Dezvoltatorul român Iulius va începe luna aceasta o remodelare a proiectului său mixt Palas Iași, bazat pe un concept al firmei de arhitectură Foster + Partners.
Proiectul este estimat la 80 de milioane de euro, ridicând investiția făcută de Iulius în centrul Iașiului la 520 de milioane de euro. Renovarea va fi realizată în etape, astfel încât Palas să poată continua să își desfășoare activitatea ca de obicei.
„Mai mult decât o reamenajare, proiectul pune Iașul pe harta internațională a arhitecturii și urbanismului, devenind primul din România realizat de renumitul birou Foster + Partners. Dar, dincolo de prestigiu, esența acestui proiect este comunitatea. Redesenăm spațiul pentru a-l conecta și mai bine cu orașul, adăugând zone verzi de relaxare, terase primitoare, amfiteatre în aer liber și spații dedicate familiilor. Extindem magazinele existente, aducem noi branduri internaționale și diversificăm oferta de recreere, pentru ca Palas să rămână locul preferat al ieșenilor și al celor care ne vizitează orașul”, a spus Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare Iulius.



Complexul va suferi o extindere semnificativă, mărindu-și spațiul comercial la 80.000 mp. Această creștere va cuprinde dezvoltarea unor magazine emblematice extinse și noi, alături de introducerea unor retaileri internaționali pentru prima dată în regiune. Locurile de joacă îmbunătățite pentru copii și diverse opțiuni de divertisment vor satisface familiile, în timp ce o varietate de noi concepte de mâncare și băuturi vor îmbogăți experiența vizitatorilor.
Atriumul, zona centrală a clădirii comerciale, va fi reproiectat pentru a maximiza lumina naturală și a crea spații primitoare pentru adunare și relaxare. Insulele verzi vor fi încorporate, iar reproiectarea va oferi vederi îmbunătățite și spectaculoase ale Palatului Culturii din interiorul clădirii.
Grădina Palas va fi transformată într-un spațiu public vibrant, cu zone interactive concepute pentru copii, cascade în aer liber și trasee de promenadă.


Va fi construit un nou centru de evenimente, oferind patru săli cu o capacitate combinată de până la 1.000 de persoane.
În final, va fi creată o axă urbană care să facă legătura între Palatul Culturii și Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. Această zonă va fi transformată într-o agora publică, cu vegetație sporită, zone de relaxare, terase primitoare, un amfiteatru în aer liber și locuri special concepute pentru familii.


