Terraformarea în arhitectură se referă la design-uri care mișcă și reconfigurează stratul de bază ce formează o regiune. Este cel mai cunoscut sub numele de sculptură de teren și este o practică din ce în ce mai atrăgătoare, fiindcă poate crea medii ce se îmbină armonios cu natura, maximizând în același timp spațiul și evitând extinderea urbană.
De fapt, pe lângă beneficiile sale spațiale, structurile peisagistice oferă și izolație termică și reduc efectul de insulă de căldură urbană. Următoarele proiecte exemplifică conceptul de terraformare, în care terenul devine parte integrantă a designului, estompând linia dintre locul unde începe clădirea și unde se termină peisajul.
Depozitul de deșeuri Vall d’en Joan, Spania
de biroul de arhitectură Batlle i Roig Arquitectes
Proiectul este situat în Parcul Natural Garraf, care a fost inițial destinația majoritatea deșeurilor urbane produse de Barcelona și zona sa metropolitană. Înainte de restaurare, depozitul de deșeuri era alcătuit din pante abrupte pline cu deșeuri, în timp ce (ironic) era înconjurat de o varietate luxuriantă de vegetație.
Noua morfologie s-a inspirat din amenajarea teraselor cultivate găsite în grădinile și dealurile italiene, creând parcele la diferite niveluri care au transformat în cele din urmă întregul sit într-un parc metropolitan neconvențional.
De asemenea, o parte a sitului a fost transformată într-un peisaj agricol prin utilizarea unor sisteme hidraulice și vegetație specifice. Forța motrice din spatele acestei transformări a fost în principal sensibilizarea publicului și prezentarea noilor practici pe care societatea ar trebui să le adopte față de mediu.
Vila Qanat, Iran
de biroul de arhitectură Kalbod Design Studio
Acest proiect subteran este situat aproape de satul Ernan, în deșertul iranian și adiacent unui munte pe care au fost găsite urme umane de acum 12.000 de ani. Programul constă dintr-o reședință, o școală și un rezervor de apă, profitând de asemenea de qanats din apropiere – o serie de canale de apă istorice subterane. Casa, precum și sălile de clasă publice și biblioteca sunt scufundate în subteran, devenind astfel izolate termic prin pământ și iluminate indirect printr-o serie de luminatoare. În cele din urmă, rezervorul de apă este conectat cu qanat-urile existente, irigarea câmpurilor agricole și furnizarea de apă proaspătă comunității.
Parcul și monumentul memorial al zborului ET 302, Etiopia
de biroul de arhitectură Alebel Desta Consulting Architects and Engineers , Gimbichu
Parcul memorial este un mediu pașnic și un omagiu adus victimelor zborului Etiopian 302 care s-a prăbușit în martie 2019. Designul re-sculptează și dezvăluie mediul din jurul accidentului, îmbinându-se cu terenul agricol existent pentru a transmite povestea victimelor care sunt îngropate sub pământ.
Suprafețele înclinate sunt manipulate creând o clădire ce prezintă o serie de spații subterane sau semi-subterane pentru reflectare. În afară de scopul său comemorativ, propunerea are în vedere comunitatea din apropiere, servind drept loc de adunare, zonă de lectură și loc de joacă.
Hotelul Apfelhotel Torgglerhof, Italia
de biroul de arhitectură NOA
În 2020, la structura existentă a hotelului au fost adăugate optsprezece apartamente noi și un spa de wellness, proiectate cu atenție pentru a se potrivi în peisajul curții fermei și completând împrejurimile rurale. Noile completări sunt ascunse sub un acoperiș verde, care vine ca o continuare naturală a topografiei din jur. Într-adevăr, este un baldachin de oțel, plantat cu plante și flori locale.
Casa de sub pământ, Țările de Jos
de biroul de arhitectură WillemsenU
Provocarea pentru noua locuință a fost integrarea sa deplină în peisajul înconjurător, precum și lucrul în jurul cerințelor stricte de zonare. Ca răspuns, abordarea de proiectare a fost să coboare o parte a structurii în pământ și să transforme secțiunea de deasupra suprafeței într-un deal, ferindu-l de ochii publicului.
Casa funcționează optim, întrucât prin îngroparea în subteran, locuitorii pot beneficia de izolarea naturală și răcoarea de vară a dealurilor, în timp ce un luminator amplasat pe acoperișul curbat, permite să pătrundă lumină naturală în spațiu. În cele din urmă, acoperișul devine parte din bogata vegetație a zonei, contribuind la biodiversitatea ridicată a acesteia și oferind un bun tampon de apă pentru reședință.
Agg Hab, Texas
de birourile de arhitectură i/thee și Roundhouse Platform
Agg Hab, sau Agregate Habitat, este o structură prototip din hârtie maché pentru o locuință ecologică, parțial scufundată în pământ. Procesul de construcție a implicat săparea a două găuri convex-concave în oglindă, fiecare cu o adâncime de patru metri și jumătate, care au fost apoi turnate cu mai multe straturi dintr-un amestec organic, din hârtie maché, format din hârtie reciclată și adezivi netoxici.
Piesele au fost apoi îndepărtate și răsturnate pentru a forma „acoperișul” acestor case semi-subterane. Proiectul specific este unic, derivat din pământ însuși, urmând reperele contururilor și materialelor găsite la fața locului.
Fiecare dintre aceste proiecte oferă o abordare unică a îmbinării nevoilor umane cu gestionarea ecologică, amintindu-ne că arhitectura poate face mai mult decât să modeleze orizontul. Poate modela pământul de sub picioarele noastre, creând spații care onorează istoria acestuia, îi redă vitalitatea și redefinește modul în care oamenii pot locui.