„Principiile primează stilului” Elena Ștefănescu, Studio AE

decembrie 12, 2024

Studio ae este biroul de arhitectură din Cartierul Creativ, București orientat să contribuie la îmbunătățirea calității spațiului construit și a comunității prin design pentru viitor. Echipa a fost și este implicată în proiecte de diferite dimensiuni, de la mobilier la proiecte urbane din zona de retail și birouri, precum și în domeniul rezidențial.

Elena Ștefănescu, arhitect și CEO al biroului de arhitectură si proiectare Studio ae, ne-a răspuns la câteva curiozități, ne-a vorbit despre provocări, tendințe, inspirație și digitalizare.

Cum ați descrie, pentru început, filosofia studio-ului AE?

Pentru noi, arhitectura înseamnă evoluție.

Scopul nostru este ca prin fiecare proiect să îmbunătățim calitatea vieții pentru fiecare client, a familiei și comunității din care face parte. Există o legătură puternică între starea de bine și spațiul pe care îl locuim, fie că este vorba de o casă, o clădire de birouri un spațiu în care mergem să învățăm sau să ne relaxăm.

Care sunt proiectele cheie ale echipei AE?

De peste 10 de ani, elaborăm și implementăm proiecte pe segmentele care ne-au consacrat precum retail, rezidențial, office și clădiri publice, pornind de la dorințele, cerințele și nevoile celor care aleg să lucreze cu noi. Abordăm, încă din schiță, fiecare proiect al nostru știind că este foarte important pentru beneficiari și că a construi este o responsabilitate.

Ne putem mândri cu câteva proiecte reușite, premiate, precum conversia consolidarea si Autogării Chitila, concepte noi în retail precum Cora Urban, Gusturi Românești, showroom-ul și birourile Geberit România, showroom-ul Nea Kaisă situat într-o clădire monument.  

Recent, datorită funcțiunii sale de bază centrată pe educație, ne-am pus toată pasiunea în proiectul pentru o școală publică.

Iar dintre cele peste 10 concursuri câștigate, cel care este axat pe viziunea noastră pentru București ne reprezintă, pentru că este deopotrivă ambițios și vizionar. Sperăm să fie implementat pentru că ne-ar face tuturor viața mai bună și mai frumoasă.

Ce abordare de design și business vă diferențiază de alte studio-uri de arhitectură?

Noi aducem creativitatea și tehnologia la îndemâna clienților și constructorilor printr-un proces de lucru structurat logic, atent dezvoltat și verificat printr-un sistem de calitate certificat asigurat  de un organism Internațional, Tuv Austria.

Este mai multe  decât un business, este o moștenire. Andrei Ștefănescu este la a IV-a generație de artiști și arhitecți din familia sa și ducem mai departe ADN-ul creativ prin proiectele și ideile dezvoltate prin arhitectură.

Comunicarea pe care o realizăm este una cu rol educațional și informativ. Am dezvoltat Blog-ul Studio ae unde sunt peste 40 de articole despre principii și practici corecte, studii de caz, exemple proiecte, istoria arhitecturii. Prin comunicare vrem să promovăm publicului larg frumusețea și fascinația arhitecturii.

Ce reprezintă o necesitate într-un spațiu cu amprenta AE?

Pornim în primul rând de la necesitățile și dorințele clienților. Punem accentul pe respectarea regulilor, pentru că baza pe care construim este necesară pentru a da valoare pe termen lung unei clădiri.

Sunt regulile date de natură (gravitație, fizica construcțiilor, lumina naturală, ventilație, etc), cele date de societate prin regulamentele de urbanism (retrageri, procente de ocupare a terenului, etc), regulile tehnice date de normative (asigură siguranța, sănătatea, economia de energie, etc) și cele estetice.

Toate acestea reprezintă date ale acestei ecuații de imaginație pe baza cărora explorăm idei și noi imagini ale viitorului.

Centru de sănătate & rejuvenare, județul Mehedinți

Spațiu public, București

Spațiu public, București

Ideea japoneză că fiecare centimetru pătrat contează este una foarte puternică. Uneori, în această țară simțim că avem spațiu nelimitat și nu apreciem neapărat valoarea fiecărui centimetru pătrat ocupat. Cât de important este pentru o echipă de arhitecți să înțeleagă contextul din jurul unui proiect, fie că ne referim la stradă, cartier, oraș?

