Scopul acestui raport este de a analiza activitatea antreprenorului ATG MENTENANTA și echipei BIMTECH, în șantierul Proiectului de locuințe colective privilegiate din Blv. Primăverii nr. 30 și de a evidenția situațiile din timpul execuției precum și modul în care conceptul BIM a facilitat soluționarea lor.
Echipa de atunci era formată din Constantin Vînău – General Manager, arh.Ștefan Constantinescu – B.I.M. Manager, urb. Marius Toma – B.I.M. Coordonator și urb. Radu Lazăr – B.I.M. Coordonator.
La momentul obținerii contractului, proiectul de instalații trecuse printr-o reproiectare integrală, alegându-se soluții parțial diferite față de proiectul inițial, pe baza căreia se realizase deja structura obiectivului „la roșu”. Din aceste considerente, ATG Mentenanta, prin conducerea sa, a luat decizia abordării proiectului prin conceptul BIM, pentru a preîntâmpina și soluționa posibilele neconcordanțe. Astfel, în șantierul Primăverii 30 a fost adusă echipa Bimtech care, pe lângă asistența de șantier și suport tehnic, a oferit servicii de modelare 3D a obiectivului, remodelare și coordonare cu echipa de management aflată parțial la rândul ei în șantier.
De-a lungul perioadei de 13 luni petrecute în șantier, responsabilităților sus menționate li s-au adăugat servicii de proiectare/detaliere și reproiectare:
- tubulaturi desfumare, evacuare aer viciat și ventilare
- instalații termice de încălzire pardoseală și încălzire corpuri fixe
- distribuție apă
- repoziționare unități exterioare AC și trasee frigorifice aferente
- repoziționare unități interioare AC și tubulaturi și plenumuri aferente
- coșurile de evacuare ale centralelor termice
- planuri de goluri carotate
- coordonare generală de instalații – Clash detection
Metodologia generală de lucru a echipei BIMTECH a însemnat recepționarea treptată a documentațiilor de Arhitectură și Instalații în format pdf și ocazional, dwg, și modelarea lor în 3D. Pasul următor a însemnat adaptarea acestui model în funcție de modificările aduse proiectului pe parcursul execuției (as-built) – update-uri pe baza dispozițiilor de șantier și nu numai. Odată cu introducerea datelor parametrice – producători, fișe tehnice, modelul a putut fi interogat pentru a scoate informațiile necesare susținerii echipei de execuție.
Managementul Proiectului a beneficiat astfel și a avut la dispoziție o unealtă tehnologică valoroasă, și o echipă de arhitecți și urbaniști, interesată de tehnologie și progres, dornică să ajute. Mai departe, raportul își dorește să analizeze punctual, pe lângă evidențierea serviciilor și metodologia de lucru, situațiile apărute de-a lungul celor 13 luni petrecute în șantier, sintetizând punctele cheie – cauzele, rezolvările și consecințele acestora. Scopul final este de a evidenția direcțiile de viitor prin care, pentru proiectele următoare, BIM poate fi implementat într-un mod cât mai eficient și colaborativ.
Aplicațiile BIM în procesul de execuție
Coordonarea golurilor
B.I.M. poate ajuta la coordonarea golurilor, cu condiția modelării anterioare a instalațiilor și introducerea lor in modelul de ARH și STR al clădirii. Vizualizarea traseelor și modul în care ele interacționează cu structura și arhitectura este mult mai facil de urmărit și verificat într-un mediu tridimensional.
Necesare și cantități (Quantity Take-off)
Odată realizată volumetria modelului, acesta poate fi foarte ușor și precis interogat pentru a scoate lungimi, suprafețe și volume. Cu cât modelul este mai detaliat, cu atât aceste valori sunt mai aproape de realitate. Odată extrase aceste date li se pot atribui costurile unitare și obține devize complete și exacte, de menționat că într-un timp mult mai scurt decât prin măsurătorile tradiționale.
Flexibilitatea proiectării BIM
Unul din avantajele majore a proiectării în modelul 3D este vizualizarea în timp real a ceea ce este proiectat, în planuri, secțiuni, axonometrii, toate simultan. Astfel, modificarile se perpetuează în toate planșele tehnice și se limitează riscul erorilor umane. Din aceste motive modificările se fac rapid în comparație cu proiectarea 2D.
Deciziile prin studiul modelului 3D inteligent
Această vizualizare a modelului reprezintă un avantaj enorm în luarea deciziilor, mai ales în cadrul reuniunilor de șantier când trebuie analizate pe loc situații punctuale. Anumite detalii, consecințe ale acestor decizii pot scapă fără această vizualizare în timp real.
Clash detection
Clash detection, sau detecția interferențelor reprezintă scanarea modelului digital în vederea identificării conflictelor între elemente. Cum proiectul a fost organizat într-un model centralizat, cumulat din cele trei modele pe specialități (ARH, STR și MEP), funcția și-a dovedit utilitatea atât pentru elemente/volume ale aceleiași specialități, precum și pentru elementele din specialități diferite.
