Stâlpii electrici de beton: Tendințe, beneficii și segmentarea pieței

iulie 19, 2024

Zilele utilizării stâlpilor din lemn pentru proiectele de electrificare au apus de mult, odată cu apariția stâlpilor din beton de calitate superioară, care oferă proiectelor de infrastructură guvernamentale și private o longevitate mai mare, întreținere aproape inexistentă și o eficiență a costurilor.

Se estimează că piața globală a stâlpilor utilitari din beton va crește într-un ritm semnificativ până în anul 2028. Stâlpii electrici de beton sunt utilizați pe scară largă pentru transmisia de energie electrică și telecomunicații datorită rezistenței, durabilității și longevității lor. Acești stâlpi i-au înlocuit pe cei tradiționali din lemn în majoritatea regiunilor datorită rezistenței la foc, putrefacție și dăunători, asigurând o mai mare fiabilitate și siguranță.

Această creștere poate fi atribuită cererii în creștere din diverse industrii, inclusiv industria energetică sau cea a comunicațiilor. Stâlpii de utilitate din beton sunt utilizați pe scară largă în industria energetică pentru a susține liniile electrice, transformatoarele și alte infrastructuri electrice. Sunt, de asemenea, utilizate în industria comunicațiilor pentru instalarea echipamentelor de telecomunicații, sau în alte industrii pentru diverse scopuri, cum ar fi iluminatul stradal, semnalizarea și camerele de supraveghere.

În medie, stâlpii din lemn au o durată de viață de aproximativ 25-30 de ani, în timp ce stâlpii din beton pot dura până la 50-60 de ani. Cu toate astea, o serie de factori pot influența frecvența înlocuirii stâlpilor de alimentare, inclusiv vechimea, uzura, dar și condițiile meteorologice. Zonele cu utilizare intensă, precum drumurile aglomerate sau cartierele comerciale pot duce la o înlocuire mai frecventă din cauza stresului crescut asupra stâlpilor.

Segmentarea pieței

Această piață poate fi clasificată în două tipuri: stâlpi obișnuiți din beton armat și stâlpi din beton precomprimat. Stâlpii obișnuiți din beton armat sunt stâlpi tradiționali cu armătură din oțel, în timp ce stâlpii din beton precomprimat sunt proiectați să reziste la sarcini mai mari folosind fire sau fire de oțel tensionate. Ambele tipuri sunt utilizate pe scară largă în infrastructurile de utilități din întreaga lume, cum ar fi sistemele de transport și distribuție a energiei. Perspectivele pieței pentru acești poli sunt pozitive, determinate de investițiile în creștere în dezvoltarea infrastructurii de utilități.

Urbanizarea și industrializarea rapidă din țările în curs de dezvoltare au dus la o nevoie crescută de infrastructură electrică, crescând astfel cererea de stâlpi electrici din beton.

În plus, desfășurarea în creștere a rețelelor inteligente și integrarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară, sunt de așteptat să stimuleze creșterea pieței. Stâlpii electrici din beton pot suporta greutatea mare a liniilor de transport a energiei electrice și sunt ideali pentru transportul unor cantități mari de energie electrică generată din surse regenerabile.

Beneficiile stâlpilor electrici din beton sunt:

  • Designul optimizat ce permite utilizarea lor în montaje standardizate și o instalarea ușoară.
  • Nu necesită întreținere, fiind în același timp o soluție durabilă și rentabilă pe termen lung.
  • Nivel superior de rezistență la foc.
  • Mai puțin predispuși la furt și vandalism – betonul nu are valoare de revânzare.

Câte proiecte pe șantier din România folosesc stâlpi electrici de beton în ultimul an?

În perioada 19.07.2023- 19.07.2024, Victa.ro a monitorizat șantierele din întreaga țară, identificând un total de 80 de proiecte ce implică montarea a 1518 stâlpi electrici de beton, potrivit specificațiilor din caietele de sarcini. Valoarea proiectelor pe șantiere se ridică la 8.09 miliarde RON.

Distribuția materialelor pe județe se prezintă astfel:

Pe de altă parte, distribuția numerică după domeniul proiectelor, tipul de finanțare, stadiul proiectelor și tipul lucrărilor, arată astfel:

Date despre brandurile stâlpilor electrici de beton nu există în caietele de sarcini, însă putem observa distribuția lor după valoarea proiectelor.