Restart Energy și Transelectrica: Acordul care va alimenta cu energie verde peste 200.000 de locuințe

iunie 4, 2024

Pe scurt:

  • Restart Energy a obținut de la echipa US Exim Bank o scrisoare de interes pentru finanțarea cu 380 de milioane de dolari a proiectului.
  • Agrovoltaics, companie aparținătoare grupului Restart Energy tocmai a semnat un contract de racordare cu Transelectrica, de 56 de milioane de lei.
  • Beneficii de mediu în valoare de peste 1 miliard de dolari.
  • Parcul fotovoltaic va genera peste 800.000 MWh anual, contribuind la reducerea emisiilor de carbon cu aproape 400.000 tone pe an.
  • Mai mult de 300 de locuri de muncă generate în următorii ani.

Pe larg:

Agrovoltaics, companie aparținătoare grupului Restart Energy tocmai a semnat un contract de racordare cu Transelectrica. Acesta urmează să alimenteze cu energie verde peste 200.000 de gospodării, iar valoarea contractului este de 56 de milioane de lei.

Acesta reprezintă un pas important în dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate instalată de 500 MW, care va fi situat în localitatea Șimand din județul Arad. Cu această ocazie, devine al doilea cel mai mare parc fotovoltaic din România a cărui finanțare este asigurată de US Exim Bank prin fondul american Interlink Capital Strategies din Washington DC.

Restart Energy a obținut de la echipa US Exim Bank o scrisoare de interes pentru finanțarea cu 380 de milioane de dolari a proiectului. Managementul companiei estimează ca demararea construcției va avea loc în trimestrul doi al anului 2025, iar finalizarea ei va fi până la 31 decembrie 2026. Acest proiect va genera mai multe de 300 de locuri de muncă în următorii ani.

„Acest proiect este unul strategic, care consolidează poziția Restart Energy pe piața de energie verde din regiune. Parcul fotovoltaic contribuie la protejarea mediului, atât prin impactul negativ redus, cât și prin înlocuirea capacităților poluante existente care utilizează combustibili fosili. Suntem mândri să contribuim semnificativ la tranziția României către energia regenerabilă,” declară Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy, prin comunicat de presă.

Datele arată că parcul fotovoltaic va genera peste 800.000 MWh anual, contribuind la reducerea emisiilor de carbon cu aproape 400.000 tone pe an și 12 milioane tone de CO2 care vor fi evitate pe toata durata de viață a proiectului. Asta înseamnă beneficii de mediu în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Uniunea Europeană depune eforturi susținute pentru a îndeplini obiectivele stabilite în acordul de la Paris privind schimbările climatice, având ca obiectiv final furnizarea de energie curată în toată Uniunea Europeană. Prin Planul Naţional Integrat de Energie şi Climă pentru 2021-2030 (INECP), România își propune să dezvolte noi capacități energetice din surse regenerabile pentru a atinge ținta de 30,7% de energie regenerabilă în mixul energetic național„, se anunță in comunicat.