Sorin Cristea, Director General CON-A: „Vrem să contribuim la dezvoltarea României”

noiembrie 8, 2024

Con-A Operations și-a consolidat poziția pe piață obținând un loc 7 în clasamentul Top 100 Antreprenori Generali în Construcții. Cu o cifră de afaceri de 772 milioane lei, compania a înregistrat o creștere de 35% față de 2022, demonstrând capacitatea sa de a atrage noi proiecte importante. Profitul companiei a ajuns la 55 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de 106% față de anul trecut.

Sorin Cristea, Director General CON-A, ne-a împărtășit planurile de viitor ale companiei, dar ne-a vorbit și despre investițiile de maximă urgență în România sau planuri de sustenabilitate, pe lângă multe alte subiecte.

Cum a evoluat activitatea dumneavoastră în 2023, respectiv începutul anului 2024, și ce estimări aveți pentru 2025 și în perspectivă?

Activitatea sectorului nostru este strâns legată de sănătatea economiei României. Dacă există investiții publice și private, este evident că și companiile de construcții au de lucru. Noi am reușit să menținem ritmul de ușoară creștere, de la an la an, dar putem spune că în ultima perioadă am simțit o descreștere a investițiilor, a proiectelor de construcții, ceea ce a dus la o concurență mult crescută pe proiectele existente. 

Activitatea companiei noastre este orientată preponderent spre colaborarea cu domeniul privat – peste 80% din cifra noastră de afaceri este realizată din construcția de proiecte pentru investitori privați, în special companii multinaționale. Eforturile noastre sunt orientate spre a obține rezultate similare cu cele ale anului 2023. 

Cum ați făcut față creșterilor de preț din sectorul construcțiilor? Ce strategii ați implementat pentru a reduce sau amortiza aceste diferențe de costuri?

În limitele în care a fost posibil, am încercat să transpunem creșterile de prețuri în ofertele prezentate clienților, într-un mod corect și transparent, și totodată am alocat mai mult timp pentru a negocia și identifica producători cât mai competitivi. 

Cum integrați practici de sustenabilitate și ce inițiative sau măsuri luați pentru a vă minimiza amprenta asupra mediului, menținând în același timp creșterea afacerii?

CON-A a implementat cu succes sistemul integrat de management al mediului, mai ales că industria construcțiilor poate fi un mare generator de deșeuri. Toate politicile sunt urmate în mod constant de responsabili, personalul specializat și rezultatele sunt revizuite riguros. Acest lucru ne permite să generăm continuu schimbarea adecvată, pe baza analizei obiective a tuturor factorilor interni și externi. 

Preocuparea pentru mediul este un proces continuu care necesită implementarea unor practici comune de protecție a mediului pe toate șantierele CON-A, reducând generarea de deșeuri și optimizând consumul de energie și apă și prevenind activ poluarea. Fiecare angajat CON-A este responsabil de respectarea mediului prin implementarea ghidurilor de mediu la fața locului și asigurându-ne că toate practicile noastre respectă Ghidurile de mediu CON-A. 

Toate aceste eforturi ne ajută să construim o încredere mai largă în compania noastră din partea părților interesate și a comunității și, în plus, contribuie la o moștenire puternică de a construi durabil.

Stadion Municipal Sibiu

Stadion Municipal Sibiu

Cu peste 1000 de angajați, cum reușiți să vă motivați echipa? Mai mult, pe ce abilități puneți accent atunci când luați în considerare recrutarea de noi angajați și colaboratori?

Noi, ca angajator, am încercat mereu să oferim angajaților noștri constanță și certitudinea unui loc de muncă stabil. Persoanele care au o atitudine constructivă și responsabilă față de muncă, vor să se dezvolte și sunt loiale echipei din care fac parte găsesc în compania noastră un partener de încredere, care le oferă o perspectivă de carieră pe termen lung. De-a lungul celor peste 34 de ani de activitate am demonstrat că dorim să producem profesionalism și excelență. 

Angajații și colaboratorii au fost și sunt respectați, iar compania a încercat mereu să le fie alături și să ofere un sprijin suplimentar față de greutățile și problemele inerente alte vieții. CON-A este o afacere de familie care răsplătește munca și seriozitatea și alături de care se pot obține rezultate extraordinare. 

În opinia dumneavoastră, ce investiții în sectorul construcțiilor sunt de maximă urgență?

Sigur, există foarte multe domenii importante în care sunt necesare investiții importante, cum ar fi infrastructura rutieră, având în vedere tragediile de pe șoselele din România și greutățile pe care le întâmpină transportatorii, unități noi de învățământ, cercetare, care să ne ajute să ținem pasul cu viteza colosală cu care se schimbă lucrurile în jurul nostru. 

De maxim interes aș nominaliza și investițiile pentru mediu – stații de filtrare a apei reziduale, gropi de gunoi ecologice, fabrici de reciclare din colectarea selectivă, captarea apei menajere în sisteme centralizate, construcții pentru stocarea energiei, construcția de hidrocentrale noi și reabilitarea celor uzate, termoizolarea construcțiilor și bineînțeles, o legislație în domeniu îmbunătățită. 

Dar aș nominaliza ca prioritate domeniul sănătății, care este complet depășit în momentul de față, mai ales ca infrastructură de clădiri – cele mai multe clădiri sunt mai vechi de 50 de ani, multe peste 100. Sănătatea și calitatea vieții românilor sunt cele mai importante. 

Cum arată România din sufletul dumneavoastră și cum se prezintă cea din fața ochilor? Ce măsuri ar trebui luate pentru ca imaginile celor două să se apropie?

România din sufletul nostru este una frumoasă și bogată, motiv pentru care am ales să rămânem aici, să contribuim la dezvoltarea ei. În fața ochilor este țara cu un extraordinar de mult potențial care trebuie doar să vrea cu adevărat și poate ajunge acolo unde își dorește și unde merită. 

De sus în jos, cred că trebuie să ne concentrăm să facem legi bune pentru această țară și să le aplicăm temeinic. Iar de jos în sus, cred că depinde de fiecare să fim un cetățean mai bun, să adunăm mizeria când mergem la iarbă verde, să ne informăm constant, să ne educăm copiii să aibă drag de învățătură și să îi respecte pe cei din jur. 

Clădire cercetare și dezvoltare

Clădire cercetare și dezvoltare


Interviul face parte din TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții 2024, și poate fi citit integral AICI.