Studio ae este biroul de arhitectură din Cartierul Creativ, București orientat să contribuie la îmbunătățirea calității spațiului construit și a comunității prin design pentru viitor. Echipa studio ae a fost și este implicată în proiecte de diferite dimensiuni, de la mobilier la proiecte urbane din zona de retail și birouri, precum și în domeniul rezidențial.
Arhitectul Elena Ștefănescu ne-a răspuns invitației de a ne prezenta un studiu de caz, și anume cel al șantierului Corbeanca, acolo unde au avut și un tur ghidat. Peste 100 de persoane au luat parte, împreună cu specialiștii de la Dimmer, Studio ae și Inginerie Creativă la șantierul unei case pasive, iar vizita a avut loc în data 13 octombrie 2024 în Corbeanca.
„Scopul a fost educațional. Am dorit să explicăm, printr-un studiu de caz concret, direct în șantierul casei Z, ce înseamnă construcția unei case pasive. De asemenea, am subliniat diferențele specifice dintre tipurile de construcții. Am discutat despre principiile fundamentale, detalii importante și modalitățile corecte de implementare. A fost și o ocazie de a înțelege nevoile vizitatorilor și de a răspunde la întrebările și curiozitățile lor despre procesul de construire al unei case eficiente energetic,” declară echipa ae.
O casă pasivă este o clădire care consumă foarte puțină energie (din surse regenerabile) pentru încălzire și răcire, adică mai putin de 15kw*h/mp*an și care asigură confortul optim pe tot parcursul unui an.
Termenul a fost folosit pentru prima dată acum mai bine de 30 de ani de Dr. Wolfgang Feist. Construindu-și propria casă, el și-a pus problema viitorului, problema reducerii utilizării resurselor care provin din combustibili fosili pentru a crea energie. Astfel, a proiectat o casă care utilizează energia pasivă pentru încălzire și răcire, deci căldura de la soare, de la oameni, de la aparatura folosită în casă, umbra naturală dată de copaci, de elemente constructive precum copertine, prispă.
“Deși au trecut mai bine de 30 de ani de la construirea primei case pasive, principiile au rămas aceleași. În cadrul vizitei de șantier am explicat principiile și am arătat cum le aplicăm în realitate.”
Cum se realizează o casă pasivă?
Echipa ae explică:
Termoizolația trebuie să fie performantă și continuă pe toata suprafața anvelopantei
„Am văzut mai multe tipuri de termoizolație montate în șantier – polistiren extrudat, vată minerală din sticlă și bazaltică. Indiferent de tipul de termoizolație, este important ca aceasta să nu aibă întreruperi, deci să fie montată de jur împrejurul casei.
Grosimea acestor straturi termoizolante este relevantă și se calculează specific pentru fiecare proiect în parte. Pentru casa vizitată am folosit aproximativ 35 cm la pereți exteriori, respectiv 40 cm la acoperiș, 35 cm la placa peste sol.„
Ferestrele trebuie să fie eficiente energetic și să aibă aport solar pozitiv
„Pe șantier am observat cum golurile ferestrelor casei sunt orientate către lumină, adică către est, sud și vest, și au un aport solar pozitiv. Pe scurt, soarele ajută la încălzirea casei pe timp de iarnă. Tâmplăriile vor fi eficiente energetic și vor dispune de sisteme de umbrire (rulouri).”
Utilizarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură
„Așa cum ne-a explicat Cristina Tartău, arhitect, membru al echipei Inginerie Creativă, în timpul vizitei, un alt mod de conservare a energiei este ventilația cu recuperare de căldura. Pe scurt, pe timpul iernii, aerul viciat din interiorul casei cedează cel puțin 75% din căldura stocată aerului proaspăt, dar rece, adus de afară prin intermediul unor tubulaturi ceramice care sunt în contact.”
Casa trebuie să fie bine etanșeizată la aer
„Aerul care poate traversa anvelopanta casei (din interior spre exterior și invers) poate cauza condens, mucegai sau pierderi de căldura majore. De aceea etanșeizarea la aer este foarte importantă. Folia transparentă din șantier are acest rol și este important să fie montată corect și să aibă continuitate.
