REHAU Building Solutions inovează climatul rezidențial: Indoor Climate Comfort System, explicat de Adrian Marcu

iulie 23, 2025

Odată cu creșterea temperaturilor vara, apariția unor soluții moderne de răcire devine esențială pentru spațiile urbane. În acest context, REHAU Building Solutions introduce pe piața din România sistemul complet Indoor Climate Comfort System, o soluție inovatoare completă, modulară și inteligentă, adaptată nevoilor reale ale utilizatorilor și orientată spre eficiența consumului de energie. Noul sistem este construit pe un principiu esențial: toate componentele sunt interconectate și furnizate dintr-o singură sursă, ceea ce permite integrarea rapidă, eficientă și fără riscuri de incompatibilitate între tehnologii.

Tehnologia modelează tot mai mult modul în care sunt proiectate și utilizate birourile și locuințele, iar acest subiect a fost în centrul discuțiilor de la reConstruct Forum 2025, eveniment co-organizat de start-up.ro. Adrian Marcu, Manager Național Vânzări Proiecte la REHAU Building Solutions România, a evidențiat tranziția către soluții integrate și inovații în sistemele de răcire, cum ar fi cele geotermale.

Aerul condiționat clasic începe să fie insuficient și adesea nu se mai potrivește estetic cu designul clădirii. „Astăzi discutăm de ventiloconvectoare, răcire prin tavan sau pompe de căldură, mai ales în proiecte de lux sau clădirile noi. Aspectul vizual și integrarea tehnologică devin priorități, iar digitalizarea casei, cu control prin smartphone și automatizare, o cerință tot mai frecventă a utilizatorilor,” explică Adrian Marcu în cadrul forumului.

Conform datelor oficiale, 2024 a fost cel mai cald an înregistrat la nivel global, iar oamenii petrec în jur de 90% din timp în interior. Astfel, controlul optim al climatului interior devine o prioritate strategică, iar tehnologia este un aliat de nădejde în acest sens.

Tendințele actuale în încălzire și răcire integrate

Adrian Marcu subliniază câteva direcții esențiale în zona soluțiilor termice. „Încălzirea în pardoseală este un standard deja, pompele de căldură, soluții precum ventiloconvectoare sau răcire prin tavan,” spune el. Totodată, aspectul vizual al spațiilor este din ce în ce mai important: „Se caută un tavan drept, o integrare frumoasă de lumini și sistem de ventilație, așadar căutarea unei soluții de răcire e din ce în ce mai bazată pe aceste aspecte.”

Cererea complexă a clienților și normele legale determină implementarea unor soluții integrate care funcționează organic. „În afara clădirii vorbim de oraș, de cartier, de regenerare urbană, iar în interiorul casei de digitalizare, inclusiv într-un trend prin care să știi că dacă ai o problemă în casă soluția e la un click distanță și poți să faci la orice oră o verificare împreună cu o echipă de specialiști remote, de pe telefon. Automatizarea e din ce în ce mai necesară,” adaugă reprezentantul REHAU.

Automatizarea contribuie și la creșterea sustenabilității. „Automatizările fac instalațiile să meargă atunci când trebuie, să prezică aspecte de încălzire a casei, de menținere a căldurii în casă prin pardoseală. Astfel, sustenabilitatea e menținută și de echipamente, cum ar fi pompele de căldură cu centrale în condensație,” explică Marcu. „Dacă mergi și cu un tavan radiant care nu face atât zgomot, ai o zonă de sustenabilitate și reduci consumurile cu până la 15-20%.”

REHAU Building Solutions a lansat în 2024 sistemul Indoor Climate Comfort System, o platformă modulară și inteligentă ce optimizează consumul de energie și asigură integrarea completă a componentelor dintr-o singură sursă. Aceasta elimină riscul incompatibilității între tehnologiile utilizate și facilitează implementarea rapidă și eficientă.

Eficiență energetică și provocări urbane

Orașele consumă cantități mari de energie electrică, iar în clădirile de birouri, până la 50% din consum este generat de sistemele HVAC. „Trebuie să ai tehnologii care se integrează optim pe toate instalațiile, indiferent de etaj, de orientare, dacă sunt la Nord sau la Sud. Astăzi există tehnologii care-ți învață câtă nevoie are o încăpere ca să dirijeze necesarul respectiv înspre o cameră defavorizată, să creezi o balanță, un echilibru între consum optim și confort unitar,” detaliază acesta.

El insistă că optimizarea trebuie să înceapă de la proiectare: „Noi la REHAU stăm alături de echipa de proiectare și căutăm soluții care să conlucreze și să livreze eficiență către utilizator și investitor. Investitorul are nevoie de optimizări de timp și eficiență în achiziții, mai ales pentru ca proiectul să fie dezvoltat cât mai rapid.”

Energia geotermală, soluția verde pentru clădirile mari

REHAU oferă și soluții alternative, precum energia geotermală, o resursă verde și eficientă în România. Proiectul RAUGEO utilizează apa ca agent termic pentru încălzirea și răcirea spațiilor. „Această soluție este un pionierat astăzi. Dar vedem un interes ridicat al investitorilor pentru energie din sol. Avem chiar astăzi în București investitori rezidențiali, dar și office, care au ales soluții geotermale, sonde,” spune Adrian Marcu.

El explică beneficiile economice și tehnice: „E foarte complicat să răcești o clădire cu fațadă de sticlă la 35-40 de grade afară. Dar pornești de la răcoarea pământului, care are 16 grade, și atunci e mai eficient și mai ieftin. Iarna, de asemenea, scoți căldură de la 11-13 grade.”

Mai mult, energia geotermală ajută la păstrarea esteticului clădirilor, eliminând necesitatea instalării multiplelor unități de aer condiționat exterioare. „Nu mai poți pune 30-50 de unități de aer condiționat de exterior. Nu arată bine. Așa că mulți investitori rezidențiali se uită la cum să bage aceste lucruri sub clădire, sub parcaj, sub spațiul verde. Dacă ai un penthouse și pe bloc ai 20-30 de unități care vibrează atunci scopul acelui apartament superb nu mai există,” spune acesta.

Cererea globală pentru răcire a crescut cu peste 3% în 2022, iar Agenția Internațională pentru Energie (IEA) estimează că până în 2030 consumul suplimentar de energie pentru aerul condiționat va depăși consumul centrelor de date, cu un plus de 697 TWh.