Pe scurt:
- Pipera, Străulești și Erou Iancu Nicolae devin zone importante ale dezvoltării învățământului privat.
- Investiția pornește de la 1000 euro/mp și ajunge până la 1500 euro/mp
- 111 șantiere de instituții de învățământ cu finanțare privata de la începutul anului, potrivit VICTA.ro
Pe larg:
Se pare că noile cartiere rezidențiale atrag investiții din zona de infrastructură școlară privată, după ce primăriile de sector au emis autorizații de construire, dar fără vreo intenție de a merge mai departe cu investițiile. Astfel că, numai în ultimul an s-au anunțat și deschis opt proiecte de școli private în București.
Zonele Pipera, Străulești și Erou Iancu Nicolae devin noi zone importante în dezvoltarea învățământului privat, unde părinții pot plăti zeci de mii de euro anual. Mai exact, Pipera a devenit prima zonă care atras investitori către școli, precum cazul celor de la Avenor College, Little London, MarkTwain International Shcool, sau Școala Americană. Străulești, pe de altă parte, a atras investiții pentru Colegiul Genesis, sau Deutsche Schule.
Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox a precizat că ,, vedem interes pentru zona de nord a Bucureştiului sau Pipera, Tunari, respectiv zonele cu putere de cumpărare mai mare. Acestea sunt construite fie în interiorul, fie în proximitatea unor ansambluri rezidenţiale de mari dimensiuni. De asemenea, au fost ocupate spaţii importante şi în anumite clădiri de birouri ce aveau disponibilitate imediată a unor suprafeţe pretabile pentru astfel de funcţionalităţi.”
Acesta mai adaugă că ,,Pipera este o zonă consacrată pentru astfel de investiţii şi este posibil ca în următorii ani, mai ales pe fondul dezvoltărilor rezidenţiale de amploare, să vedem şi mai multe instituţii private de învăţământ construite în această arie a Bucureştiului. Prezenţa unei şcoli în proximitate, ca orice alte facilităţi sau servicii, aduce un avantaj competitiv pentru un proiect rezidenţial sau de birouri în atragerea de chiriaşi sau cumpărători. În consecinţă, preţurile sau chiriile acestor dezvoltări sunt în general mai ridicate în comparaţie cu alte proiecte ce nu se bucură de existenţa unor facilităţi similare.”
În ultima perioadă s-a văzut o creștere semnificativă a investitorilor în diverse proiecte cu funcționalități multiple, componenta educațională devenind astfel prioritară. Se așteaptă la tot mai multe parteneriate între operatorii de instituții de învățământ privat și dezvoltatori.
Este bine de știut că investiția pornește de la 1.000 euro/mp construit și poate ajunge chiar până la 1.500 euro/mp construit sau mai mult, însumând achiziția terenului, construcția efectivă și amenajarea spațiului. Luând în considerare aceste costuri, închirierea rămâne de multe ori o opțiune viabilă pentru investitori pentru a limita costurile inițiale, dar și pentru o flexibilitate mai mare.
Bogdan Iliescu, director comercial al dezvoltatorului Nusco Imobiliara, a declarat că ,,ne dorim să facem toate facilităţile în Nusco City, astfel încât să devină o locaţie iconică pentru zona de nord. În Nusco City vom avea o şcoală privată pentru 580 de copii, pe care o vom închiria către un operator. Cred că autorităţilor le este foarte greu să construiască acum o şcoală la standardele pe care le impun, ca suprafeţe, metri pătraţi pentru recreaţie, spaţii verzi. Nu ştiu unde ar putea avea statul terenuri în centrul oraşului sau în oraş să construieşti şcoli la standardele actuale. Avantajul nostru este că avem teren suficient pentru a face acest lucru. Trebuie să ai o şcoală în portofoliu dacă ai un proiect de avergură, mai ales că zona de nord are un deficit pe şcoli”.
Câte instituții de învățământ private sunt pe șantier?
Potrivit VICTA.ro, singura asistență virtuală de vânzare pe șantier, de la începutul anului sunt 111 șantiere de instituții de învățământ în Romania, cu o valoare de 4.89 miliarde RON și o suprafață de 2.14 milioane mp. Cele mai mare investiții se fac în Bucuresti, cu 986.75 milioane de lei, urmat de județul Ilfov cu 978,65 milioane lei, și Cluj cu 696.95 milioane lei.
Din cele 111 proiecte, 92 sunt construcții noi, cu o valoare pe șantier de 4.87 miliarde RON și o suprafață de 2.13 milioane mp. Alte 10 proiecte sunt pentru renovare, reparații, și modernizare, pe când 9 proiecte sunt destinate extinderii.