Casele cu pereți construiți de imprimante 3D, disponibile și în România

iunie 17, 2024

Casele construite mai eficient și rapid se caută tot mai mult, iar noile tehnologii au ajuns și în România. Cu ajutorul imprimantei 3D, pereții unei case pot fi ridicați în câteva zile fără vreo echipă numeroasă în spate. O astfel de casă
poate avea orice formă.

Imprimanta 3D ridică pereții exteriori în straturi, în jurul structurii de rezistență chiar pe terenul casei. Compus dintr-un material natural, în interiorul peretului se află un strat de aer pentru ventilație, dar și o structură pentru termoizolație.

În general, o casă imprimată 3D este finalizată mult mai repede, dar poate fi și considerabil mai ieftină. Reprezentatul firmei, Călin Opriș, a declarat că o casă de 60 m pe rotund se poate construi în cinci zile. Mai mult, se pot folosi și alte tehnologii pentru a accelera procesul de construire. Cu ajutorul ochelarilor VR, se poate observa cum va arăta construcția la final, iar aceasta soluție poate fi utilă și pentru cei care vor locui în noua casă, dar și pentru constructorii de pe șantier.

Arhitectul Anca Stanca spune că acești ochelari sunt utili pentru a vedea unde vor fi amplasate ,,diferite echipamente, sau unde vor fi amplasați pereții. Este clar o eficiență de timp, la fel și eficiență de costuri, pentru că nu există greșeli de proiectare sau de execuție. Iar dacă există sunt mici și ușor de preîntâmpinat.”

Marius Soflete adaugă că ,,astăzi, pompele de căldură, panourile fotovoltaice, sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sunt mult mai ieftine, să nu mai depindem de gaz, de petrol, de cărbune, dar asta depinde foarte mult de modul în care îți construiești casa.”

Prima casă unifamilială construită în întregime cu o imprimantă 3D, în Țările de Jos.