Acoperișurile din zinc sunt o caracteristică istorică a caselor din Paris. Peste 60% din acoperișurile din capitala Franței sunt realizate din tablă și sunt protejate de reglementări stricte de urbanism.
Cu toate acestea, proprietățile lor de reținere a căldurii ridică provocări pe fondul schimbărilor climatice. În 2022, Paris a cunoscut temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar locuitorii spun că acoperișurile metalice fac insuportabilă căldura din apartamentele de la ultimul etaj.
Acoperișurile din zinc au fost popularizate de Georges-Eugène Haussmann ca parte a unui program major de reînnoire urbană. Acum, însă, acoperișurile din zinc creează un „efect de cuptor” pe fondul temperaturilor în creștere.
„Cu cât mergi mai sus, cu atât devine mai cald. Se pot ajunge la temperaturi de până la 60 sau 70 grade Celsius pe caniculă,” au declarat locuitorii de la ultimele etaje.
„Am pus pături pe ferestre și jaluzele pentru a opri căldura să pătrundă prea repede. Nu este foarte estetic, dar ne ajută foarte mult,” adaugă aceștia.
Acoperișurile din zinc pot fi „compatibile” cu schimbările climatice
Luigi Avrillas este specializat în montarea acoperișurilor din zinc și spune că acesta este un material ideal pentru că nu devine poros.
„Dacă este instalat corect, durează aproape un secol”, spune el. „Pentru mine, raportul calitate-preț, având în vedere eleganța produsului și robustețea acestuia, îl face cel mai bun pentru acoperișuri din Paris.”
Pentru a face materialul „compatibil” cu schimbările climatice , Avrillas spune că este necesar să se monteze acoperișurile cu izolație pentru a preveni ca acestea să devină un „fierbător termic”.
Arhitecții proiectează platforme din lemn pentru a preveni supraîncălzirea acoperișurilor din zinc
Eytan Levy, co-fondatorul Roofscapes, testează acoperișurile din lemn pentru a preveni soarele să lovească direct metalul.
„Am dezvoltat un sistem de platforme cu piloni metalici care trec prin acoperișul de zinc zinc pentru a se conecta la punctele portante ale clădirii”, spune Levy. Înainte de instalarea platformelor din lemn, temperaturile înregistrate au fost de 67 grade Celsius la suprafața acoperișului și 47 grade în interiorul clădirii. Cu platforma din lemn, temperaturile au fost de 35 grade pe acoperiș și 29 grade în interior. Ideea a fost testată pe acoperișurile fostei primărie din arondismentul 14 din Paris.
„Există o diferență de aproximativ 17 grade între părțile umbrite și expuse la soare ale clădirii”, spune el.
Găsirea unei soluții la supraîncălzirea urbană a Parisului este acum urgentă.
„Desigur, acoperișurile sunt o problemă de patrimoniu, dar nu le poți spune celor 80, 90 sau 100.000 de oameni să meargă să locuiască în altă parte ”, spune Pénélope Komites, viceprimarul orașului.
Sursă articol: Euro News