Pe scurt:
- Suprafață de 40,000 mp
- Investiție de 1,5 miliarde RON
- Contract câștigat de o asociere de firme turcești
- Puțuri forate de 2,800 – 3,000 m ce vor permite accesul la un bazin geotermal
Pe larg:
Un prim mare spital de urgență construit după Revoluție începe să prindă formă în nordul Bucureștiului. Cunoscut sub numele de spitalul Gerota, acesta va fi cel mai modern din țară. Investiția se ridică la 1,5 miliarde lei, iar termenul de finalizare este de doi ani. Proiectul reprezintă și cea mai mare investiție în domeniul sănătății, finanțare care se face prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Spitalul va fi construit pe o suprafață de 40,000 mp și va avea 6 etaje, un heliport, trei niveluri subterane cu 600 de locuri de parcare pentru personalul medical și pacienți și 490 de paturi. Licitația pentru construirea acestui spital a fost câștigată de o asociere de companii turcești, care a construit cel mai mare spital din Ankara. Firma s-a angajat să aducă aproape 500 de muncitori pentru a lucra în mai multe schimburi, asigurând astfel rapiditatea execuției lucrărilor.
Spitalul Gerota marchează o premieră pentru București, fiind primul spital construit de la zero după Revoluție. Acesta aduce și o inovație în infrastructura de sănătate din țară. Spitalul va dispune de două puțuri forate la o adâncime de 2,800 m – 3,000 m care vor permite accesul la un bazin geotermal.
Acest sistem avansat va fi folosit pentru încălzirea apei necesare spitalului, oferind un mod ecologic și eficient din punct de vedere energetic de a gestiona consumul de resurse. Inițiativa nu doar că va scădea amprenta de carbon a spitalului, dar va poziționa România pe harta țărilor care integrează tehnologii verzi în infrastructura medicală.