GRAMPET Group și KTZ Express dezvoltă un terminal în Portul Constanța, eficientizând transportul feroviar de marfă între Europa și Asia

octombrie 17, 2024

GRAMPET Group și KTZ Express, subsidiară a Companiei de Căi Ferate Kazahstan, au semnat un Memorandum de Colaborare la Astana pentru dezvoltarea unui terminal în Portul Constanța și eficiența transportului feroviar de marfă între Europa și Asia.

„GRAMPET Group și KTZ Express – ambii membri ai TITR (Trans-Caspian International Transport Route) – au semnat, la Astana, un memorandum de colaborare. Pe baza acestuia, ambele părţi se angajează să continue colaborarea în vederea extinderii infrastructurii din Portul Constanţa, prin modernizarea unora dintre facilităţile existente, precum şi prin dezvoltarea unui nou terminal”, anunţă compania.

Memorandumul a fost semnat cu ocazia participării reprezentanților Grupului Feroviar Român (GFR), GP Intermodal și Grampet Logistics (toți membri ai Grupului GRAMPET) la Expoziția Internațională de Transport & Logistică Translogistica Kazakhstan, eveniment care a avut loc în perioada 9 – 11 octombrie, la Astana.

În prima zi a expoziției, pe 9 octombrie, ES Mădălina Lupu, Ambasadorul României în Republica Kazahstan, a vizitat și standul celor 3 companii.

Suntem optimiști cu privire la viitorul transportului feroviar, atât în ​​România, cât și în regiune. Avem obiective ambițioase și împreună cu partenerii noștri de la KTZ Express le putem transforma în realitate. Transportul de marfă pe calea ferată reprezintă una dintre cele mai puțin poluante soluții de mobilitate, fiind eficient și din punct de vedere al costurilor. Prin conectarea Portului Constanța și a întregii regiuni a Mării Negre la coridoarele internaționale, vor fi maximizate oportunitățile economice. Încrederea pe care KTZ Express ne-a arătat-o ​​ani de zile, ne motivează să încercăm să atingem obiective și mai mari”, spune Gruia Stoica – președinte și fondator GRAMPET Group.

Ca urmare a semnării acestui memorandum, GRAMPET Group și KTZ Express se angajează să crească potențialul de transport și logistică pentru serviciile din cadrul TITR și să dezvolte un terminal în Portul Constanța, extinzând astfel infrastructura existentă. Acest lucru va genera o creștere a volumului de transbordare a mărfurilor, va îmbunătăți procesele logistice și va consolida legăturile cu rutele comerciale internaționale. În același timp, rutele de transport China – Europa – China vor fi eficientizate.

Tot în acest context, GP Intermodal a semnat contracte de transport cu KTZ Express, prin care s-au angajat să își ofere reciproc servicii de transport feroviar, respectiv GP Intermodal în Europa, și KTZ Express în Asia.

Grupul GRAMPET a fost singurul participant din România la Astana și a fost, de asemenea, printre puținii expozanți din Europa. În total, aproape 200 de companii din Asia și Europa au fost prezente la ediția din acest an.