Fotograful Sebastian Stan ar câștiga cu ușurință Oscarul pentru fotografia de arhitectură și design interior. După 12 ani de fotografie de stradă și eveniment, a trecut la fotografia de arhitectură/design de interior, și în scurt timp și-a definit un stil fotografic propriu.
Sebastian Stan surprinde prin determinarea și energia pe care o are. Când a fost vorba de a adăuga videografia în setul lui de abilități, a schimbat tot echipamentul și în doar 3 zile a reușit să îl stăpânească în detaliu.
Mai multe despre echipamentul necesar, inspirație, provocări și organizarea ședințelor foto, ne vorbește chiar Sebastian.
Bună, Sebastian! În primul rând, ce anume ți-a dat impulsul acesta creator? De ce fotografia?
A început ca o joacă prin 2011, când aveam 16 ani și cu banii strânși din primul meu job mi-am luat un Nikon D5100. Fotografia a fost o curiozitate pentru mine în a înțelege estetica frumosului și încadrarea elementelor. Curiozitatea asta a adus de la sine pasiune și m-a plimbat prin mai multe tipuri de fotografie de-a lungul timpului până la a mă stabiliza acolo unde mă simt cel mai bine și mulțumit.
Ai fost interesat dintotdeauna să documentezi mediul construit?
Nu chiar, sunt fotograf de arhitectură și design de interior doar de 4 ani. Până să ajung aici am trecut prin mai multe ramuri ale fotografiei.
În general, există un anumit mesaj sau un sentiment pe care dorești să îl transmită imaginile tale?
Am fost pasionat mult timp de fotografia de stradă, acolo pot spune că imaginile transmit un mesaj puternic. În prezent, încerc în fotografia de arhitectură și design de interior să dau viața prin staging, să creez o poveste, să transmit emoția locului în ochii privitorului.
Cât de important este echipamentul în momentul în care te decizi să faci din această activitate o meserie?
O fotografie bună o poți scoate și din telefon, camera este doar un accesoriu. În momentul în care vrei să intri în profunzimea fotografiei (aici mă refer la editarea nuanțelor culorilor, umbre și zone luminate), lucrurile se schimbă. Camera contează extrem de mult pentru a livra conținut calitativ, însă cunoștințele vizuale îmi sunt la îndemână prin orice lentilă.



Cât de importantă este crearea propriul stil? Cum echilibrezi acest lucru cu nevoile individuale ale clienților sau ale proiectului?
Stilul meu s-a evidențiat prin staging, mi-a plăcut mereu să las amprenta prin elementele așezate în cadru astfel încât să pară totul natural.
Înainte de a începe un nou proiect și în funcție de natura ședințelor foto, ce tip de cercetare faci și de ce? Care este primul lucru pe care îl faci când ajungi la fața locului?
Cercetarea o fac constant voluntar sau involuntar. Nu trebuie să mă documentez înainte de shooting-uri. În momentul în care ajung la locație știu exact ce am de făcut și știu că rezultatul va fi conform așteptărilor mele.
Analizez încăperile și mă apuc de staging, scot și adaug elemente, ascult sfaturile arhitecților și încercăm să îmbinăm designul cu naturalețea elementelor ordonate sau dezordonate așezate în cadru.
Fotografia este într-o continuă evoluție. Cum te asiguri că munca ta rămâne relevantă într-o industrie cu ritm rapid? Cauți în mod activ inspirația și, dacă da, unde o găsești?
Ca în orice domeniu, marketing-ul te ține relevant, dar în background e mai mult de atât. Îmi caut și găsesc inspirația, urmărind fotografi de arhitectură din toată lumea.



Care este o fațetă importantă al acestui domeniu pe care companiile/birourile de arhitectură o ignoră adesea?
Lumina artificială. Aprinderea tuturor luminilor dăunează grav fotografiei!
Color cast-ul influențează negativ și de regulă aprind doar luminile ambientale. Nuanțele culorilor și umbrele naturale sunt perfecte atunci când folosesc doar lumina naturală.
Care au fost cele mai provocatoare aspecte ale fotografiei de arhitectură și design interior până acum și cum ai reușit să le depășești? A existat un proiect specific care te-a împins până la limită?
Spațiile mici mă cam încurcă și devin o provocare, iar a doua provocare este atunci când am un proiect mare la care trebuie să realizez foto/video.
Suntem convinși că ai o serie de imagini, întâmplări care ți-au rămas în suflet și minte. Care este cea mai frumoasă, cea mai prezentă?
Explozia de lumină naturală perfectă dintr-o încăpere. Aici câteva imagini pentru a înțelege exact.




Cum ai caracteriza orașul în care te afli în prezent ca locație pentru practicarea fotografiei de arhitectură?
În plină dezvoltare, la fel ca și proiectele de design de interior.
În opinia ta, ce investiții în sectorul construcțiilor sunt de maximă urgență?
Spitalele de stat și reconsolidarea clădirilor vechi cu risc seismic.
Dacă ar fi un lucru pe care l-ai putea recomanda unui tânăr fotograf de arhitectură să-l studieze în profunzime, care ar fi aceasta și de ce?
Lumina, lumina e cheia.
Privind către viitor, ce se arată pentru tine?
Nu pot preciza, doar voi continua să fac ce-mi place și totul va fi bine.




Toate imaginile aparțin (c) Sebastian Stan