Un domeniu întreg prinde viață în Brașov: Povestea Castelului Micloșoara

noiembrie 25, 2024

În ultimii ani, din ce în ce mai multe proiecte de revitalizare aduc în prim-plan domenii nobiliare ce oferă destinații turistice, precum și organizarea evenimentelor de familie, dornice să reconstituie gloria nopților de odinioară.

La doar 40 de kilometri de Brașov, un domeniu întreg s-a trezit la viață. Povestea domeniului, și mai ales a castelului de aici, începe în secolul al XVII-lea când, în anul 1648, Kálnoky István III consemnează în jurnalul său ridicarea unei case de piatră în Micloșoara. Casa ajunge, din moștenitor în moștenitor, în posesia contelui Dénes Kálnoky, jude regesc în ultima parte a vieții sale.

Destinația principală a fost cea de conac de vânătoare, însă în perioada comunistă este naționalizat și modificat pentru a funcționa drept cămin cultural. Abandonat de autorități, se degradează continuu, ajungând repede într-o stare deplorabilă.

Norocul face ca după Revoluție, contele Tibor Kálnoky, a 25-a generație din această familie istorică ce fusese exilată, să decidă să se stabilească în țară, deși fusese născut în occident.

Ca într-o poveste clasică, este vorba despre un exil, un castel, un conte și un final fericit. Doar că aici clădirea însăși a fost cea salvată de la abandon și uitare, găzduind Muzeul Vieții Transilvănene. Ea se numără acum printre puținele locuri din Transilvania administrate de aceeași familie care i-a dat și numele, ceea ce înseamnă că reprezintă o poveste veche de patru secole, dar si o poveste vie.

Suntem în septembrie 1987, când Tibor și tatăl, acestuia Kálnoky Farkas, vizitează cu o mașină veche domeniile străvechi ale familiei. Călătoria a fost un moment de cotitură în viața tânărului conte, care ulterior a devenit cunoscut ca prieten al Prințului Charles de Wales. În 1995 s-a căsătorit printre pereții castelului vechi din sec. XVII, din cășnicie s-au născut trei băieți Familia nu s-a confruntat doar cu imaginea terifiantă a caselor ruinate, dar a trebuit să-și găsească locul în lanțul secular al istoriei. Părăsind cercurile aristocrate ale Europei de Vest, familia s-a mutat într-o comunitate necunoscută din România, depășind dificultățile legate de reconstrucție, ceea ce inițial părea a fi un proces fără sfârșit.

Au suflat viață și speranță în trecutul păstrat pe fotografii îngălbenite. Moștenirea familiei s-a transformat într-un complex pus în serviciul publicului. Castelul Micloșoara nu a fost transformat doar într-o clădire distinctă care poartă amprentele culturii noastre vechi de secole, ci și casele țărănești revitalizate din Erdővidék au devenit reprezentante, demne ale moștenirii noastre culturale, de putem fii mândri cu toți.

Micloșoara nu mai este un sat mic care îți iese-n cale. Cu casele sale renovate, cu Muzeul Vieții Transilvănene, cu magazinul mic deschis în așa-numit Stone Pub cu produse locale și tradiționale, a devenit un loc bine cunoscut în Europa.

Castelul Micloșoara

Castelul Micloșoara

Castelul Micloșoara

Casa de oaspeți Micloșoara

Casa de oaspeți Micloșoara

Casa de oaspeți Micloșoara

Ospitalitatea contelui Kálnoky Tibor și soției sale, poate fi acum experimentată de orice persoană care face rezervare pentru evenimente de familie și de afaceri. Aventurierii pot vizita zona în cadrul unei ture de echitație de câteva zile, pot lua masa în compania oaspeților sosiți din toate colțurile lumii, pot descoperi nopțile magice ale stânelor montane și pot dormi în casele din lemn cu miros de fân. Se pot bucura de salonul construit din hambar, pot observa urși în apropierea satului.

Nu putem lăsa neobservat nici prietenia și ospitalitatea oamenilor acestei zone. Modestia și credința în valorile atemporale ale lui Kálnoky Sámuel se simt la fiecare pas în reședința din Micloșoara.

Pentru lucrările de restaurare, Fundația Kálnoky a apelat la o finanțare la EEA și Norway Grants, după ce în 2014 s-a putut începe reabilitarea spectaculoasă a locului pe care contele Kálnoky îl are acum în gestiune. Deoarece în interiorul clădirii nu mai rămăsese nimic, s-au făcut cercetări amănunțite și au fost recuperate obiecte de valoare care să reprezinte stilul de viață al aristocrațiilor din Transilvania – de la instrumente muzicale, la arme, mobilier, covoare. Un ajutor important în procesul de revitalizare a venit și din partea Guvernului României, Regatului Norvegiei, Liechtenstein și Islandei, precum și din partea INTBAU Scandinavia, o organizație internațională care susține protejarea patrimoniului arhitectural.