Rezolvarea situațiilor punctuale
Pentru a aprofunda modul în care BIM își arată utilitatea în execuție, s-a analizat un număr de 7 situații întâlnite în șantierul din Primăverii 30, prin evidențierea grafică a fiecărui mod în care BIM a fost implementat:
Centrale termice individuale în locul unei soluții centralizate
La nivelul managementului de proiect, s-a luat decizia schimbării sistemului centralizat de încălzire într-un sistem de centrale individuale. Momentul deciziei a fost ulterior finalizării structurii construcției „la roșu”. Consecințe:
- Modificarea majoră a proiectului după realizarea structurii și a zidăriei (implicații asupra costurilor, planificării și timpilor de execuție)
- Întârzieri și costuri implicate de instalația de gaz care a deservit fiecare apartament
- Problemele de ordin tehnic prin realizarea unor coșuri ce presupuneau găurirea fiecărui planșeu de la parter la etajul 5
- Realizarea găurilor de aerisire pentru fiecare bucătărie ce conținea o centrală termică de apartament
- Realizarea golurilor și coșurilor pentru centralele individuale ce nu erau legate la un coș comun
Poziționarea distribuitoarelor de încălzire în pardoseală, încălzire corpuri fixe, alimentare cu apă
Proiectul de încălzire și alimentare cu apă a fost predat fără poziționarea distribuitoarelor de apă rece/apă caldă. Pe lângă aceasta, modificările aduse compartimentărilor interioare au impus modificarea pozițiilor distribuitoarelor de încălzire pardoseală și încălzire corpuri fixe. În cazul sistemului de instalații sanitare alimentare cu apă rece/caldă, a fost nevoie de o poziționare a distribuitoarelor de apă și trasare a țevilor dinspre centrală către distribuitor și de la distribuitor către fiecare echipament sanitar. A fost necesară reconfigurarea planurilor de instalații termice și a numărului de circuite pentru fiecare distribuitor. Ca urmare a regândirii soluției de distribuție a apei, problematică poziționării distribuitoarelor de apă a devenit foarte importantă deorece în câteva cazuri nu au existat soluții estetice sau funcționale.
Coordonarea BIM a fost un avantaj în rezolvarea intersecțiilor traseelor propuse și a ajutat în găsirea pozițiilor optime ale distribuitoarelor. De asemenea, a facilitat extragerea cantităților de țevi pe diametre diferite. A ajutat în identificarea rapidă a corpurilor fixe cu dimeniuni variabile, un factor valoros în asistența de șantier.
Poziționarea ventilatoarelor și inchiderea ghenelor de peste etajul 4 și 5
Lipsa detaliilor de execuție pentru închiderea ghenelor, fie că acestea au fost ghene cu tubulaturi de aerisire băi, hote, menajere sau cu ventilator de evacuare noxe/fum, au ridicat dificultăți deoarece fie existau mai multe tipuri de instalații pe aceleași goluri bordate, fie erau pe o terasă circulabilă ce necesită o exigență mai mare. Detaliile de execuție ale cadrelor suport au fost realizate după discuțiile avute la fața locului între reprezentanții BIMTECH și reprezentantii managementului, moment în care au fost comunicate verbal cotele și soluția de închidere a ghenelor. În atributiile BIMTECH au intrat în continuare detalierea propunerii și trimiterea către confirmare. După realizarea cadrelor pentru ventilatoarele VE8 și VE9, după realizarea propunerii discutate s-a decis modificarea cadrelor la fața locului conform altor cote.
Consecințe:
- Întârzieri aduse de lipsa detaliilor de execuție
- Întârzieri și ore de lucru suplimentare generate de modificări ulterioare aduse cadrelor suport
- Decalarea termenului pentru fronturi ce țineau de închiderea ghenelor și pornirea finisajelor interioare
Schimbarea parțială a soluției de securitate la incendiu
În cadrul proiectului inițial a fost propusă o electrovana care, conform specificațiilor tehnice, în cazul unei pene de curent, ar fi fost în incapacitate. În cazul instalațiilor sanitare, basa propusă în planșele inițiale era prevăzută cu un singur motor. În cazul unei soprasolicitari cantitative a volumului de ape menajere, basa nu ar fi făcut față. Aceeași problemă a fost întâlnită și la grupul de pompare de la hidranți, inițial aceasta având doar două pompe. La cerințele BIMTECH s-a dorit schimbarea echipamentelor inițiale în:
- Stația de control semnalizare TYCO DN65
- Grupul de pompare hidranți WILO FFS-2 HELIX V 1606, care include 3 pompe, nu 2
- WILO RexaLIFT FIT L, cu două pompe, nu una
Redimensionarea și reconfigurarea tubulaturilor de la S1 și S2
De la începerea lucrărilor de montaj al tubulaturilor din subsolurile S1 și S2, proiectul a suferit mai multe modificări, din următoarele motive:
- Nu se respectă înălțimea liberă minimă de 2.10m
- Goluri decalate în pilele structurale de beton
- Din cauza schimbărilor din oferta inițială
- Modificări de soluție tehnică
Remobilarea din camera pompelor
În planurile de instalații, ca urmare a poziției pompelor, accesibilitatea pompierilor era redusă. Soluția propusă, dezvoltată în modelul BIM, a ajutat pentru o mai bună vizualizare și decizie privind poziția acestora. Aceasta a ținut cont de modul în care țevile se conectează la cele deja existente și a avut în vedere străpungerea pilei de B.A.
