Anul 2024 a fost cu siguranță unul de bun augur pentru sectorul construcțiilor, cu nu mai puțin de 7 ascensiuni în top 10, dintre care două companii nou intrate în rândul celor mai puternici antreprenori generali din domeniu. Rezultatele financiare din perioada analizată anunță o premieră pentru compania Construcții Erbașu, care a reușit să devină liderul clasamentului, cu o cifră de afaceri ce depășește 2 miliarde de lei și un profit de peste 1 miliard de lei. Vorbim despre creșteri considerabile de venituri, de peste 100 de puncte procentuale în ceea ce privește cifra de afaceri, comparativ cu anul precedent, și de 350% în cazul profitului.
Pe un trend ascendent notabil se află și compania Strabag, care, în ultimii ani, a fost mereu o prezență constantă în topul celor mai puternici. Cu peste 2,1 miliarde de lei în dreptul cifrei de afaceri, compania a înregistrat o creștere de 136% comparativ cu rezultatul din 2022. Totodată, la capitolul profit, compania a marcat o dinamică spectaculoasă, cu o creștere de 1509%, mai exact de la 5 milioane de lei la 79,9 milioane de lei.
Podiumul celor mai puternici trei antreprenori din construcții este completat în acest an de Porr Construct, companie ce ocupa în ediția precedentă poziția fruntașă. Deși a coborât în clasament, trebuie subliniat că echipa a reușit să contribuie la o evoluție pozitivă a veniturilor, cu o creștere de 40 de puncte procentuale în dreptul cifrei de afaceri (de la 1,2 miliarde de lei în 2022 la 1,7 miliarde de lei în 2023) și de 1009 puncte procentuale în dreptul profitului (de la o pierdere de 6,9 milioane de lei la un profit de 63 milioane de lei).
Vorbim, așadar, despre un an extrem de bun pentru companiile din sectorul construcțiilor, cu creșteri substanțiale ale veniturilor. 2023 a fost, de altfel, primul din ultimii cinci ani în care toate cele 10 companii din top au înregistrat creșteri, atât în ceea ce privește cifra de afaceri, cât și profitul. Extremele, așa cum am menționat anterior, sunt reprezentate de compania Strabag, cu un plus de 136 de puncte procentuale la cifra de afaceri și de 1509 puncte procentuale la profit. La polul opus, creșterile cele mai moderate din această ediție se regăsesc în dreptul companiilor Con A Operations, cu o creștere de 35% a cifrei de afaceri, și Concelex, cu o creștere de 15% la nivelul profitului.
În ceea ce privește situația noilor intrate în clasamentul celor mai puternice 10 companii de antrepriză din construcții, regăsim două companii care nu sunt străine de acest top, având în vedere că au ocupat în edițiile anterioare locuri onorabile. Astfel, pe locul 9, cu o urcare de pe locul 11 în clasamentul anterior, se află compania Ness Proiect Europe. La capitolul realizări, echipa a înregistrat un plus de 38% la cifra de afaceri (o creștere de la 370 de milioane de lei în 2022 la 510 milioane de lei în 2023) și un plus de 23% la profit (o creștere de la 11,9 milioane de lei în 2022 la 14,5 milioane de lei în 2023).
La o diferență relativ mică în ceea ce privește veniturile, regăsim ocupanta locului 10 în clasamentul general, compania Tancrad, care a reușit să urce în top 10 după ce, în ediția anterioară, ocupase locul 12. În ceea ce privește situația financiară a acestei companii, se observă o creștere de 37 de puncte procentuale la cifra de afaceri (de la 364 de milioane de lei în 2022 la 499 de milioane de lei în 2023) și de 59 de puncte procentuale la profit (de la 9,9 milioane de lei în 2022 la 16 milioane de lei în 2023).
Articol preluat din noul număr TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții. Descoperă integral acest material și află cine sunt, precum și cum văd tendințele și provocările din piață cei mai puternici 100 de constructori și arhitecți din România, descărcând catalogul aici: