Ce este ceraluminiul, materialul despre care vorbește toată lumea?

octombrie 14, 2024

Ceraluminiul, un nou material dezvoltat după patru ani de cercetare, a fost dezvăluit de Asus la târgurile de tehnologie, dar și la Festivalul de Design de la Londra.

Materialul este opac, solid, rigid, minimal și într-o mare măsură asemănător cu piatra. Plăcut la atingere, dar nu la fel de rece ca aluminiul. Acestea sunt câteva din senzațiile pe care le-ai putea simți atunci când atingi un corp realizat din ceraluminiu. Materialul nu este doar reciclabil, ci și rezistent la zgârieturi, clasându-se între sticlă și diamant.

Folosit la noile laptopuri Zenbook, ceraluminiul este rezultatul cercetărilor intense ale Asus, cotată printre cele mai admirate companii Fortune și cunoscută pentru computere sale, în special pentru laptopuri.

Dar materialul reprezintă mai mult decât o simplă experimentare, ci sugerează un viitor probabil, combinând calitățile metalului cu cele ale unei suprafețe ceramice.

Expoziția „Design You Can Feel” a plasat materialul în centrul unei narațiuni de design, explorându-i particularitățile și potențialul. Ca parte a Festivalului de Design de la Londra, ceraluminiul a fost prezentat în două proiecte non-Asus:

  • linie de mobilier a studio-ului coreean Niceworkshop, cunoscut pentru designul lor metalic
  • Susa, un concept portabil de asistent AI dezvoltat de Future Facility, un spin-off al renumitei firme de design Industry Facility, care se concentrează pe dispozitive inteligente

Procesul de dezvoltare a ceraluminiului a durat patru ani de încercări și erori pentru a perfecționa culoarea, textura și duritatea. După cum îl descrie Mitch Yang, Asus Chief Design Officer, procesul sună simplu: metalul este scufundat într-o soluție formată din 95% apă, apoi transformat folosind descărcări electrice.

Rezultatul este un material foarte reciclabil, cu o paletă naturală – ar trebui să uitați de culorile strălucitoare și îndrăznețe care au fost la modă în ultimii ani. Ceraluminiul este o întoarcere la esențial. 

Materialul reprezintă o fereastră către viitor, fără îndoială, întruchipând pe deplin o filozofie de design orientală, care este atât zen, cât și practică.