Aș da un exemplu concret în care fiecare centimetru contează. Este cel legat de evacuare și siguranța la incendiu. La un proiect, căci în execuție ușa de evacuare avea 79 de cm în loc de 80 de cm, clădirea nu a primit autorizația din partea Pompierilor și a fost refăcută din partea constructorului a ușii de evacuare.  

Legat de valorificarea spațiului la nivel de teritoriu, încă nu realizăm la nivel de societate cât de important este demersul de a construi și de a folosi fiecare centimetru pătrat și suprafața privind pe termen lung. Înțelegerea contextului în care se va construi o clădire este parte din demersul arhitectului: capacitatea de a privi atât în ansamblu, cât și în detaliu.

Cum ar trebui să se pregătească un client pentru prima întâlnire cu arhitectul?

O întrebare foarte bună. Ideal este să aibă o viziune asupra viitorului pe care și-l dorește pentru companie (B2B) sau pentru o familie să-și definească, să se gândească la stilul de viață la care aspiră.

Dacă are o listă cu dorințe și nevoi este foarte bine, dacă nu are, avem un proces de lucru prin care identificăm împreună și ghidăm acest demers de descoperire a imaginii viitorului.

Apoi, trecând la lucruri mai concrete și birocratice, în primul rând trebuie să aibă o situație juridică la zi, clară, a terenului sau imobilului pe care vrea să-l transforme: carte funciară, planuri cadastrale, rectificări de cadastru,  eventual un certificat de urbanism de informare.

Și mai este un element care leagă toate acestea, este încrederea în arhitect în capacitatea acestuia de a veni cu idei, obiective și soluții care să răspundă viitorului dorit.

Cu ce nu veți fi niciodată de acord atunci când implementați un proiect?

Considerăm că este responsabilitatea noastră să nu ajutăm la materializarea urâtului sau a disfuncționalului, în contextul în care îl va folosi multă lume foarte mult timp de acum înainte.

Dacă nu avem valori comune cu comanditarul, atunci nu avem cum să definim un obiectiv comun al proiectului în care să credem și pentru care să luptăm.

Moral, nu ne implicăm în proiecte care nu țin cont de siguranța oamenilor, cum ar fi nerespectarea proiectelor de structură sau nerespectarea regulilor privind securitatea la incendiu.

Refuzăm să ne implicăm în proiecte în care se pune în discuție încălcarea regulilor, care țin de normele minime impuse de legislație, pentru că acestea au în final în vedere siguranța, confortul și sănătatea viitorilor ocupanți ai spațiilor pe care le proiectăm. Construcțiile vor fi prezente în lume mult timp și se realizează cu un efort mare.

Dacă sunt realizate lucrări fără preocupare pentru calitate, confort și siguranță pe termen lung, noi nu suntem de acord cu acel proiect, nu ne vom implica sub nicio formă.

Ne puteți oferi un studiu de caz interesant în care ați implementat BIM, Digital Twins, Mixed Reality, sau orice altă tehnologie?

De peste 7 ani proiectăm în BIM toate proiectele, inclusiv pentru clădiri existente. Pentru clădirile existente, folosim și scanarea 3D pe baza căreia realizăm modelul BIM și obținem macheta digitală. De exemplu, pentru showroom-ul NeaKaisă din București, clădire monument, am folosit scanarea și am reconstruit modelul 3D al geometriei complexe a clădirii.

Astfel, în șantier nu au fost probleme cu dimensiunile. Au mai fost și alte proiecte precum: spații comerciale, la o pensiune, inclusiv la case cu geometrie deosebită unde am folosit scanarea.

În 2024, în iunie, la nZEB Expo 2024 la Romexpo, am propus experimentarea unei case eficiente energetic prin VR (Virtual Reality), iar vizitatorii s-au “plimbat” prin casa din viitor. Am mediat prin tehnologie prezența viitorului în prezent.

Realitatea virtuală oferă, din punct de vedere al percepției vizuale, o experiență foarte apropiată de cea reală. Astfel dimensiunile, proporțiile și lumina naturală pot fi „simțite” înainte de a construi. Cu ajutorul acestei tehnologii putem practic să facem trecerea de la imaginație la senzație, ceea ce înainte doar un spațiu fizic putea transmite.

Prin VR am reușit să validăm împreună cu clienții noștri conceptele de arhitectură și design propuse și considerăm asta un adevărat succes.

