După Auchan, un alt supermarket deschide un magazin autonom în România

mai 29, 2024

Pe scurt:

  • Penny deschide primul său magazin autonom, după ce Auchan a deschis unul în aprilie.
  • 86 de șantiere de supermarketuri în diverse stadii de proiect, cu o valoare estimată la 4.82 miliarde RON
  • Penny va deschide alte 35-40 de magazine în 2024, și un al cincilea centru logistic.
  • Penny a încheiat anul 2023 cu 376 de magazine, în urma unei investiții de 631 de milioane de lei.

Pe larg:

În luna aprilie Auchan a deschis în premieră pentru piața locală, primul magazin 100% automatizat. Acesta este localizat în Bucuresti, în Equilibrium 2, parter, strada Gara Herăstrău, nr. 2C. Operat sub brandul Auchan Go, plata cumparăturilor este posibilă printr-o aplicație dedicată, dezvoltată de compania chineză CloudPick. Clientul va trebuie să își înregistreze un card bancar valid, iar printr-un sistem avansat de senzori și camere, suma aferentă cumpărăturilor va fi retrasa din cont. Tot în aplicație, clientul va primi și bonul fiscal. 

La mai bine de o lună, Penny a făcut un anunț similar, iar începând cu data de 29 martie va deschide primul său magazin autonom, situat în București pe Bulevardul Iuliu Maniu, nr 6R.

Conducerea Penny a comunicat următoarele “Ducem experiența cumpărăturilor la următorul nivel. În primul magazin complet autonom PENNY, intri, îți rezolvi rapid lista de cumpărături și plătești la final, fără să petreci timp la casa de marcat. Alege-ți produsele preferate din selecția noastră și pune-le fără griji direct în sacoșa ta, pentru că articolele sunt scanate automat, prin intermediul unui sistem de camere smart, amplasate în magazin. Poți oricând să plasezi produsele înapoi la raft, iar acestea se vor scădea automat de pe bon. Chiar dacă nu vei reuși sa plasezi produsele la locul lor, sistemul își va menține funcționalitatea iar produsele nu vor apărea pe bon.

Deși sistemul este complet automat, conceptul nu este la fel de modern precum cel Auchan Go, clienții fiind nevoiți să cântărească legumele și fructele și să plătească produsele la o casă în momentul în care părăsește magazinul. Asta fiindcă banii nu se vor putea fi luați din cont prin vreo aplicație mobilă instalată. 

CEO-ul Penny, Daniel Gross, a specificat că retailerul va deschide alte 35-40 de magazine în 2024, și un al cincilea centru logistic. Penny a încheiat anul 2023 cu 376 de magazine, în urma unei investiții de 631 de milioane de lei. 

Câte supermarketuri sunt pe șantier?

După datele preluate din Victa.ro, de la începutul anului sunt 86 de șantiere de supermarketuri în diverse stadii de proiect, cu o valoare estimată la 4.82 miliarde RON. București este pe primul loc, cu 114 astfel de proiecte, urmat de Cluj, și Timiș. 

Dintre acestea:

  • 82 sunt construcții noi
  • 3 sunt proiecte de renovare, reparații și modernizare
  • 1 de extindere