Proiect de stocare a energiei folosind hidrogen verde: companie de stat ia bani publici UE nerambursabili

septembrie 16, 2024

Pe scurt:

  • Proiect în valoare de 54,6 milioane lei fără TVA
  • Finanțare în valoare de 29,9 milioane lei fără TVA, prin PNRR
  • Termenul de finalizare este estimat la sfârșitul anului viitor

Pe larg:

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA – SAPE SA a obținut finanțare din Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru unul dintre cele mai importante proiecte ale sale, privind stocarea energiei folosind hidrogen verde.

Astfel, pentru proiectul „Unitatea de producție hidrogen verde prin electroliză – Hidrogen HY SAPE 10” în valoare de 54,6 milioane lei fără TVA, SAPE primește o finanțare de 29,9 milioane lei fără TVA, prin PNRR.

Noua unitate de producere a hidrogenului va folosi 3 MW de energie regenerabilă pentru a produce 1,83 MW de H2. Cantitatea de hidrogen verde produsă anual este de 425 tone/an. Pentru producerea hidrogenului se vor folosi 23.438 MWh/an de energie electrică din surse regenerabile.

Proiectul este de așteptat să fie finalizat până la sfârșitul anului viitor.

SAPE a fost înființată în anul 2013, prin diviziunea parțială a SC Electrica SA. SAPE a preluat toate drepturile și obligațiile din contractele de privatizare ale fostelor firme Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia și Electrica Muntenia Sud.

Cele mai importante participații ale SAPE, în prezent, sunt Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Reţele Electrice Dobrogea (24,9%), Reţele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (20%), PPC Energie Muntenia (10%) şi Reţele Electrice Muntenia (10%).