Blend Mountain Villa, Bușteni

Blend Mountain Villa, Bușteni

Amenajare zonă socială pentru depozit logistic, Ilfov

Axonometrie clădire monument Neakaisa

Fiecare proiect reprezintă, cu siguranță, o nouă aventură. Ați putea să ne împărtășiți câteva provocări pe care a trebuit să le confruntați în proiectele cele mai recente?

O noua aventură e bine spus! Nici un proiect nu este la fel ca altul, și este și în firea noastră să căutăm complexitate din ce în ce mai mare. Ca să vorbim de cele mai recente, enumăr două proiecte din 2024, proiecte la care am lucrat peste 2 ani.

Proiectul case pasive din Corbeanca, este acum în șantier. Una din provocările unui asemenea proiect este reducerea cu 90% a consumului de energie. În luna noiembrie a avut loc și testul de etanșeitate – testul cu ușa suflantă (Blower Door Test) și a trecut testul cu brio. Am stat toți atenți și emoționați la rezultate ca la un examen la care te-ai pregătit îndelung.

O altă provocare a reprezentat-o anul acesta finalizarea fazei PUZ a unui cartier care se desfășoară pe aproximativ 60,000 mp. Este un cartier care privește spre viitor: funcțiuni mixte, parcuri, mai multe tipologii de locuire, birouri, comerț astfel încât să asigure condiții cât mai bune pentru viitorii locuitori. Este un proiect la care am lucrat 3 ani. Obținerea acestuia este un pas important pentru noi și pentru beneficiar.

Tendințele de design sunt într-o continuă evoluție. Cum vă asigurați că munca dvs. rămâne relevantă într-o industrie cu ritm rapid? Căutați în mod activ inspirația și, dacă da, unde o găsiți?

Oricare ar fi tendința momentului, atâta vreme cât creăm un spațiu de calitate, aliniat principiilor, chiar dacă el se încadrează în estetica unei tendințe, își va păstra calitățile de bază și va fi valabil mai mult timp.

Există tendințe mai profunde și tendințe mai superficiale. Este important să discernem între ele. Nu este neapărat rău să creezi ceva care în prezent este în tendințe. Și marile opere de arhitectură au fost în tendințe la un moment dat. Este important pentru noi ca ceea ce creăm să fie și valoros într-un mod profund și sincer.

Principiile primează stilului. Tendințele sunt într-adevăr trecătoare, dar principiile sunt cele care rămân și peste ani de zile. Principiile vitruviene care datează din vremea romanilor sunt valabile și acum Firmitas – Uilitas – Venustas, adică stabilitate, funcționalitate, frumusețe, iar frumusețea este înțeleasă ca proporții, materiale, echilibru.

Găsim inspirația în multe arii ale vieții: istoria arhitecturii este o zonă de idei valoroase, călătoriile, muzeele sunt un mod de a experimenta și învăța despre diverse spații și locuri, natura este întotdeauna un reper extrem de frumos, iar arta este cea care generează un dialog nescris între oameni și culturi vechi și noi.

Arhitectura este evoluție și aceasta presupune pentru Studio ae, să caute noi soluții la problemele existente.

Când vorbim de tendințe, vorbim și despre tehnologie în toate layerele ei multiple: proiectare, materiale de construcții inovative, concepte de sustenabilitate la nivel arhitectural, urban, etc. Anul acesta am avut o conferință despre tehnologia viitorului în proiectare și am explicat pe larg ce înseamnă VR, AR, XR, AI și cum anticipăm viitorul acestora și aplicarea lor. Tehnologia este o legătură între domenii.

Investiți în digitalizarea serviciilor? Ne puteți da câteva exemple de tehnologii digitale implementate și cum acestea îmbunătățesc procesul de lucru sau experiența cu clienții?

Anual, investim peste 15,000 de euro în licențe softuri și echipamente hardware. Folosim tehnologiile 3D și BIM de peste opt ani. Andrei Ștefănescu este și formator și va susține două cursuri de utilizare a programului de proiectare Revit începând din 2025.

În proiectare, am simțit întotdeauna nevoia de a lucra cât mai digital. Aceasta nu înseamnă neapărat o îndepărtare de un mod de lucru cu personalitate, cum ar fi schițele de mână. Reprezintă o modalitate de a elimina erorile și de eficientiza procesul de lucru, de a avea agilitate în fazele de concept în funcție de dorințele și nevoile clienților și provocările apărute pe parcurs.

