“Soluțiile arhitecturale trebuie să echilibreze ambientul și să-l ordoneze,” Bogdan Neagu, NBC Arhitect

octombrie 4, 2024

NBC ARHITECT a fost selectat în primii 50 Arhitecți din România de către Banca de Informații în Construcții, Arhitectură și Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Business Week Magazine.

Proiectele companiei au fost nominalizate la majoritatea secțiunilor Anualelor și Bienalelor de Arhitectură: arhitectura clădirilor, reabilitări, restaurări, design interior, design de obiect și urbanism. Este astfel unul dintre puținele birouri de proiectare din România care a reușit acest lucru. 

Am stat, astfel, puțin de vorbă cu Bogdan Neagu, fondatorul și arhitectul principal al NBC ARHITECT despre inspirație, provocări, sau trei idei greșit vehiculate în acest domeniu.

Bună! Spuneți-ne, pentru început, cum ați descrie filosofia NBC Arhitect?

Salutare! Orice construcție este o agresiune asupra mediului natural. Dacă tot înlocuim natura cu altceva, atunci trebuie să o facem responsabil. Astfel că filosofia noastră se susține pe 5 piloni structurali:

  1. Armonie și Funcționalitate: Credem în crearea de spații care îmbină armonios funcționalitatea cu estetica, oferind o experiență plăcută și un răspuns la nevoile utilizatorilor.

  2. Responsabilitate Socială și Durabilitate: Proiectele trebuie să fie concepute cu o atenție deosebită la impactul lor social și ecologic, folosind materiale durabile și soluții eficiente din punct de vedere energetic.

  3. Inovație și Creativitate: Arhitectul trebuie să exploreze continuu soluțiile inovatoare și creative în arhitectură, adaptate la contextul specific fiecărui proiect.

  4. Dialog și Colaborare: Credem în importanța dialogului și a colaborării cu toți cei implicați în procesul de proiectare, de la clienți și utilizatori la echipe de ingineri și consultanți.

  5. Pasiune și Dedicare: Credem că a fi arhitect este o vocație, pentru care nu este suficient să fii doar un bun specialist cu studii solide și competență profesională, ci presupune și capacitatea de a te dedica cu pasiune fiecărui proiect. 

Cum a evoluat activitatea companiei  în prima parte a anului 2024, și ce estimări aveți pentru 2025 și în perspectivă?

Am evoluat într-un ritm normal cu o varietate de proiecte, atât pe zona rezidențială, cât și hotelier, edutainment, peisagistică și design industrial.

Care sunt proiectele cheie NBC-Arhitect?

Nu avem o zonă predilectă, abordăm profesionist o gamă variată de funcțiuni, de la concept până la urmărire de șantier.

BHB PROPERTIES

BHB PROPERTIES RADU TUDORAN

VILA H

ZENITH SPA

Cât de importantă este crearea propriul stil?

Eu înțeleg prin stil mai mult decât un aspect estetic. Este vorba despre o metodologie de abordare a proiectării, de dozarea și echilibrarea componentelor estetice și funcționale, armonizate cu aspectele sitului, cerințele de temă și parametrii urbanistici.

Cum echilibrați acest lucru cu nevoile individuale ale clienților sau ale proiectului?

Exact acesta este stilul pe care ni l-am creat. Stilul nostru este echilibrul! Așa cum spune și motto-ul meu: “Neither more nor less balance is the best.”

Oricât de complexe și moderne sunt proiectele semnate NBC-Arhitect, acestea emit o anumită stare de liniște. Cum vedeți, însă, lucrările în conjuncție cu haosul din jur?

Tocmai pentru că există mult haos în jur, cred că soluțiile arhitecturale trebuie să echilibreze ambientul și să-l ordoneze. Consider această abordare ceva firesc.

Tendințele de design sunt într-o continuă evoluție. Cum vă asigurați că munca dvs. rămâne relevantă într-o industrie cu ritm rapid? Căutați în mod activ inspirația și, dacă da, unde o găsiți?