Muzeul Vieții Transilvănene este amenajat în castelul Kálnoky din Micloșoara, iar istoria acestuia și a familiei cu acest nume se întinde pe mai mult de cinci secole. Muzeul își propune, însă, mai mult decât să reconstituie istoria unei familii. Ne-am asumat astfel inițiativa unică de a arăta ce însemna viața nobililor din zonă prin obiectele recuperate, donate sau cumpărate, de la arme autentice rămase din luptele duse de Kálnoky cu turcii, la scrinuri, sobe spectaculoase, reconstituiri ale vestimentației de epocă, sau chiar un pian Streicher original, același model pe care îl folosea și Johannes Brahms.

Muzeul ocupă întregul parter al fostului conac de vânătoare din Micloșoara. Salonul de gală numit Palatul este prezentat în stilul unic din Europa, cunoscut exclusiv din Transilvania – renascentismul târziu și barocul timpuriu (secolele 17–18). Una dintre cele mai frumoase săli ale muzeului, „Casa doamnei”, așa cum era numită rezidenţa conteselor, prezintă viața cotidiană a unei doamne în renascentismul târziu și barocul timpuriu: obiecte delicate, sticlărie, un colț amenajat pentru broderie și citit. „Casa stăpânului”, prin contrast, prezintă arme din luptele cu turcii, covoare turcești. Atmosfera unei bucătării de castel din secolul al XVIII-lea este redată în pivnița castelului. 

Interior castel Micloșoara

Candleglow Castle Concert

Candleglow Castle Concert

Candleglow Castle Concert

Fundația Kálnoky și-a propus acum câțiva ani fondarea unui muzeu care să prezinte cultura materială a burgheziei și a nobilimii secolelor anterioare în zona Transilvaniei. Astfel, în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2017 s-a desfășurat proiectul Inițiativă de patrimoniu – Muzeul vieții transilvănene, finanțat de către Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Guvernul României. Inițiatorul proiectului este Fundația Kálnoky, în parteneriat cu INTBAU Scandinavia.

Proiectul generează o alternativă serioasă la oferta culturală și turistică a zonei, cu beneficii directe în zona creșterii atractivității acestei microregiuni și a îmbunătățirii contextului social și economic al acesteia.

Renovat în urmă cu șapte ani, castelul fost conac de vânătoare al familiei găzduiește în prezent Muzeul Vieții Transilvănene, unde vizitatorii pot vedea cum au trăit familiile nobiliare în urmă cu două-trei sute de ani. Pentru a-i da mai multă viață, împreună cu fiul meu Miklos am gândit seria Candleglow Castle Concert <<un hibrid al muzicii contemporane>> cu instrumente simfonice, în interpretarea unor talentați artiști locali. Totul se petrece într-un cadru de basm, în pivnița castelului, unde se află atât o fântână, cât și un șemineu renascentist, totul învăluit de lumina caldă a lumânărilor care crează o atmosferă boemă și intimă. Astfel, readucem la viață un obicei al familiei Kálnoky, acela de a primi oaspeți la castel”, spune contele Tibor Kálnoky.

Candleglow Castle Concert aduce muzica contemporană cu acorduri pop-rock la castelul renascentist Kálnoky din Micloșoara. Melodii celebre din playlist-urile artistelor Taylor SwiftAgnes Obel și Lady Gaga vor fi reinterpretate în stil clasic la violă și pian, pe 30 noiembrie în pivnița de vinuri a castelului, luminat feeric de zeci de lumânări!

Scopul acestui proiect cultural este de a transforma castelul Kálnoky într-un loc “vibrant”, un adevărat reper al artei, unde tradiția se îmbina armonios cu inovația și ospitalitatea. Totodată își propune sa suțină atât artiștii locali, cât și comunitatea prin crearea unui liant între spectatori, vizitatori, oaspeți și localnici.

Fiecare eveniment din seria Candleglow Castle Concert oferă două opțiuni: un concert cu prosecco la ora 16:00 sau un concert cu cină inclusă, la ora 19:00. Locurile sunt limitate și necesită rezervareprealabilă.

Cazarea se poate face la Casele de Oaspeți ale Contelui Kálnoky, se pot bucura de un program de relaxare deosebit. De Crăciun și de Anul Nou, pachetul de cazareva include câteva activități suplimentare: plimbare cu căruța și caii pe dealurile Transilvaniei, degustare de vin fiert, relaxare în ciuberele exterioare, atelier de pregătit turtă dulce ori cozonac secuiesc, decorarea bradului, slujba de Crăciun ori cină festivă de Anul Nou, mese delicioase cu gastronomie locală și concertele la lumina lumânărilor.

O experiență muzicală intimă, în interiorul zidurilor unui castel izolat din Transilvania, la lumina caldă a lumânărilor. Pur și simplu magic!”, spune Contele Tibor Kalnoky.

„CandleGlow Castle Concerts” sunt gândite pentru a combina muzica clasică într-o reinterpretare modernă cu istoria și farmecul arhitectural al castelului. Seria de concerte „CandleGlow Castle Concerts” vine ca o continuare naturală a acestui proiect, oferind o alternativă culturală și turistică unică în zonă. Castelul Kalnoky devine astfel nu doar un muzeu care prezintă trecutul, ci și un loc viu, în care tradiția și modernitatea se îmbină pentru a crea experiențe de neuitat.

Casa de oaspeți Micloșoara

Casa de oaspeți Micloșoara

Castel Micloșoara

Fotografii realizate de (c) Kátai Judit.