La nivel mondial, piața ușilor antifoc a fost evaluată la 16,5 miliarde USD în 2023 și se preconizează că va înregistra un CAGR de 4,5% între 2024 și 2032, datorită creșterii necesității de siguranță și securitate, împreună cu dezvoltarea industrială și rezidențială. De exemplu, potrivit Oxford Economics, lucrările globale de construcție vor ajunge la 13,9 trilioane USD până în 2037, conduse de China, SUA și India. Urbanizarea globală și dezvoltarea semnificativă a infrastructurii contribuie la extinderea pieței ușilor ignifuge.
Industria ușilor antifoc se confruntă cu o creștere notabilă, determinată de factori precum progresele tehnologice și schimbarea preferințelor consumatorilor. Această creștere reflectă adaptabilitatea industriei la digitalizare, eforturile de sustenabilitate și schimbările geopolitice. În plus, extinderea pieței poate implica explorarea de noi segmente, regiuni sau categorii de produse pentru a valorifica oportunitățile emergente și a diversifica ofertele.
Mai nou, ușile antifoc inteligente pot integra tehnologii precum detectarea smart și controlul de la distanță. Prin intermediul acestora, se pot răspunde nevoilor de siguranță mai flexibil și mai inteligent indiferent de natura scenariilor, oferind consumatorilor o experiență de utilizare mai convenabilă și mai sigură.
Piața ușilor antifoc în România – unde ne poziționăm?
Conform VICTA.ro, singura asistență virtuală de vânzare pe șantier, consumul ușilor antifoc a văzut o creștere de 42.49% în 2023, față de anul precedent. Dacă în 2023, au fost 672 de proiecte pe șantiere ce au folosit 10016 mp de uși antifoc, în 2022 au fost 539 de proiecte ce au instalat 7029 mp de astfel de uși.
Prima jumătate a anului 2024 înregistrează deja o creștere impresionantă de 65,3% a metrilor pătrați de uși antifoc instalate, față de 2023. Avem, așadar, în primele 6 luni un număr de 513 proiecte pe șantier și 16562 de mp de uși antifoc.
Interesant este, că deși ne-am aștepta ca cel mai mare număr de uși antifoc să fie întâlnit în proiecte industriale sau de spații de birouri, de fapt sunt utilizate cel mai mult în construcțiile sociale și de comunitate (clădiri guvernamentale, școli, primării), dar și în domeniile ospitalității și medical.
Pe de altă parte, VICTA.ro ne mai arăta că din cele 513 proiecte de anul acesta:
- 213 sunt proiecte de construcții noi
- 246 sunt proiecte de renovare și reparații
- 54 sunt proiecte de extindere și modernizare
Cele mai multe proiecte sunt în Bucuresti (26) și Iași (26), urmate de Timiș (24), Dâmbovița (24) și Bihor (21). Însă dacă ne raportăm la distribuția ușilor antifoc, numai în București avem 9507 mp din totalul național de 16562 mp.
În schimb, distribuția valorii șantierelor pe județe arată astfel:
Ne așteptăm așadar la o creștere accelerată, dacă nu de peste 100% a industriei ușilor antifoc, luând în considerare primele 6 luni ale anului și revenirea pieței construcțiilor și a imobiliarelor.