Nu încerc să mă încadrez în niște trenduri extreme. Abordez rezolvări așa zise evergreen. Așa cum spuneam mai devreme, căutăm echilibrul. Iar inspirația vine din experimentare, din lectură sau din absolut orice element existent sau virtual. Ea este pretutindeni, e important să fii atent.

Odată cu tendințele de sustenabilitate sau provocările climatice, observați schimbări în preferințele clienților? Care ați spune că sunt cele mai populare tendințe în arhitectură la momentul actual?

Profesioniștii trebuie să-și regândească rolul, nu ca mari designeri de noi obiecte care să fie admirate și consumate, ci ca servitori ai comunităților globale care au nevoie mai mult ca niciodată de un mediu construit cu adevărat viabil.

HD MALL

ARCSTIL ROW

ADMI RESIDENCE

Fiecare proiect reprezintă, cu siguranță, o nouă aventură. Ați putea să ne împărtășiți câteva provocări pe care a trebuit să le confruntați în proiectele cele mai recente?

Cu cât proiectele sunt mai complexe, înțelegând aici tot ansamblul elementelor de instalații, tehnologii, finisaje, sisteme, fațade etc, cu atât gestionarea tuturor soluțiilor este mai complicată. Fiecare furnizor de sisteme are detalii specifice, iar detalierea și integrarea trebuie realizate de către executant cu acordul arhitectului. De foarte multe ori lipsește acest suport din partea furnizorilor sau a executanților și face ca acest proces să cadă pe umerii proiectantului, ceea ce nu este normal.

Cum arată România din sufletul dumneavoastră și cum se prezintă cea din fața ochilor? Ce măsuri ar trebui luate, poate infrastructural sau arhitectural, pentru ca imaginile celor două să se apropie?

Cred că există mult potențial aici în toate domeniile, iar noile tehnologii printre care AI-ul, orientarea către resurse regenerabile, schimbarea de paradigmă mondială în abordarea socială și ecologică găsesc un teren fertil în care să se dezvolte. Doar așa ne apropiem mai mult de un echilibru al umanității în acest organism miraculos care este Terra.

Credeți că există în conștiința arhitecților, ținând cont de factorii care definesc lumea de astăzi, gândul acesta de a crea pentru posteritate?

Cred că marea parte a arhitecților creează pentru propriul ego, o altă parte nici pentru ego, nici pentru posteritate, ci doar pentru cerința clientului, dar în mod cert, odată cu schimbarea paradigmei, încet – încet, vor fi tot mai mulți care vor proiecta cu adevărat pentru posteritate.

Pentru final am păstrat o curiozitate, care sunt top trei mituri pe care le întâlnim cel mai des în domeniul arhitecturii?

Aș prefera să nu mă refer la mituri, ci la trei idei greșit vehiculate în acest domeniu în România.

  • Arhitectul este un artist: În timp ce este adevărat că arhitectura implică o componentă artistică, rolul arhitectului depășește cu mult crearea de forme estetice. Un bun arhitect trebuie să fie un rezolvator de probleme, un comunicator eficient și să aibă cunoștințe solide în domenii precum inginerie, materiale, reglementări și durabilitate.

  • Proiectarea este un proces liniar: Procesul de proiectare este adesea iterativ și non-liniar și organic. Ideile se schimbă, cerințele se adaptează și soluțiile se rafinează pe parcurs.

  • Arhitectura este scumpă și trebuie găsit cel mai ieftin proiectant, iar calculul onorariului se face la metru pătrat: Proiectarea nu este etapa în care ar trebui să primeze prețul. O bună proiectare poate duce la economii pe termen lung și creșterea valorii proprietății. În vestul Europei, acolo unde ne place foarte mult arhitectura, există de zeci de ani o valoare minimă de proiectare, care este undeva între minim 5 și 10% din valoarea de investiție. Ei au înțeles chestia asta și rezultatele se observă.  
UPON FOREST

17 ZORI

DESTINY PARK

ARCSTIL ROW

COLLECTION 10

Puteți urmări activitatea NBC Arhitect pe:
Website | Facebook | Instagram