(Analiză) Peste 3 milioane de mp de mall-uri și centre comerciale noi în România

septembrie 9, 2024

Deși dezvoltarea comerțului electronic, efectele pandemiei și a inflației și creșterea costurilor de funcționare a magazinelor fizice au afectat traficul centrelor comerciale, nu înseamnă că viitorul acestora dispare complet.

Dimpotrivă, observăm noi tendințe ale investitorilor și dezvoltatorilor, și anume spațiile cu utilizare mixtă. Acest lucru înseamnă că un centrul comercial poate include utilizări dincolo de comerțul cu amănuntul, inclusiv spații de birouri, centre de fitness, apartamente și zone de evenimente. Până în 2030, se așteaptă ca 45% din noile centrele comerciale construite să incorporeze o dezvoltare cu utilizare mixtă.

Într-o eră digitală în care cumpărarea de produse este la doar câteva clicuri distanță, centrele comerciale trebuie să evolueze pentru a oferi mai mult decât o experiență de vânzare cu amănuntul. Ele trebuie să devină spații bazate pe experiență.

Mall-urile nou proiectate ar putea găzdui cursuri, expoziții de artă, magazine pop-up, mini-prezentări de modă, oportunitățile fiind nelimitate. Este vorba despre crearea acelor momente care atrag vizitatorii, motivându-i să surprindă și să-și împărtășească experiențele pe platformele sociale și, în cele din urmă, să încurajeze mai mulți oameni să viziteze. 

Câte mall-uri și centre comerciale se mai construiesc în România?

Potrivit Victa, de la începutul anului sunt monitorizate 117 proiecte de construcții noi de mall-uri și centre comerciale. Acestea totalizează o investiție pe șantier de 17,01 miliarde RON și o suprafață de 3,25 milioane mp.

În topul județelor sunt:

  • Județul Ilfov – 11 proiecte
  • Județele Cluj, Brașov, Constanta, și Iași, cu câte 9 proiecte
  • București – 8 proiecte

Distribuția proiectelor în funcție de stadiul lor este următoarea:

  • 53 de proiecte în faza de autorizare, cu o suprafață de 897,521 mp
  • 14 proiecte în faza de dinainte de execuție, cu o suprafață de 422,386 mp
  • 27 de proiecte sunt în construcție, cu o suprafață de 1,02 mil mp
  • 5 proiecte sunt în etapa de amenajare, cu o suprafață de 54,909 mp
  • 18 proiecte sunt deja finalizate, cu o suprafață de 862,067 mp

Pe de altă parte, sunt 4 proiecte de reparații și renovări cu o investiție de 9,30 milioane RON și suprafață pe șantiere de 4,922 mp, dar și 11 proiecte de modernizare și extindere, cu o valoare pe șantier 1,27 miliarde RON, și o suprafață de 449,619 mp.

Cum vor arăta centrele comerciale în viitor?

Unele mall-uri pot fi reamenajate sau reutilizate într-o combinație de utilizare rezidențială, comercială și de birou. Centrele comerciale inteligente vor implementa experiențe digitale, precum vizualizarea produselor VR, pentru a îmbunătăți experiența clienților.

Construcțiile vor fi, de asemenea, mai durabile, cu panouri solare pe acoperișuri, elemente biofile și copaci tot mai mulți în zonă pentru a îndeplini obiectivele ESG (environmental, social, governance).