Timișoara, singurul oraș din România cu creștere pe piața de închirieri de birouri în H1 2025

iulie 18, 2025

Timișoara este singurul oraș din România care a înregistrat o creștere a cererii pentru spații de birouri în prima jumătate a anului 2025, contrazicând tendința generală de scădere la nivel național, potrivit unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors.

În cele cinci centre majore de afaceri din România – București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Brașov – suprafața totală de birouri închiriată a fost de 145.360 mp, în scădere cu 29,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Deși rămâne cea mai mare piață de birouri, Bucureștiul a consemnat cel mai mare declin al cererii. Aici au fost închiriați 111.753 mp, echivalentul a 76,8% din totalul tranzacțiilor din marile orașe.

Timișoara este singurul centru de afaceri din România în care cererea de birouri a crescut în primele șase luni ale anului față de perioadele similare anterioare”, a declarat Nicolae Ciobanu, Managing Partner și Head of Advisory în cadrul Fortim Trusted Advisors.

Potrivit acestuia, scăderea din celelalte orașe, inclusiv București, este cauzată de incertitudinile politice și de suspendarea livrării de noi clădiri de birouri.

Ne așteptăm, totuși, ca activitatea de închiriere să se redreseze în a doua jumătate a anului, odată cu livrarea noilor proiecte programate să înceapă spre sfârșitul lui 2025 și să continue până în 2027”, a adăugat Ciobanu.

Cea mai mare tranzacție de pe piața de birouri în S1 2025 a fost reînnoirea contractului de închiriere de către BCR, pentru o suprafață de 22.300 mp în clădirea The Bridge din București.

În orașele secundare, cea mai semnificativă tranzacție a fost prelungirea contractului de către Vertiv România, care ocupă 4.667 mp în Advancity Business Center din Cluj-Napoca.

Printre închirierile noi notabile se numără:

  • Leroy Merlin, care a închiriat 4.000 mp în Floreasca Park, București

  • Continental, care a preluat 3.000 mp în Timișoara

Piața este dominată în continuare de renegocieri ale contractelor existente, ceea ce reflectă o tendință a companiilor de a-și consolida prezența în locațiile actuale, în detrimentul relocării.