Companie 100% românească ce activează în domeniul antreprizei generale în construcții civile și edilitare, BTDConstruct & Ambient S.R.L. a derulat un număr de 8 contracte de antrepriză cu o valoare totală de 647 milioane lei, din care 298 milioane lei executați pe parcursul anului 2023.
Mai mult, compania a dat startul și unei noi etape de dezvoltare, despre care ne comunică mai multe Răzvan Pârvulescu, Head of Business Development BTDConstruct & Ambient.
Cum a evoluat activitatea dumneavoastră în 2023, respectiv începutul anului 2024, și ce estimări aveți pentru 2025 și în perspectivă?
În 2023, compania BTDConstruct a demarat o nouă etapă de dezvoltare, prin diversificarea portofoliului de lucrări și angajarea în proiecte finanțate public, în completarea serviciilor tradiționale orientate către sectorul privat.
Plecând de la experiența acumulată ca antreprenor general în construcții în cadrul segmentului privat din România și considerând potențialul ridicat pe care îl oferă piața actuală de lucrări publice, am efectuat o serie de demersuri care vizează extinderea activității companiei și în sectorul public. Astfel, după mai bine de 10 ani în care BTDConstruct a activat exclusiv în zona proiectelor finanțate din fonduri private, ne-am propus să aplicăm în proiectele publice sistemul de management, expertiză și rigorile în execuție, dobândite ca urmare a colaborărilor cu dezvoltatori foarte exigenți.
Urmare a adoptării acestei noi strategii de dezvoltare, eforturile companiei au fost direcționate către extinderea operațiunilor în domeniul lucrărilor edilitare, cu accent pe înființarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale precum și operarea acestora.
În cursul anului 2023, pe segmentul de lucrări civile au fost derulate un număr de 8 contracte de antrepriză cu o valoare totală de 647 milioane lei, din care 298 milioane lei executați pe parcursul anului 2023.
La jumătatea anului trecut a fost contractat un proiect complex de distribuție gaze naturale în județul Olt, “Înființare sistem inteligent de distribuție gaze naturale în comunele Studina, Grădinile și Brastavățu, Județul Olt” finalizat cu succes într-un timp record. De regulă, un proiect de asemenea anvergură necesită un termen de execuție de cel puțin 18 luni, durata efectivă de realizare de către BTDConstruct fiind de doar 5 luni, în perioada iulie – decembrie 2023. Valoarea totală a proiectului a depășit 65 de milioane de lei și a presupus construirea a peste 130 de km de rețea, 3700 de branșamente, montajul unei stații de reglare și măsurare de capacitate 10.000 smc/h și racordarea la Sistemul Național de Transport Gaze Naturale.
Pe fondul evoluției situației mondiale și a sectorului de construcții din anul 2022, strategia BTD a fost adaptată la condițiile volatile de piață, compania urmărind în principal profitabilitatea proiectelor derulate, astfel anul 2023 a fost încheiat cu o cifră de afaceri în scădere cu 17% față de anul 2022, în condițiile menținerii profitabilității.
Pentru anul în curs și anul viitor ne propunem să păstrăm aceeași linie de dezvoltare, cu un portofoliu echilibrat între lucrările de construcții civile și cele edilitare.
Vom menține trendul ascendent și sustenabil al profitabilității în paralel cu creșterea cotei de piață și a cifrei de afaceri, fără a abdica de la principiile care au condus activitatea companiei încă de la înființare, calitatea serviciilor dincolo de detalii și perfecționarea continuă a personalului și capacităților de execuție.
Din perspectiva estimărilor, ne așteptăm la o creștere a cifrei de afaceri de 15-20% pentru anul în curs, urmând ca în 2025 să înregistrăm un nivel de creștere mai ridicat. La data prezentă, BTDConstruct are contractate lucrări civile, în segmentul privat, în valoare de 595 milioane lei, cu o perioadă de execuție de circa 18 luni. La acestea se adaugă contracte de execuție, lucrări edilitare (proiectarea și execuția rețelelor inteligente de distribuție gaze naturale și execuția rețelelor de apă-canal), în valoare de peste 540 milioane lei, cu o perioadă de execuție de aproximativ 24 de luni.
Privind pe un termen mai lung, ne așteptăm ca volumele de lucrări de construcții în piața privată să se mențină cel puțin la cifrele înregistrate astăzi, având în vedere contextul economic favorabil și mai ales că remarcăm o scădere a costurilor de finanțare. Însă, din analizele noastre, vectorii principali de creștere la nivel de industrie a construcțiilor, vor rămâne proiectele de investiții derulate din fonduri publice, în următorii 3-4 ani.
Care sunt proiectele cheie BTDConstruct?
