de pe piață să obțină venituri mai mari.

Alți factorii cheie de creștere a pieței țevilor PEHD includ:

  • Beneficiile conductelor PEHD alimentează cererea generală de conducte în viitorul apropiat, deoarece sunt alternative ieftine pentru alte conducte. Țevile PEHD sunt accesibile pentru utilizare în agricultură și în diverse sectoare de utilizare finală.

  • Deteriorarea conductelor de apă cauzată de coroziunea conductelor vechi de fier împiedică capacitatea acestora de a furniza apă potabilă sigură. Este o problemă complicată cu care se confruntă mai multe regiuni din lume. Țevile PEHD sunt rezistente la coroziunea externă subterană, precum și la coroziunea internă.

  • Țevile PEHD prezintă o rezistență excelentă la o gamă largă de reactivi chimici și substanțe chimice dezinfectante. Sunt foarte potrivite pentru utilizare în proiecte de infrastructură de apă, deoarece pot transporta majoritatea acizilor puternici, alcalini și soluții apoase, hidrocarburi alifatice, fluoruri, etc.

  • Blocarea conductelor este o preocupare majoră asociată cu orice sistem de conducte. Poate cauza daune substanțiale și poate implica costuri ridicate ale reparațiilor. Dacă apa care curge lent printr-o conductă, crește riscul de blocări și defecțiuni într-un sistem cu mai multe conexiuni. Căptușeala extrem de netedă a țevilor PEHD, în comparație cu cele de cupru, lut sau beton, reduce rezistența la curgerea apei și asigură că aceasta ajunge la destinația dorită la o presiune adecvată. Conductele din PEHD permit apei să curgă liber, maximizând presiunea apei.

  • Țevile HDPE oferă economii semnificative de costuri pentru proiecte în termeni de instalare rapidă, rate scăzute de spargere și costuri reduse pe ciclul de viață. Longevitatea țevilor PEHD implică, de asemenea, funcționarea mai eficientă, reducând astfel întreținerea țevilor și făcându-le mai accesibile în timp.

Cu toate astea, dezvoltarea materialelor alternative poate limita dezvoltarea acestei piețe. Unele dintre cele mai frecvente materiale de înlocuire folosite de utilizatorii finali includ clorura de polivinil, polietilena reticulată, țevi de beton, benzi de fontă ductile, țevi de otel, și PVC, printre altele. Cererea în creștere a acestor materiale, determinate de avantajele specifice, poate sugera o cerere inhibată a țevilor PEHD.

Câte proiecte folosesc țevi PEHD în România în ultimul an?

Victa.ro, singura asistență virtuală de vânzare pe șantier din România, monitorizează în ultimul an 3047 de proiecte ce folosesc țevi PEHD. Valoarea șantierelor se ridică la aproximativ 55.10 miliarde RON, cu o cantitate pe șantier de țevi PEHD de 11.97 mil ml. Distribuția cantității de țevi PEHD pe județe arată astfel:

Cele mai multe proiecte care folosesc țevi PEHD sunt din domeniile:

  • 1185 de proiecte în construcții sociale și comunitate
  • 859 de proiecte de utilități
  • 442 de proiecte în domeniul hotelier
  • 358 de proiecte de infrastructură, sau
  • 190 de proiecte în domeniul medical

Judecând după tipul de construcții, atunci proiectele sunt împărțite astfel:

  • 1299 construcții noi
  • 1121 proiecte de renovare și reparații
  • 627 proiecte de modernizare și extindere

Pe de altă parte, datele monitorizate de Victa ne arată că:

  • 38 de proiecte au finanțare privată
  • 2821 de proiecte au finanțare publică, iar
  • 188 de proiecte au finanțare public-privată (fonduri europene)

Distribuția pe județe a celor 3047 de proiecte monitorizate în ultimul an, arată astfel: