OMV Petrom și EPG finalizează un nou proiect de renovare energetică în județul Buzău

ianuarie 21, 2025

OMV Petrom și Energy Policy Group (EPG) anunță finalizarea lucrărilor de modernizare și reabilitare energetică derulate în cadrul programului România Eficienta la Liceul Tehnologic din Vernești, județul Buzău. Clădirea atelierului școlii a fost adusă la standardul nZEB (cladire cu energie aproape zero), printr-o investiție de aproximativ 1,3 milioane de euro.

Proiectul se înscrie în etapa a cincea a programului România Eficienta, în cadrul căreia clădirile a 4 unități de învățământ vor fi modernizate și reabilitate energetic la standardul nZEB cu sprijinul financiar de peste 7,6 milioane de euro de la OMV Petrom.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Este incitant să vedem a patra școală renovată în cadrul programului România Eficienta. Renovarea acestor școli la standardele nZEB ne arată că putem avea un consum de energie eficient și durabil. Și că toți putem contribui la un viitor cu emisii scăzute de carbon.”

Radu Dudău, director EPG și coordonator al proiectului România Eficientă:  „Suntem încântați să continuăm seria de renovări la cerințele nZEB ale clădirilor de învățământ. Prin finalizarea lucrărilor la Liceul Tehnologic Vernești, județul Buzău, EPG își reafirmă angajamentul de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de învățare a elevilor din România și la modernizarea infrastructurii sistemului de învățământ, ceea ce necesită investiții semnificative.

Clădirea Liceului Tehnologic Vernești, care a beneficiat de renovare în profunzime prin programul România Eficienta, datează din anii 2000 și are o suprafață de aproximativ 300 mp. Clădirea găzduiește ateliere și laboratoare pentru 140 de elevi, îndrumați de 20 de profesori.

În urma finalizării lucrărilor, elevii și profesorii vor putea desfășura activități educative într-un mediu interior sănătos și confortabil, care încurajează performanța școlară. Consumul total anual de energie al clădirii va fi redus cu peste 60 la sută, iar o parte din energia electrică necesară funcționării va proveni din surse proprii, regenerabile.

Principalele lucrări de reabilitare și modernizare energetică a clădirii atelierelor realizate prin programul România Eficienta:

  • Izolarea termică a pereților exteriori și a tavanului clădirii;
  • Înlocuirea acoperișului și a sistemului de evacuare a apelor pluviale;
  • Montaj tamplarie eficienta energetic, dotata cu geam termoizolant triplu strat, cu factor solar diferentiat in functie de orientarea si nivelul de expunere la soare a ferestrelor;
  • Renovare instalatii de incalzire si producere apa calda menajera;
  • Schimbarea instalatiilor de incalzire si sanitare;
  • Instalarea unui sistem modern de ventilație cu recuperare de căldură;
  • Inlocuirea sistemului de iluminat cu unul eficient energetic, cu corpuri LED;
  • Echipat cu un sistem de panouri fotovoltaice care asigură producerea de energie electrică „verde”.

Liceul Tehnologic Vernești este a patra unitate de învățământ din sistemul public național care beneficiază de lucrări ample de eficiență energetică la standardele nZEB prin programul România Eficientă, după Liceul Tehnologic Energetic Elie Radu din Ploiești, Liceul Tehnologic Energetic Liliești din Băicoi, județul Prahova, și Grădinița Zig-Zag din Ovidiu, județul Constanța.