Apoi pe măsură ce ne-am dezvoltat și pe partea de business și sistem de management, am digitalizat și integrat cât mai multe din procesele de business. Cel mai amplu proiect a fost dezvoltarea internă a propriului sistem de project-management, care funcționează într-un mod colaborativ, pe cloud, ca parte integrantă a sistemului de management mai amplu. Este o soluție personalizată pe baza căreia organizăm și planificăm proiectele și activitățile.

Există un element de construcție specific (fațadă, scară, podea, perete, fereastră…) pentru care simțiți o afinitate specială în timpul proiectării? Există o ierarhie?

Toate elementele sunt importante în egală măsură pentru că ele lucrează împreună, sunt un sistem. Punem accent în general pe modul în care elementele sunt percepute și simțite în ansamblu (dincolo de realizarea lor din punct de vedere tehnic la care nu trebuie să existe compromis). Desigur că în funcție de situație, un element constructiv poate avea rol de accent, și altele să ia rolul de fundal.

Ca să dau un exemplu specific, scara este un element reprezentativ al unei clădiri. Recent, în luna octombrie am publicat trei articole de blog dedicate scărilor. Sunt un element reprezentativ, dar și vulnerabil al unei clădiri. Ori sunt bine realizate or nu. Proiectul scării elicoidale pentru un mare retailer este un proiect de suflet pentru echipa Studio ae și colaboratori, datorită provocărilor punctuale și a soluțiilor implementate.

Timeless meeting room, Luxemburg

Casă pasivă, Corbeanca

Mega Image, Republicii

Ce tendințe arhitecturale credeți că vor afecta deciziile investitorilor români în următorii ani?

Sustenabilitatea va fi parte din procesul de proiectare și investiție. Mai ales că este un subiect din ce în ce mai prezent și în spațiul public și cel virtual.

Este posibil să crească cerințele în ceea ce privește asigurarea confortului. Tehnologia a evoluat și anumite sisteme au devenit mai accesibile (sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, pompe de căldură, încălzire în pardoseală, smart home).

Ne dorim să vedem din ce în ce mai multe proiecte în care să se vorbească mai mult de valoarea, de calitatea vieții și a locuirii, adusă orașelor și comunităților decât despre câți bani pe metru pătrat costă lucrările de construcții.

Așteptările ar trebui să fie direcționate către autorități care să propună politici de dezvoltare urbană coerente și funcționale la nivel de strategie urbană.

Simt că cel mai mult lipsește o viziune coordonată spre viitor a autorităților la nivelul fiecărui oraș și la nivel de țară. Este important să căutăm răspunsul la întrebarea Cum vrem să arate orașele noastre în 10-20-50 de ani? Ce lăsăm moștenire? 

Care este un must have al designului arhitectural modern?

Pe scurt, simt că lumina și spațiul.

Când vorbim de spațiu mă gândesc la proporțiile corecte, legăturile fluide între zone, atât interioare cât și exterioare și utilizarea eficientă în plan și pe verticală.

Lumina este elementul intangibil, dinamic al fiecărei clădiri care contribuie semnificativ la percepția și experiența arhitecturii.

Privind către viitor, ce se arată la orizont pentru studio ae? Există planuri de a vă extinde echipa sau aria de servicii, sau aveți deja proiecte la care trebuie să lucrați?

Ne-am adaptat cererii și tendințelor în permanență, ne considerăm “căliți” pentru viitor. Anul acesta, am livrat noi servicii legate de proiectele verzi și sustenabile. În lucru la Corbeanca este o casă care va fi certificată la standardul de casă pasivă. Un proiect de școală publică este de finalizat ca proiect și sperăm să demarăm și șantierul în 2025.

Am folosit noile tehnologii și le vom adapta și pe cele care ne ajută cel mai mult . Astfel de experiențe sunt cele pe care ne vom dezvolta mai departe.

Legat de proiectul de educațional, cel al școlii, ne-am implicat și dedicat acestui proiect prin care contribuim activ la promovarea educației în cele mai bune condiții pentru următoarele generații.

O noutate din punct de vedere al serviciilor pe care le oferim, Andrei Ștefănescu a fost invitat să susțină două cursuri: unul de Design Interior, respectiv Curs utilizare Software BIM. Cursurile sunt organizate de două firme distincte care oferă cursuri certificate. Aceste invitații ne onorează si motivează să împărtășim din experiența și kow-how-ul pe care îl avem.

Puteți urmări activitatea studio ae pe:
Website | Facebook | LinkedIn | Instagram

Toate imaginile aparțin (c): studio ae