Provocări și bariere în calea adoptării tehnologiei în construcții

decembrie 9, 2024

În timp ce liderii din domeniul sănătății, educației, turismului, divertismentului, finanțelor, industriilor maritime și chiar artă și cultură investesc activ în digitalizare, produse bazate pe date și experiențe captivante, companiile din sectorul AEC au fost mai lente în adoptarea tehnologiei moderne.

Iată câțiva dintre factorii care împiedică inovarea în tehnologia construcțiilor: 

Preocupări financiare

Adoptarea AI și a altor noi tehnologii în sectorul construcțiilor este adesea împiedicată de costul ridicat al investițiilor și al operațiunii. Cheltuielile pot include hardware, software, echipamente, expertiză specializată, infrastructură, instruire a forței de muncă, costuri operaționale, actualizări și reparații regulate și multe altele. Acestea pot fi prohibitive pentru companiile mici și mijlocii și piețele emergente.

Decalaj de aptitudini

Unele tendințe ale tehnologiei construcțiilor necesită cunoștințe de specialitate de care lipsește forța de muncă actuală. Lucrătorii au nevoie de educație și formare continuă pentru a opera și întreține sisteme AI și ML, drone și roboți. Necesitatea de a investi în perfecționarea angajaților sau în angajarea de talente specializate poate încetini adoptarea și poate speria companiile cu resurse limitate.

Nepregătirea

Disponibilitatea unei companii de a adopta metode inovatoare de construcție nu înseamnă întotdeauna că este pregătită. De exemplu, obscuritatea datelor, sistemele învechite și cadrele de reglementare învechite rămân obstacole semnificative pentru multe firme. 

Instalările de software și integrarea noilor tehnologii în procesele de afaceri și de construcție pot fi adesea perturbatoare. Companiile trebuie să evalueze cu atenție prioritățile de bază, să se pregătească în mod corespunzător și să opteze doar pentru inovație în domeniile de construcții care vor aduce cele mai mari beneficii.

Rezistența la schimbare

Simpla natură conservatoare a industriei, una dintre cele mai vechi, poate rezista noilor tendințe în tehnologia construcțiilor. Încercările de a inova pot întâmpina rezistență atât din partea lucrătorilor, cât și a părților interesate.

Angajații pot percepe procesele și tehnicile cele mai recente ca fiind prea complexe și automatizarea ca o amenințare pentru securitatea locului de muncă. Părțile interesate pot rezista schimbării din cauza preocupărilor cu privire la costuri sau a eficienței scăzute percepute a unor tehnologii emergente în contexte de construcții.

Limitări ale tehnologiei

În ciuda potențialului semnificativ și a beneficiilor dovedite ale roboticii în construcții, AR, VR, AI, ML sau oricărei noi tehnologii utilizate în construcția clădirilor, rămân unele limitări.

De exemplu, sistemele robotizate actuale se pot lupta cu obstacole sau condiții meteorologice nefavorabile. În plus, poate fi o provocare să se asigure compatibilitatea între aceste sisteme, mai ales atunci când acestea provin de la diferiți furnizori.

Obstacole de reglementare

Cadrele de reglementare care rămân în urma progresului tehnologic împiedică adoptarea celor mai noi tehnologii în industria construcțiilor. De exemplu, firmele se pot confrunta cu restricții privind unde și cum pot folosi dronele. Este posibil ca anumite legi și aprobări de construcție să nu țină cont încă de soluțiile bazate pe inteligență artificială.

Preocupările privind securitatea datelor și confidențialitatea se agravează, de asemenea, căci multiplele sisteme și dispozitive integrate care conduc inovarea în procesele din industria construcțiilor pot face companiile și persoanele vulnerabile la atacuri cibernetice.