Titlul postului de BIM Manager în România este relativ nou, dar vine din zilele managementului CAD și rolul este în continuă evoluție.
Managerul BIM este un lider natural, care cunoaște orice altă poziție din organizație și cum se sprijină reciproc. Managerii BIM vor avea, de asemenea, un fundal tehnic puternic care le va permite să colaboreze cu părțile interesate de proiect, de la inginerii de șantier la managerul de proiectare și până la clienți.
A fi expert în Revit este doar începutul. Cunoștințele despre AutoCAD, BIM 360, Navisworks și Dynamo pot fi, de asemenea, necesare atunci când un astfel de post.
Munca unui manager BIM este extrem de complexă. Adesea, trebuie să gândească în afara cutiei și rapid, având în vedere creativitatea și inovația, în timp ce răspund multor solicitări.
La un nivel înalt, aceștia acționează ca niște colaboratori între echipa clientului, echipa de proiectare, contractori și lanțul de aprovizionare. Managerii BIM supraveghează producția de modele de informații despre proiect care conțin vizualizări 3D ce reunesc date, desene și programe asociate cu faza de proiectare și construcție a unui proiect.
Unele dintre sarcinile de zi cu zi ale unui Manager BIM includ direcționarea și supravegherea dezvoltării rutinelor automate pentru a susține standardele și productivitatea, dezvoltarea de sesiuni periodice de instruire pentru echipa de proiectare și alte părți interesate, generarea și implementarea tuturor modelelor Revit în toate fazele proiectelor, folosind atât standardele companiei, cât și ale clientului, dezvoltarea de noi șabloane atunci când este necesar și multe altele.
Ei sunt adesea factorii cheie de decizie cu privire la software-ul, fluxurile de lucru și standardele BIM care vor fi utilizate în întreaga organizație, făcându-i o parte esențială a oricărei firme moderne de arhitectură, inginerie sau construcții.
Standardele BIM sunt setul de reguli care definesc structurile și procesele informaționale BIM. Un manager BIM trebuie să stabilească standarde BIM pentru organizația sa și să respecte toate standardele internaționale BIM relevante.
Pe lângă asigurarea respectării standardelor BIM și furnizarea de instruire suplimentară în rândul personalului de proiectare, gestionarea tehnologiei BIM a unei organizații este responsabilitatea managerilor BIM.
Pentru a profita pe deplin de beneficiile BIM, care includ o mai mare eficiență, o comunicare îmbunătățită între toate părțile implicate în proiect, costuri de construcție fiabile și rezultate de calitate superioară, o firmă trebuie să aibă un software de ultimă generație care să le ajute să livreze proiecte cât mai eficient posibil.
Un manager BIM va analiza în mod regulat ce tehnologie este utilizată și va cerceta ce este nou pe piață pentru a se asigura că implementează instrumente inovatoare care îi pot ajuta să producă modele mai complexe și de calitate superioară, mai rapid.
Managementul conținutului sau procesul de colectare, sortare, căutare, actualizare, auditare și arhivare a conținutului digital este o altă problemă uriașă pe care managerii BIM sunt responsabili pentru rezolvarea în organizațiile lor.
O firmă medie AEC va avea mii sau chiar sute de mii de bucăți de conținut stocate în bazele lor de date pentru designeri, ceea ce le poate îngreuna să găsească conținutul corect, să-l gestioneze și să îl poată accesa, în special cu tendința de lucru la distanță sau în mai multe birouri.
Pentru a optimiza eficiența și a da posibilitatea designerilor să se concentreze pe ceea ce fac ei cel mai bine, proiectând, un manager BIM trebuie să implementeze o platformă de management al conținutului, cum ar fi UNIFI.
După cum puteți vedea, a fi un BIM Manager nu este un rol ușor. Este nevoie de multă muncă grea pentru a reuși în acest loc de muncă, dar a avea un manager BIM care să supravegheze proiectele companiei duce la beneficii importante, inclusiv o mai bună coordonare, un management eficient al timpului, costuri reduse, ROI mai mare și stabilitate și siguranță sporite.