După montarea tâmplăriilor se va face testul de ușă suflata (Blower Door Test) pentru a identifica zonele prin care aerul iese și a le etanșeiza. Testul simulează și viteza medie a vântului specific zonei în care este amplasată casa.”
Casa nu trebuie să aibă punți termice
„Punțile termice trebuie evitate atât în timpul proiectării cât și în timpul execuției. În acest scop, am inclus în proiect toate detaliile necesare pentru a preveni apariția lor. Printre măsuri se numără decuplarea materialelor, care întrerupe transferul termic. Echipa de execuție Dimmer a montat corect panourile timberframe, asigurând astfel continuitatea barierei împotriva vaporilor și a termoizolației.”
Proiectare și costul unei case pasive
„Proiectarea completă a unei case pasive pe structură din lemn, pentru toate fazele de proiectare (de la concept la detalii de execuție, inclusiv avizare și autorizare) durează între 6 și 9 luni.
Cât despre execuție, suprastructura din panouri prefabricate din timberframe scurtează timpul de implementare și implicit și costurile, situațiile neprevăzute din timpul șantierului.
Un șantier al unei case cu panouri prefabricate din timberframe poate dura aproximativ 12 luni, de la fundație până la finalizare. Această durată este posibilă dacă ritmul de lucru este susținut și condițiile meteo sunt favorabile. Totuși, durata poate varia în funcție de complexitatea proiectului.
În 2024, o casă pasivă costă cam cu 20-30% mai mult decât o casa nZEB (near zero energy building). Având în vedere dinamica pieței construcțiilor din ultimii patru ani, aceasta a înregistrat majorări semnificative. Creșterile au fost cauzate de factori diverși, cum ar fi inflația, costul tot mai ridicat al energiei și schimbările legislative. Din acest motiv, anual au avut loc indexări majore. Casa Z este un proiect început acum 3 ani și construit în prezent și a trecut prin mai multe ajustări independente de proiectare.
Planificarea proiectului pe baza listelor de cantități calculate de arhitecți, ingineri și producători reprezintă un avantaj. Astfel, bugetul poate fi calculat și actualizat cu ușurință pe baza prețurilor actualizate pentru fiecare articol.”
Rezistența la cutremur și foc
„Un subiect des abordat pe șantier a fost comportarea sistemului timberframe la cutremur. Cu cât este mai ușoară o casă, cu atât se va comporta mai bine la cutremur. În plus, lemnul poate prelua mult mai bine forțele laterale pentru că este un material flexibil.
Echipa de proiectare de structură și apoi cea de execuție de la Dimmer au calculat întregul ansamblu structural astfel încât să funcționeze corect în cazul unui seism.
Conform legislației, locuințele pe structură din lemn se încadrează în categoria de importanță D, și gradul de rezistenta la foc V și au un risc mic de incendiu. Lemnul este tratat ignifug pentru a-i crește rezistența la foc și a întârzia viteza de propagare. Pe lângă lemn, foarte important este și tipul de termoizolație pe care îl vom pune în grosimea peretelui, materialele pe care le folosim pentru placarea peretelui. De exemplu, vata minerală bazaltică este considerată un material necombustibil și poate rezista un timp îndelungat.
O casă pe structura din lemn este rezistentă atât la cutremure, cât și la foc. Se folosesc materiale locale, ceea ce aduce beneficii suplimentare. Montajul este rapid și permite o economie considerabilă de resurse. În plus, durata de viață a unei astfel de case depășește 100 de ani.
În concluzie, numărul mare de vizitatori arată interesul societății pentru case pasive, deci pentru eficiența energetică, dar și pentru sustenabilitate. Pe termen lung, este mai bine să investești într-o casă pasivă. Beneficiile sunt multiple, de la confortul ridicat pe tot parcursul anului, la costuri de utilizare semnificativ reduse, o calitate ridicată a aerului respirat în interior, dar și a construcției și durabilitatea acesteia.”
Imaginile aparțin (c) Dimmer