Printre proiectele noastre de anvergură din segmentul civil, aflate în curs de execuție, se numără Suprastructura Extensiei Mall Promenada. După finalizarea cu succes a primei faze, respectiv partea de infrastructură a clădirii, care însăși a reprezentat o lucrare de referință pentru întreaga industrie a construcțiilor din țara noastră, BTDConstruct a demarat lucrările la suprastructura clădirii ce va avea o suprafață totală de peste 83.000 de mp.
Din același registru, doresc să menționez și Hotelul Ibis Styles Brașov – un proiect mixt hotel și rezidențial, H Știrbei Palace– restaurarea și consolidarea clădirii monument istoric de clasa A, Palatul Știrbei din Calea Victoriei, București, H East Residence – un amplu proiect rezidențial constituit din 7 clădiri și un total de 560 de unități locative, aflat în zona Obor, București, Up-Site by Atenor – cel mai înalt proiect rezidențial din capitală, H Pipera Lake și Dimri Residence Faza III.
În ceea ce privește segmentul edilitar, BTD are în derulare o serie de proiecte de înființare sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale în mai multe județe ale țării, precum și rețeaua de canalizare din Comuna Căteasca, județul Argeș.
Cât de important este să vă creați propriul stil? Cum echilibrați acest lucru cu nevoile individuale ale clienților sau ale proiectului?
Considerăm că flexibilitatea și deschiderea față de cerințele clientului sunt atribute importante în activitatea noastră. Desigur, ca factori diferențiatori, fiecare companie de profil își dezvoltă propriul set de valori și punctele forte, fie că ne referim la abordări constructive, abilități tehnice, sau o bază solidă de personal specializat, însă o bună reputație se dezvoltă prin prisma relațiilor cu clienții.
De aceea, orientarea către client, comunicarea, transparența și etica în afaceri sunt principiile care definesc stilul BTD. Din perspectiva tehnică și de management, BTD și-a consolidat recunoașterea în piață prin soluțiile constructive îndrăznețe pe care le oferă clienților săi. Spre exemplu, execuția prin metoda top down, bottom up aplicată la Infrastructura Extensiei Mall Promenada poate intra în această categorie.
De asemenea, experiența dobândită în multitudinea de proiecte rezidențiale de anvergură realizate, generează un avantaj competitiv important care susține modul de lucru eficient și adaptabilitatea noastră în derularea proiectelor. Toate aceste elemente ne-au permis să ne aliniem cu ușurință nevoilor și cerințelor clienților noștri și să dezvoltăm parteneriate pe termen lung. Ca rezultat, cu majoritatea partenerilor noștri suntem la al treilea sau al patrulea proiect consecutiv.
Cum vedeți evoluția în următorii ani a industriei construcțiilor, ținând cont de potențialul ei de creștere, de tranzacțiile realizate în ultimii ani, de nivelul actual al prețurilor și de cererea clienților?
În linii generale, ne așteptăm la o evoluție susținută a întregii industrii, pentru cel puțin 4-5 ani. Pentru sectorul privat, toate datele disponibile astăzi indică o cerere reală de unități locative noi, la scară națională. În plus, din perspectiva prețurilor de achiziție, acestea se situează la cel mai bun nivel de accesibilitate din ultimii 15 ani.
Spre exemplu, în luna februarie a acestui an erau necesare aproximativ 84 de salarii medii nete, sau echivalentul unei perioade de 7 ani pentru a achita un apartament nou, cu două camere, de 55 mp utili, în București. Comparativ, media europeană este la 14 ani. Iar dacă ne întoarcem în timp, în anul 2008, același raport indica o perioadă de aproximativ 33 de ani. Plecând de la aceste statistici, apreciem că acești indicatori surprind momentul favorabil în care ne aflăm ca piață imobiliară și potențial de dezvoltare.
Sectorul lucrărilor publice din România se află în continuare într-o perioadă foarte propice, caracterizată de un volum crescut al investițiilor și de programe finanțate atât din bugetul de stat, cât și din fonduri europene. Această creștere a investițiilor în infrastructură și construcții publice susține în mare parte dinamica din piața locală a construcțiilor, având un impact pozitiv asupra întregului sector și economiei în ansamblu.
Totuși, este necesară o calibrare a prețurilor de construcție și alinierea acestora la nivel european, acesta fiind un aspect important și inevitabil în contextul de astăzi al industriei construcțiilor din România. Este esențial ca piața construcțiilor să evolueze în concordanță cu standardele europene pentru a deveni mai competitivă, mai reziliență și mai pregătită să facă față cerințelor și oportunităților din piața internă și externă.
Actualizarea prețurilor de construcție ar putea contribui la echilibrarea costurilor, creșterea calității și standardelor de construcție, stimularea inovației și promovarea sustenabilității în industria construcțiilor din România. Acest proces de aliniere ar putea facilita contractarea și executarea unor volume mai mari de lucrări publice, aducând beneficii atât pentru firmele de construcții și mai departe pe orizontală către ceilalți actori din industrie.