Programarea lucrărilor
În ultima parte a proiectului de finisare a tronsonului Primăverii și de finalizare a unor segmente de instalații, BIMTECH a realizat la cererea managementului programările restului de executat. Astfel, prin intermediul modelului BIM, au fost realizate liste cu resturi de executat, termene și responsabilii de execuție pentru următoarele:
- Amenajările exterioare
- Casa scării
- Apartamentele: 1, 2 ,4, 5, 8, 9, 12, 14, 17, 18, 19
Pe partea de execuție a BIMTECH-ului au fost făcute programări cu resturile de executat pentru:
- Lot 11 – Subsol 1 și 2 si suprastructura în spațiile comune
- Lot 12 – Subsol 1 și 2 și Terase
Sumarul situațiilor
Situațiile prezentate au fost alese ca fiind reprezentative din punct de vedere al impactului asupra graficului de execuție și costurilor.
Factorul de timp
Întârzieri cauzate de lipsa detaliilor de execuție
- Detaliile de structură a ventilatoarele de peste etajul 5 și a celui de pe terasa etajului 4, precum și a cadrului pentru unitățile exterioare de aer condiționat de la parter și de pe terasa de peste etajul 5. Aceste structuri din profile metalice au fost realizate de echipa B.I.M.TECH cu ajutorul BIM
- Lipsa unor planuri de instalații termice de încălzire în pardoseală care să conțină traseele corecte și rosturile de dilatație
- Lipsa detaliilor privind închiderea gehenelor pe terase
Întârzieri cauzate de modificarile aduse proiectului inițial
- Modificarea proiectului de încălzire termică, de la centrala comună la centrale individuale pe apartament. Dintre toate modificările aduse proiectului inițial și a celor apărute în timpul execuției, această decizie a fost cea care a avut cele mai profunde și complexe consecințe
- Modificări în amenajarea interioară și compartimentarea apartamentelor în apartamentele 17, 14, 8, 4 (grupul sanitar), apartamentul 5 ( baia master, dormitorul matrimonial, apariția spațiului de depozitare), livingul apartamentului 19, bucătăria și livingul apartamentului 15
Întârzieri cauzate de neaprobarea la timp a soluțiilor tehnice
Au existat întârzieri cauzate de decizii întârziate privind începerea unor fronturi de lucru neținand cont de stadiul nefinalizat al lucrărilor de instalații, fapt ce a implicat o prelungire a termenului de predare a frontului de lucru.
Întârzieri ale situațiilor de plată
Achiziția materialelor a fost amânată de neplată la timp a situațiilor de lucrări.
Factorul economic
Valoarea inițială a contractului pe lucraăile HVAC 325,908 euro fără TVA, din care încasat conform contractului 222,502 euro fără TVA. Pe lângă acestea, nota de renunțare NR a fost de 89,189 euro fără TVA și nota comandă suplimentară NCS 112,990 euro fără TVA. În ceea ce privește valoarea inițială a contractului pe lucrările de instalații sanitare, aceasta a fost de 75,039 euro fără TVA, din care încasat conform contractului 36,325 euro fără TVA. Asemănător situației HVAC, instalațiile sanitare au avut o notă de renunțare NR în valoare de 16,534 euro fără TVA și o notă de comandă suplimentară NCS de 48,895 euro fără TVA.
Concluzii și direcții de viitor
Situațiile se pot rezuma principial în 3 categorii cauzale:
- Proiect incomplet/neconform/necoordonat
- Decizii de modificare a proiectului din mers, în perioada de execuție
- Colaborare slabă proiectanți-executanți
Aceste 3 categorii principale sunt vizate în mod direct de către metodologia BIM. Pe lângă situațiile neprevăzute ce au cauzat întârzieri și costuri suplimentare, întregul proces design-build putea fi mai bine controlat dacă BIM ar fi fost implementat din fază incipientă. Un model BIM conține o bază de date cu informație vitală pe care beneficiarul o poate utiliza pentru analiză și în procesul de decizie. Modelul BIM poate fi actualizat pe tot parcursul ciclului de viață al clădirii. Beneficiarul poate folosi modelul BIM de la faza de concepție până în faza de ofertare, construcție, ciclu de viață și în final de demolare.
Pentru Primăverii 30, BIM a fost împărțit în mai multe seturi de lucru care au putut fi accesate de unul sau mai mulți utilizatori (spargerea modelului pe specialități). Managementul modelului BIM s-a realizat dupa coroborarea fiecarei specialități într-un singur model. A fost, de asemenea, necesară stocarea pe cloud a întregii documentații pentru acces non-stop la modelul centralizat, permițându-i fiecărui participant să își aducă aportul în cel mai scurt timp asupra proiectului.
Adevăratul potențial, însă, este atins în momentul în care toți actorii implicați într-un proiect lucrează pe o platformă cloud și într-un model BIM coordonat.
Raportul complet poate fi citit AICI
Foto și informații via BIMTECH