Tehnologia Drone In-a-Box revoluționează industriile

aprilie 2, 2025

Deși datează de la sfârșitul anilor 1960, tehnologia Drone in-a-box este, astăzi, în creștere. De la sondajele agricole și inspecția infrastructurii până la răspunsul la situații de urgență și monitorizarea securității, această tehnologie oferă o soluție complet automatizată de drone cu implementare rapidă.

Cum funcționează sistemele cu drone în cutie?

Tehnologia dronelor in-a-box a introdus un progres semnificativ în domeniul operațiunilor autonome cu UAV, compunând sisteme în care dronele sunt găzduite, încărcate, desfășurate și returnate la o unitate autonomă – adesea portabilă. 

Unitatea (cutia), servește atât ca stație de bază a dronei, cât și ca mecanism de service automat. În comparație cu omologii săi, UAV-urile autonome cu drone în cutie necesită o funcționare minimă a dronei umane, deoarece tehnologia în sine facilitează verificările de sănătate, încărcarea datelor, printre alte sarcini manuale.

Aplicații industriale

Astăzi, companii din multe industrii și de diferite dimensiuni adoptă tehnologia dronei în cutie. Topografia, siguranța publică și întreținerea infrastructurii se numără printre sectoarele de top care beneficiază de implementarea acesteia.

  • Topografie: Optimizarea modului în care companiile efectuează gestionarea terenurilor și a resurselor prin furnizarea de date și imagini aeriene detaliate, susținând măsurători mai precise și capacitatea de a monitoriza cu precizie schimbările în timp.

  • Siguranța publică: Îmbunătățirea strategiilor de răspuns în caz de urgență, permițând implementarea rapidă în operațiunile de căutare și salvare la distanță cu drone, analiza locului accidentului și gestionarea dezastrelor.

  • Întreținerea infrastructurii: facilitarea inspecției automate a infrastructurii critice, cum ar fi podurile, liniile electrice și turbinele eoliene. O astfel de inspecție funcționează pentru a identifica problemele înainte ca acestea să escaladeze, reducând astfel timpul de nefuncționare și costurile de întreținere.

În general, aceasta tehnologie este adoptată pentru diversele sale avantaje și aplicații, inclusiv capacitatea sa de a funcționa 24/7 în mod autonom, automatizarea sarcinilor repetitive și îmbunătățirea eficienței și siguranței în numeroase industrii.

DJI Dock 2

DJI Dock 2 este robust, fiabil și construit pentru a funcționa 24/7, indiferent de condițiile de mediu. Fiecare Dock 2 poate găzdui un M3D sau M3TD, oferind o platformă pentru ca acesta să aterizeze, să se reîncarce, să lanseze și să efectueze sarcini așa cum este configurat în DJI FlightHub 2.

Luați în considerare următoarele trei caracteristici cheie Dock 2: 

  • Gestionare cloud accesibilă: Integrarea cu DJI FlightHub 2 oferă un control complet bazat pe cloud, permițând planificarea detaliată a misiunii, monitorizarea în timp real și gestionarea datelor de oriunde și oricând. 

  • Design robust pentru toate condițiile: Construit pentru a rezista la condiții meteorologice dificile, Dock 2 are un grad de protecție IP55 și oferă protecție împotriva ploii și prafului, asigurând fiabilitate și durabilitate în diferite medii.

  • Capacități de încărcare rapidă: Încărcarea rapidă echivalează cu o schimbare rapidă. M3D și M3TD se pot încărca wireless pe Dock 2 de la 20 la 90% în puțin peste o jumătate de oră.

Studiu de caz Dock 2: Inspectarea șantierului cu Dock 2 și M3D

O colaborare între DJI Enterprise și Adam’s Construction Surveying, un serviciu profesional de topografie, cartografiere și construcții cu sediul în Texas, a marcat primul studiu de caz cuprinzător din America de Nord care utilizează DJI Dock 2.

Proiectul a avut ca scop să adune date 3D de pe un șantier de construcții și să urmărească mișcarea murdăriei în timpul fazei de gradare în masă și să revizuiască toate verificările fazei finale de tăiere, valorificând misiunile de operare de la distanță, capacitățile de operare detaliată a misiunilor de zbor și automatizarea imaginilor vizuale de la distanță. 

Proiectul a implicat instalarea Dock 2 într-o locație de încredere pe șantier pentru o implementare optimă, luând în considerare factori precum puterea, internetul și zonele înconjurătoare clare. Adam’s Surveying a condus configurarea la fața locului, asigurându-se că unitatea îndeplinește toate specificațiile tehnice pentru pregătirea operațională.

Sarcina a fost realizată folosind Matrice 3D echipată cu o cameră cu zoom și o cameră cu unghi larg cu un declanșator mecanic pentru a captura imagini de înaltă precizie cu distorsiune minimă în mișcare.

Odată ce imaginile au fost realizate, Adam’s Surveying a putut să vadă datele capturate de la distanță din confortul biroului lor. Prin generarea unui model 3D detaliat, aceștia au putut să monitorizeze progresul în comparație cu fișierele de proiectare originale și să facă ajustări în consecință.

Dock 2 și-a demonstrat potențialul pentru inspecții de la distanță, completând captarea datelor în timp ce se asigură că termenul de finalizare a fost respectat.