Studiu de caz: Conservarea prin digitalizare a bibliotecii Teleki – Bolyai

octombrie 16, 2024

Teleki Téka, cunoscută și sub denumirea de Biblioteca Teleki-Bolyai, este una dintre moștenirile culturale marcante ale orașului Târgu Mureș.

Clădirea este din secolele XVII-XVIII. A fost construită în stil baroc la începutul secolului și evocă atmosfera micilor castele din Transilvania. Sámuel Teleki a adăugat aripa de vest, care a fost finalizată în 1802, dobândind astfel forma pe care o cunoaștem astăzi. De-a lungul anilor, clădirea a suferit numeroase modificări, aripa orientată spre strada Borsos Tamás fiind afectată în special de aceste modificări.

Provocările topografiei arhitecturale

„Clientul nostru, NM Studio, a fost însărcinat cu proiectarea arhitecturală a anumitor zone ale clădirii. Fluxul lor de lucru se bazează pe BIM, de aceea a fost necesară o abordare de scanare către BIM pentru studiul arhitectural. Ultimul studiu al clădirii a fost făcut în urmă cu mai bine de douăzeci de ani și până în prezent nu a fost realizat niciun studiu LiDAR sau un model BIM precis al clădirii monument.

Înainte de scanare, echipa noastră a cerut și o părere de specialitate de la un istoric de artă pentru a înțelege mai bine valorile culturale ale clădirii și pentru a acorda o atenție deosebită preciziei în zonele corespunzătoare. Așa am aflat, de exemplu, că datorită reconstrucției repetate a aripii străzii Borsos Tamás menționate mai sus, pot fi nereguli de câțiva centimetri în grosimea peretelui. Drept urmare, am măsurat aceste zone și mai atent,” declară echipa Vertex Pavilions.

Scanare precisă cu tehnologia LiDAR

Scanările cu precizie milimetrică au dus la un nor de puncte care a fost creat în culori pline. S-au folosit atât scanare statică, cât și mobilă, pentru a acoperi în mod eficient diferite tipuri de spații. Scanerul static a fost folosit în zonele care necesitau cea mai mare precizie sau în spațiile înguste, cum ar fi podul și subsolul, creând cadrul sau scheletul norului de puncte.

Scanerul mobil, pe de altă parte, a fost folosit în zone mai mari, mai accesibile sau mai bogate în detalii. La scanarea mansardei, s-au utilizat ambele dispozitive și s-au înregistrat cadrul măsurătorilor cu Leica BLK360, în timp ce BLK2GO a înregistrat mai rapid detaliile structurii acoperișului din lemn din toate unghiurile.

În timpul proiectului, s-a creat o versiune compatibilă VR a norului de puncte.

Nor de puncte: fiecare culoare reprezintă o scanare diferită

Nor de puncte: fiecare culoare reprezintă o scanare diferită

Nor de puncte: fiecare culoare reprezintă o scanare diferită

Nor de puncte: fiecare culoare reprezintă o scanare diferită

Nor de puncte: culori reale

Nor de puncte: culori reale

Nor de puncte: culori reale

Fotogrammetrie și registru de valori

Pe lângă studiul tradițional LiDAR, s-a folosit și o soluție de fotogrammetrie, permițând oricui să vadă online singura sobă baroc rămasă, tocul ușii sirenă sculptat în piatră și pereții sălii cu fresce. Această metodă oferă o experiență interactivă pentru vizitatori, care pot studia detaliile clădirii mai îndeaproape.

Utilizarea tehnicilor avansate de fotogrammetrie ne-a permis să poziționăm cu precizie detalii complexe în cadrul modelului, asigurând un nivel ridicat de precizie și detaliu,” a adăugat echipa. 

Crearea unui model BIM

Modelul BIM este un geamăn digital al clădirii care poate conține toate informațiile legate de clădire. Este utilizat pe tot parcursul ciclului de viață al clădirii, de la proiectare și execuție până la exploatare. Pe parcursul proiectului, s-a pregătit un model BIM precis și detaliat al clădirii, inclusiv structura acoperișului, cu o marjă de eroare de doar câțiva centimetri în spațiul 3D. Norul de puncte a servit drept bază pentru model.

Această abordare oferă o precizie mai mare decât orice altă tehnică de studiu al clădirii disponibilă în prezent, depășind chiar și abordările topografice sau geodezice. Datele importate în model pot fi vizualizate ca model 3D, desene 2D sau chiar liste de elemente, cum ar fi o listă de ferestre și uși, elemente structurale sau orice alte elemente.” 

Model BIM

Model BIM

Model BIM

Model BIM

Model BIM

Model BIM

Rezultatele și semnificația lucrării

Echipa noastră este mândră de munca depusă, care contribuie la conservarea și renovarea viitoare a bibliotecii Teleki Téka, o parte importantă a patrimoniului nostru construit. Rezultatele proiectului permit un studiu mai amănunțit al bibliotecii și al clădirii, conservarea acesteia și întreținerea clădirii pe parcursul întregului său ciclu de viață. Crearea studiului LiDAR și a modelului BIM nu numai că ajută la procesul de proiectare, dar joacă, de asemenea, un rol important în păstrarea valorilor istorice și culturale ale clădirii, astfel încât multe alte generații viitoare vor putea experimenta acest lucru.”

Scanarea și modelarea bibliotecii Teleki Téka este un exemplu al modului în care tehnologia modernă poate fi utilizată pentru a păstra și prezenta moștenirea culturală, permițând în același timp unui public mai larg să le cunoască mai profund.

Model BIM culoare

Model BIM culoare

Model BIM culoare

Geamănul digital al bibliotecii Teleki – Bolyai

Toate imaginile și informațiile aparțin (c) Vertex Pavilios