Un nou ingredient a fost adăugat în beton ce poate reduce considerabil nivelurile globale de oxizi de azot potențial dăunători (NOx) creați de industria construcțiilor. Acesta este azotul. Cercetătorii consideră că azotarea betonului poate duce la reducerea emisiilor de NOx cu 3.4 și până la 6.9 megatone, ce reprezintă până la 13 procente din emisiile legate de industria construcțiilor în 2021.
Estimările arată că până în 2050, acest proces ar putea reduce NOx cu 131-384 megatone, echivalând cu 75-260 de ani de viață pierduți prematur și o calitate redusă a vieții.
,,Există un potențial semnificativ pentru beton în captarea NOx. Aplicarea acestei tehnologii este promițătoare pentru regiunile industriale în curs de urbanizare rapidă, deoarece poate genera valoare economică substanțială și poate reduce poluarea industrială cu NOx în aceste zone”, spune Ning Zhang, de la Institutul Leibniz de Dezvoltare Ecologică Urbană și Regională. Mai mult, materialul propus de beton azotat poate fi o soluție integrată promițătoare pentru ,,atenuarea poluării aerului și gestionarea deșeurilor din construcții în regiunile industrializate.„
Europa, China și Statele Unite jucători cheie
Deși este un drum lung de la teorie la practică, cercetatorii au specificat că Europa, Statele Unite și China sunt jucătorii majoritari ai acestui sector. Datorită mixului de națiuni industriale emergente și stabilite care promovează economii circulare, acestea au cea mai mare capacitate de a contribui în acest domeniu.
Pe de altă parte, cercetătorii recomandă instituirea unui sistem de comercializare a emisiilor similar cu cel creat deja pentru C02. Astfel se va putea crea o cuantificare mai precisă. Experții sugerează că utilizarea sistemelor industriale și comerciale de carbonatare a betonului deja stabilite este soluția ideală pentru a ajuta la optimizarea rețelei logistice și pentru a spori fezabilitatea azotării betonului.