Cum integrați practici de sustenabilitate și ce inițiative sau măsuri luați pentru a vă minimiza amprenta asupra mediului, menținând în același timp creșterea afacerii?
Nivelul de sustenabilitate al unui proiect este stabilit, în primul rând, în funcție de viziunea dezvoltatorului. Însă, din poziția de constructor, digitalizarea și utilizarea instrumentelor digitale de profil este poate cea mai importantă practică de sustenabilitate pe care o putem aplica. Doar astfel, la nivel de execuție, am putut obține, spre exemplu, un nivel mai ridicat de raționalizare a materialelor de construcții, respectiv reducerea pierderilor, care reprezintă un procent important din totalul utilizat.
În practica noastră, am aplicat de-a lungul timpului o serie de măsuri valabile și în prezent. Printre acestea doresc să menționez managementul deșeurilor și colectarea selectivă implementată în șantiere. Limitarea impactului negativ asupra comunităților din zonele în care lucrăm prin montarea unor sisteme speciale de panouri care limitează zgomotul și eliberările de praf, acolo unde amplasamentul permite. Utilizarea unei flote de utilaje de generație nouă, cu un nivel de emisii mai scăzut.
În aceeași categorie se încadrează și utilizarea unor materiale de construcții mai prietenoase cu mediu. Spre exemplu, pentru Infrastructura Extensiei Mall Promenada, am utilizat gama specială de betoane – Dynamax, produsă de partenerii noștri de la Holcim. Acest tip de beton are un conținut de carbon cu 9% mai mic decât cel convențional și un conținut de material reciclat mai mare cu 8%.
Care considerați că sunt cele mai semnificative tendințe și provocări pentru industria construcțiilor în următorul deceniu și cum vă pregătiți să le abordați?
O tendință majoră în industria construcțiilor este direcționarea către construcții durabile, eficiente energetic și prietenoase cu mediul. Aici anticipăm o creștere a presiunii asupra tuturor actorilor de a adopta materiale și tehnologii sustenabile, de a reduce amprenta de carbon și de a se alinia la standarde de mediu tot mai stricte.
De asemenea, integrarea tehnologiilor precum BIM, realitatea augmentată, IoT și automatizarea în procesele de construcție va deveni din ce în ce mai solicitată, tot din rațiuni de eficiență, precizie și de gestionare a proiectelor de construcții complexe. De altfel, cerințele legate de BIM sunt prezente în țările dezvoltate de ceva timp și au început să fie resimțite și în țara noastră pe anumite proiecte publice.
O altă tendință pe care o vom întâlni în viitorul nu foarte îndepărtat este prefabricarea în construcții, care va schimba modul în care sunt concepute și executate clădirile de astăzi. Prefabricarea este deja o practică utilizată în construcțiile civile rezidențiale și răspândită în mai multe regiuni ale lumii, iar tehnologia existentă permite aplicarea acestei metode într-un mod sigur și cu eficiență superioară din punct de vedere financiar și temporal.
Din categoria provocărilor, considerăm că disponibilitatea și fluctuațiile de preț ale materialelor de construcții vor crea dificultăți în industrie în următorul deceniu, la fel și accesul la forța de muncă și menținerea calificărilor profesionale.
La BTDConstruct avem o deschidere fermă către noile tehnologii și de aceea am demarat procesul de transformare digitală acum câțiva ani. Integrarea instrumentelor digitale și a sistemului de lucru BIM la un nivel avansat de maturitate, sunt aspecte esențiale ale strategiei noastre, motiv pentru care am alocat resurse substanțiale pentru această inițiativă. Considerăm că în cadrul industriei construcțiilor, adoptarea tehnologiilor digitale reprezintă cea mai semnificativă măsură pe care o companie o poate lua în contextul actual.
Din experiența dumneavoastră, care sunt cele mai semnificative avantaje ale utilizării BIM în construcții?
Pe lângă beneficiile legate de sustenabilitate despre care am menționat anterior, utilizarea sistemului de lucru BIM aduce o schimbare majoră în modalitățile de lucru tradiționale pe care le cunoaștem cu toții.
În primul rând, sistemul de lucru creează un spațiu unitar de comunicare și coordonare între echipe. BIM permite echipei de proiectare, constructorului și beneficiarilor să lucreze într-un mediu colaborativ, facilitând schimbul de informații în timp real precum și trasabilitatea informațiilor.
Prin crearea modelului virtual al clădirii sau infrastructurii înainte de construcție, erorile sunt identificate și corectate în stadiul de proiectare, înainte de începerea execuției și astfel reușim să evităm costurile suplimentare care pot apărea din îndreptarea erorilor în șantier.
Pentru noi, poate cea mai importantă caracteristică, este aceea că oferă o viziune holistică asupra proiectului, facilitând gestionarea resurselor, programării lucrărilor și planificarea etapelor de construcție.
Interviul face parte din TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții 2024, și poate fi citit integral AICI.