România continuă proiectul centralei cu reactoare mici modulare, derulat de Fluor cu NuScale subcontractor

iulie 22, 2024

Pe scurt:

  • Contract de 150 milioane dolari
  • Nuclearelectrica a majorat plafonul de împrumut la 243 milioane de dolari, însă îl va acorda sub diferite condiții
  • Termen finalizare primul modul al centralei – finalul anului 2029

Pe larg:

Adunarea generala a acționarilor companiei de stat Nuclearelectrica a aprobat continuarea proiectului centralei cu reactoare mici modulare (SMR), ce ar urma să fie amplasat la Doicești. La viitoarea ședință AGA, Nuclearelectrica va vota încheierea contractului FEED (Front End Engineering Design), adică faza a doua a programului de proiectare și inginerie pentru centrala de la Doicești. Contractul de 150 de milioane de dolari va fi derulat de compania americană Fluor, iar NuScale este subcontractor.

Mai mult, acționarii companiei Nuclearelectrica au majorat plafonul de împrumut pe care îl va acorda RoPower, până la suma de 243 milioane de dolari. Cu toate astea, acesta va fi acordat “numai in măsura în care nu se va putea asigura finanțarea Proiectului SMR de la Doicești din alte surse (capital social, generat prin modificarea structurii acționariatului RoPower Nuclear, sau împrumuturi/credite bancare sau alte surse de finanțare) si, oricum, numai până la identificarea unor astfel de alte surse de finanțare.”

Ro Power Plant este o companie deținută de Nuclearelectrica și Nowa Power and Gas în proporții egale, având ca scop construirea acestei centrale nucleare de la Doicești din județul Dâmbovița. Centrala urmează să fie formată din 6 reactoare mici modulare cu tehnologie dezvoltată de NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW.

Se estimează că primul modul al centralei va fi funcțional la finalul anului 2029. NuScale speră să construiască astfel de SMR-uri în România, Polonia, Kazahstan și Ucraina.

Sursa fotografiei: Nuclearelectrica.ro