Achiziții imobiliare record făcute de investitorii români în ultimii 5 ani 

mai 27, 2024

Pe scurt:

  • achiziții imobiliare în valoare de peste 1,1 miliarde de euro în ultimii 5 ani făcute de investitorii români.
  • DedemanPavăl Holding a fost cel mai activ investitor între 2018-2022, cu achiziții de peste 850 de milioane de euro.
  • 1208 de proiecte și șantiere de birouri, cu o valoare de 26.85 mld Ron, și suprafață totala de 9.95 mil mp

Pe larg:

Un raport realizat de Cushman & Wakefield Echinox arată că investitorii români au realizat achiziții imobiliare în valoare de peste 1,1 miliarde de euro în ultimii 5 ani, cu o pondere de 28% din volumul investițiilor. Aceștia sunt urmați de investitorii din Africa de Sud (achiziții în valoare de 600 de milioane de euro și 15% din volumul total), Austria (14%), Israel (9%), și Ungaria (8%). De menționat că înainte de perioada precedentă de cinci ani, investitorii români aveau acțiuni doar între 1 și 7%. 

Grupul DedemanPavăl Holding, a fost cel mai activ investitor între 2018-2022, cu achiziții de peste 850 de milioane de euro. Astfel a devenit al doilea cel mai mare proprietar de birouri din țară. În momentul de față, portofoliul Pavăl Holding însumează aproape 380,000 mp de spații de birouri.

Un alt investitor local cu achiziții semnificative este One United Properties, însă acesta a vizat mai mult clădiri de birouri mici și mijlocii, sau clădiri istorice care pot fi ulterior transformate în facilități rezidențiale sau hoteluri.

Se pare că profilul investitorilor locali implică o bună înțelegere a tendințelor de consum și de ocupare a spațiului, dar și a naturii ciclice a pieței imobiliare din România. Până la 81% din volumul total de tranzacții încheiate de investitorii locali au fost spațiile de birouri, pe când sectoare de hotel și retail reprezintă 7% fiecare.

Potrivit Victa.ro, în România sunt 1208 de proiecte și șantiere de birouri, cu o valoare de 26.85 mld Ron, și suprafață totala de 9.95 mil mp.