S-a dat startul lucrărilor pentru construcția Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială (ICIA) din Cluj

mai 29, 2024

Pe scurt:

  • Valoarea contractului este de 88.315.822 RON fără TVA.
  • Termenul de finalizarea a lucrărilor este 8 noiembrie 2025.
  • Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție a fost deja semnat cu KÉSZ Construcții România.

Pe larg:

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a anunțat începutul lucrărilor pentru construirea Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială (ICIA), un proiect prin care se dorește dezvoltarea unei infrastructuri specializate, prin elaborarea de prototipuri, produse noi, modele experimentale, și tehnologii bazate pe inteligența artificială. 

Astfel, Universitatea Tehnică face un demers istoric prin lansarea acestui proiect, care promite să aducă contribuții majore în domeniul Inteligenței Artificiale și tehnologiilor asociate. Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție a fost deja semnat cu KÉSZ Construcții România în septembrie 2023, proiectarea începând in 29 septembrie 2023. 

Valoarea contractului este de 88.315.822 RON fără TVA, iar execuția proiectului a început în 8 mai 2024. Se estimează că termenul de finalizarea a lucrărilor este 8 noiembrie 2025. 

Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Vasile Topa, declară într-un comunicat de presă că „Transferul noilor tehnologii către industrie este în curs de materializare în câteva domenii de vârf ca vehiculele autonome sau sănătate digitalizată, dar trebuie extins la toate domeniile vieții economice și sociale, cum ar fi educație, servicii, comerț, domeniul medical și multe altele. Infrastructura de cercetare propusă, ce va lua forma ICIA va desfășura activități de cercetare industrială și dezvoltare experimentală, totul pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi ale mediul socio-economic. Ne bucurăm să punem bazele acestui proiect inovator și să fim martorii unei evoluții, care, sperăm noi, va aduce beneficii majore comunități clujene și nu numai.