Radiografia proiectelor de epurare, tratare și pompare apă

decembrie 6, 2024

Conform Agenției Europene de Mediu, gospodăriile și activitățile economice din 1,849 de localități din România generează în fiecare zi aproximativ 4 milioane de metri cubi de apă. Iar potrivit legislației europene, această apa ar trebui tratată înainte de deversare pentru a evita poluarea mediului.

Analiza apei este esențială pentru setările industriale de toate tipurile. Multe procese industriale necesită ca apa să fie complet purificată sau aproape lipsită de contaminanți. Efectuarea analizei apei pe o bază consecventă oferă acestor facilități capacitatea de a determina dacă apa trebuie tratată și cantitatea de tratare care trebuie efectuată.

Aproape fiecare instalație trebuie să se confrunte, de asemenea, cu standardele de calitate a apei care vor trebui îndeplinite înainte ca apele uzate să poată fi reutilizate sau evacuate în mediu. 

Cu toate acestea, nu există decât 642 de stații de epurare în România, iar 60% nu îndeplinesc condițiile impuse sau nu funcționează corespunzător. Raportul ne arată că doar 12% din apele uzate urbane din țară sunt tratate conform Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale, mult sub media de 76% a Uniunii Europene.

Ce nu se ia totuși în calcul este că aproximativ 40% din populația țării trăiește în localități din mediul rural, iar o parte semnificativă din acestea fie nu sunt racordate la rețelele de apă potabile, fie nu au rețele de canalizare sau stații de epurare.

Sorin Cristea, Director General CON-A a declarat pentru TOP 100 Antreprenori Generali că investițiile de maxim interes sunt cele “de mediu – stații de filtrare a apei reziduale, gropi de gunoi ecologice, fabrici de reciclare din colectarea selectivă, captarea apei menajere în sisteme centralizate, construcții pentru stocarea energiei, construcția de hidrocentrale noi și reabilitarea celor uzate, termoizolarea construcțiilor și bineînțeles, o legislație în domeniu îmbunătățită.”

De la începutul anului, monitorizăm 608 șantiere de epurare, tratare și pompare apă, a căror investiție ajunge la 16,10 miliarde RON. Suprafața totală a proiectelor este de 13,713 metri pătrați.

În topul județelor cu cele mai multe proiecte se află Timiș (27), Argeș (25) și Constanța și Suceava cu câte 22 de proiecte.

98,8% din investiții sunt publice, cu 601 proiecte a căror investiție este de aproximativ 16 miliarde RON, iar suprafața totală este de 13,113 mp. Alte 6 proiecte sunt investiții private cu o finanțare de 37,87 milioane RON. Acestea sunt localizate în județele Neamț, Mureș, Covasna, Brașov, Gorj și Dâmbovița.

Iar o singură investiție prin fonduri europene se află în județul Sibiu, a cărui valoare este de 1,50 milioane RON.

Clasificarea proiectelor după stadiul de dezvoltare

Potrivit Victa, cele mai multe proiecte se află în construcții, apoi în stadiul de proiectare.

După dimensiunea proiectului, 67 sunt mici, 159 sunt medii, iar 382 sunt mari.

Probabil că cea mai eficientă modalitate de a reduce poluarea apei este tratarea unei părți a apei înainte ca aceasta să fie reintrodusă în căile navigabile. Aceasta este o soluție extrem de eficientă, deoarece instalațiile de tratare a apelor uzate sunt capabile să elimine aproape toți poluanții din apele uzate printr-un proces chimic, fizic sau biologic.

O altă soluție eficientă pentru protejarea mediului și reducerea cantității de poluare a apei este gestionarea apelor pluviale atunci când este posibil. Atunci când apele pluviale curg de-a lungul trotuarelor, străzilor și gazonului, preiau poluanți nocivi care sunt apoi împinși în canalele pluviale, pâraie și râuri. Apa pluvială poate fi tratată și gestionată printr-o varietate de procese diferite, care includ totul, de la filtrare cu nisip și electrocoagulare până la osmoză inversă și oxidare avansată.